Kuş gribinde şüpheli 25 il

Güncelleme Tarihi:

Kuş gribinde şüpheli 25 il
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 12:34

Kuş Gribi Ulusal Koordinasyon Merkezi, bugün itibariyle kuş gribi virüsü şüphesi bulunan illerin sayısını 25, şüpheli mihrak sayısını ise 59 olarak açıkladı.

Haberin Devamı

Kuş gribinde şüpheli 25 il


Koordinasyon Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, kuş gribi pozitif vakalarının çıktığı il sayısında herhangi bir değişiklik olmadığı, pozitif vakaların görüldüğü toplam il sayısının 13, mihrak sayısının ise 25 olduğu hatırlatıldı.

Pozitif vakaların görüldüğü iller, “Iğdır, Erzurum, Şanlıurfa, Erzincan, Ağrı, Bitlis, Yozgat, Ankara, Bursa, İstanbul, Van, Aydın ve Kars” olarak sıralandı.

Hastalık şüphesi bulunan illerin sayısının 25'e, mihrak sayısının ise 59'a çıktığı belirtilen açıklamada, şüpheli iller “Muş, Kars, Yozgat, Bayburt, Şanlıurfa, Ardahan, Erzurum, Isparta, İzmir, Elazığ, Diyarbakır, Karaman, Sivas, Konya, Siirt, Samsun, Eskişehir, Muğla, Karabük, Batman, Van, Malatya, Gaziantep, Hatay ve Tekirdağ” olarak belirtildi.

Haberin Devamı

Açıklamaya göre bugün saat 11.00 itibariyle itlaf edilen toplam kanatlı sayısı da 988 bine ulaştı.

İSTANBUL'DA BİR KİŞİ KUŞ GRİBİ ŞÜPHESİYLE TEDAVİ ALTINA ALINDI 

MUŞ'TA KUŞ GRİBİ ŞÜPHESİYLE ÖLÜM
Bu arada merkeze Muş'ta bağlı Kıyıbaşı Köyü'nde oturan Hatice ve Abdullah Alkan çiftinin 3 çocuklarından 2 yaşındaki kızları Berfin, 17 gün önce evde kesilen horuzu yedikten sonra fenalaştı ve 2 gün sonra da öldü. Doktora götürülmeyen Berfin'i, normal ölümmüş gibi toprağa veren ailenin daha sonra fenalaşan 15 yaşındaki kızları Neşe ile 4 yaşındaki oğulları Hüseyin de kuş gribi şüphesiyle tedavi altına alındı.

Hasta çocuklardan alınan örneklerde kuş gribi virüsü pozitif çıkarsa, bunu kesinleştirmek için 15 gün önce toprağa verilen minik Berfin'in de mezarı açılıp cesedinde inceleme yapılacak.

Kuş gribi şüphesiyle Sakarya Devlet Hastanesi'ne başvuran bir kadın, İstanbul'daki Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi.

Rahatsızlığı nedeniyle Sakarya Devlet Hastanesi'ne başvuran ve kuş gribi olabileceğinden şüphelenilen M.E'nin, İstanbul'daki bir hastaneye sevk edilmesi kararlaştırıldı. Bunun üzerine ambulansla İstanbul'a getirilen M.E, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi İntaniye Kliniği'nde tedavi altına alındı.

Sakarya Devlet Hastanesi'ndeki solunum cihazının arızalı olduğunu belirten yetkililer, durumu şüpheli olan M.E'nin kuş gribi çıkması halinde tedavisinin yapılabilmesi için İstanbul'a gönderildiğini ifade ettiler.

Haberin Devamı

AYDIN'DA 6 ŞÜPHELİ

Kuş gribi şüphesiyle Aydın Devlet Hastanesi'ne yatırılanların sayısı 6 oldu. Söke İlçesi'nde beslediği kaz ve ördeği yedikten sonra rahatsızlanan ve dün kuş gribi şüphesiyle Aydın Devlet Hastanesi'ne kaldırılan G.C'nin (55) ardından, çocukları N.C, A.C. ve Y.C. de kuş gribi şüphesiyle hastaneye yatırıldı.

Kuşadası İlçesi'nde M.H. (40) ve B.D'nin (27) de kanatlı hayvanlarla temas ettikten sonra rahatsızlanarak, Aydın Devlet Hastanesi'ne kaldırılması üzerine hastanede kuş gribi şüphesiyle tedavi gören hasta sayısı 6 oldu.

Öte yandan, dün kuş gribi şüphesiyle Aydın Devlet Hastanesi'ne gelen 5 hasta, sağlık durumlarının iyi olduğunun belirlenmesi üzerine taburcu edildi.

Haberin Devamı

ERZİNCAN'DA 1 ŞÜPHELİ

Erzincan'a bağlı Çağlayan Beldesi'nde yaşayan 12 yaşındaki E.K, rahatsızlanınca ailesi tarafından Erzincan Devlet Hastanesi'ne getirildi. Aydın'da kuş gribi şikayetiyle tedavi altına alınanların sayısı 6’ya çıktı.E.K, buradaki kontrollerin ardından kuş gribi şüphesiyle Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

Çağlayan Beldesi'nde 11 Kasım 2005'te 3 kuş ölü bulunmuş, yapılan incelemelerde kuş gribi virüsüne rastlanmıştı. Belde 6 Ocak'ta 15 gün süreyle karantina altına alınmıştı.

MERSİN'DE BİR ŞÜPHELİ

Mersin'in Mut ilçesine bağlı Karacaoğlan köyünde yaşayan 62 yaşındaki bir kadın, kuş gribi şüphesiyle Silifke Devlet Hastanesi'nde müşahede altına alındı.
  
Ş.A, dün akşam saatlerinde hastalanan hindilerinden birini kesip yedi. Sabah saatlerinde yüksek ateş, kusma ve ishal nedeniyle Silifke Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaşlı kadın, burada yapılan muayene sonucu kuş gribi şüphesiyle müşahede altına alındı.
 
 Ş.A'nın oğlu M.A, 150 civarındaki hindilerinden 40'ının dün aniden öldüğünü, annesinin de bu hindilerden birini kesip yediğini belirterek, “Sabah kusma, ishal, yüksek ateş ve solunum yetmezliği rahatsızlığı başlayan annemi, hemen Silifke Devlet Hastanesi'ne kaldırdık. Annem şu anda özel bir odada müşahede altında tutuluyor. Kimseyi de odasına almıyorlar. Yapılan tahliller neticesinde rahatsızlığın nedeni ortaya çıkacak. Umarım korktuğumuz başımıza gelmez” dedi.

Haberin Devamı

SİİRT'TE BİR ŞÜPHELİ

Siirt'in Çakmak Mahallesi'nde kuş gribi şüphesiyle 5 yaşındaki Mizgün Dündar tedavi altına alındı.

Bayram ziyareti için gittikleri Siirt’in Baykan İlçesi'ndeki akrabalarının evinde rahatsızlanan Dündar ailesinin kızı Mizgin Dündar, Siirt Devlet Hastanesi’ne getirilerek tedavi altına alındı. Burada ilk müdahalesi yapılan küçük kız daha sonra Diyarbakır'daki Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

KONYA'DA İHBAR
  
Konya'da kırsal alanlarda köy ve mahalle muhtarları, sorumluluk alanlarındaki tavuk sayısını belirledikten sonra il ve ilçe tarım müdürlüklerine bildiriyor.

Kuş gribinin yayılması durumunda ülke genelindeki tüm köy tavuklarının itlaf edilmesi olasılığına karşı tarım il ve ilçe müdürlükleri kendi alanları içindeki kanatlı hayvanların sayımına başladı.
  
Kırsal alanlarda köy ve özellikle beldelerin mahalle muhtarları kendi sorumluluk alanlarındaki çiftçilerle birebir görüşerek, kanatlı hayvan sayısını belirledikten sonra il ve ilçe müdürlüklerine bilgi veriyor.
  
KÜTAHYA'DA BİR KÖY KARANTİNADA
  
Kütahya'nın merkeze bağlı Sobran Köyü'nde yaklaşık 60 tavuğun telef olması sonucu, köyün karantina altına alındığı bildirildi.
  
Sobran Köyü Muhtarı Hasan Hüseyin Uçar, son birkaç gün içinde köyde yaklaşık 60 tavuğun telef olduğunu belirterek, durumun yetkililere bildirilmesinin ardından köyün karantina altına alındığını söyledi.
  
Uçar, telef olan tavuklarla temas ettikten sonra rahatsızlanan Z.Y'nin (67) kuş gribi şüphesiyle Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındığını bildirdi.
  
Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin tavuklardan incelenmek üzere örnek aldığını belirten Uçar, göçmen kuşların köy yakınında bulunan Porsuk Barajı'nda konakladığına işaret etti.

Haberin Devamı

'BU VİRÜSÜ KÜÇÜMSEMEYİN'

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Taş, kuş gribinin sürekli değişiklik göstermesi nedeniyle küçümsenmemesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Taş, gribin A, B ve C olmak üzere 3 türünün bulunduğunu, A tipinin hayvanlarda, B ve C tipinin ise insanlarda görüldüğünü belirtti. “Grip sürekli değişiklik göstermesi nedeniyle küçümsenmemesi gerekiyor” diyen Taş, 1918 yılında “İspanyol Gribi” olarak adlandırılan H1N1 virüsü salgını nedeniyle Avrupa'da 40 milyon kişinin öldüğünü, hastalığın domuz veya başka bir hayvan cinsinden insanlara geçtiğinin tahmin edildiğini kaydetti.

“Hong Kong Gribi” olarak adlandırılan H3N2 virüsü salgını nedeniyle de 1968 yılında 700 bin kişinin öldüğünü ifade eden Taş, ”2004 yılında Çinli bilim adamları domuzlarda H5N1 enfeksiyonu bildirdi. Domuzlardaki bu enfeksiyon grip virüsünün genetik yapısını değiştirebilmesi açısından riskli olarak değerlendirildi” dedi.
    
'ERKEN TEŞHİS HAYAT  KURTARIR'
  
Taş, kuş gribi hastalığından kurtulmanın tek yolunun aşı olduğunu, ancak bu aşının henüz elde edilemediğini belirterek, hijyen koşulların hastalık riskini çok azalttığını söyledi.

Tıp Fakültesi'ne bugüne kadar yaklaşık 80 şüpheli hastanın geldiğini ve bunlardan sadece birinin tahlil sonucunun pozitif çıktığını belirten Taş, şöyle konuştu: “Pozitif hastamızı da zamanında müdahale ederek sağlığına kavuşturduk. Bu hastalıkta erken teşhis çok önemlidir. Dünyada kuş gribi hastalarının ölüm oranı yüzde 50'nin üzerindedir. 2 günden sonra hastalığın teşhisinde hastanın yaşama şansı daha da azalıyor. 

Hastalık kanatlı hayvan yemekten çok temasla bulaşıyor. Çünkü, pişirilen havandaki virüs ölüyor. Daha çok kesim ve temizleme sırasında virüs bulaşıyor. Hijyenden uzak olmaları ve hastalığın ciddiyetinin farkında olmamaları nedeniyle hastalık çocuklara daha kolay bulaşıyor. Bu nedenle ailelerin çocuklarını bilgilendirmesi gerekiyor. Özellikle çocuklar günde bir kaç kez ellerini yıkamaları konusunda bilgilendirmelidir. Çünkü, ellerin yıkanmasıyla bulaşıcı hastalıkların yüzde 90'ı engellenebilir.”

Toplum olarak geçmişten gelen bir takım yanlış alışkanlıkların bulunduğunu kaydeden Taş, “Mundar olmasın diye ölmek üzere olan hayvanlar kesilip yenir. Bunlar çok yanlış, bu alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!