Kurultay notları

Güncelleme Tarihi:

Kurultay notları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Muhalefet ‘gık’ demedi

DSP'nin 4. Olağan Kurultayı, binlerce partilinin katılımıyla coşkulu geçti. Katılımdan büyük memnuniyet duyan Ecevit, ‘‘DSP'nin örgütü yok diyenler, işte burada gerçeği görüyorlar’’ sözleriyle toplantıyı açtı. Bunun üzerine salon, ‘‘İşte örgüt, işte DSP’’ sloganlarıyla çınladı.

Ecevit, 12 Eylül sonrasında ilk kez yakaladığı iktidar avantajı ile kurultaya gitti. Ecevit, açış konuşmasının başında bu avantaja gönderme yaparak, DSP'lilere verdiği ‘iktidar’ sözünü tuttuğunu, şimdi sıranın tek başına iktidara gelmek olduğunu vurguladı.

DSP'liler, dünkü kurultayı ile birlikte partilerinin 12'inci kuruluş yıldönümünü de kutladılar. Sabahın erken saatlerinden itibaren sağanak yağışa rağmen Türk Metal Sendikası'na ait, Ankara il merkezine 30 kilometre uzaklıktaki salona akın eden DSP'liler, büyük bir düzen içinde yerlerini aldılar.

ZONGULDAKLI İŞÇİLERİN JESTİ

Ecevit'i uzun yıllar temsilcileri olarak Meclis'e gönderen Zonguldak maden işçileri, kendisine duydukları sevgiyi sloganla dile getirmek için iş kıyafetleriyle salona dizildiler.

Başkanlık Divanı için tek bir önerge oya sunuldu ve Başkanlığa Kemal Karabulut seçildi. Daha sonra Tüzük Komisyonu üyeleri ve Politika Kararları Komisyonu için önerge oya sunuldu ve kabul edildi.

Kurultay Ecevit'e iktidar avantajının yanısıra, ihraç ve istifalarla muhaliflerinden sıyrılmış olduğunu da kanıtladı. 4-5 delege zaman zaman aykırı ses çıkarmaya çalışırken, milletvekilleri sessizliği tercih ettiler. Salonun büyük çoğunluğunun yönetimden yana olması karşısında önce, tedirginlik geçiren birkaç ‘retçi’ delege, konuşmaların 5'er dakika ile sınırlandırılmasını öngören önergeye ürkekçe de olsa ‘Hayır’ oyu verdiler.

ÇİLE ÇİÇEKLERİ'Nİ SOKMADILAR

* DSP'li muhalif grup Çile Çiçekleri'nin çilesi, Kurultay'ın yapıldığı gün de bitmedi. Edirne Bağımsız Milletvekili Erdal Kesebir önderliğinde, dün sabah saat 09.00'da hipodromda toplanan Çile Çiçekleri, kurultay salonuna doğru hareket ettiler. Kurultay'ın yapıldığı salona yaklaşık 5 kilometre mesafede jandarma tarafından durdurulan Çile Çiçekleri salona alınmadılar. Kesebir ve arkadaşları daha sonra Kurultay'ı Demiryol-İş sendikası lokalinde televizyondan izlediler.

ALTINMEŞE'Yİ ECEVİT SUNDU

Halk oyunları gösterisi ve İzzet Altınmeşe'nin konseri, kurultayı şenliğe dönüştürdü. Ecevit, sıra sanatçı Altınmeşe'ye geldiğinde, kendisine sahneye kadar eşlik etti ve bizzat sunuculuk yaptı. ‘‘Selamünaleyküm’’ diyerek salondakileri selamlayan Altınmeşe, Ecevit'in, ‘‘Mevlana Tevazusu’’ göstererek kendisine sahneye kadar eşlik ettiğini söyledi ve teşekkür etti. Ecevit de Altınmeşe'nin Yemen Türküsü'ne eşlik etti. Ecevit, semah ekibinin gösterisiyle Alevi kesime de mesaj yolladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!