Son dakika haberleri: Numan Kurtulmuş'tan flaş bir OHAL açıklaması daha...

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: Numan Kurtulmuştan flaş bir OHAL açıklaması daha...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2016 14:37

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, darbe girişimi ve sonrasında alınacak önlemlere ilişkin soruları yanıtladı. Kurtulmuş "Devletin üst düzey yöneticileri darbeye yakın ya da darbe olduğu anda haberdar oluyorsa zafiyetin olduğu açıktır. Burada yapısal bir sorun var isimler hiç önemli değil zaten isimleri konuşmuyoruz. Asker sivil ilişkileri, istihbarat arasındaki koordinasyon ben yapısal şeylerden bahsediyorum. TSK kendi içerisinde bunları önlemeye muktedir olamadı. Bu yapısal sorunları ortadan gidermek için ne gerekiyorsa yapılır. 

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş, NTV canlı yayınında soruları yanıtladı. 

TSK içerisine dahil olanlar, bunlara destek olanlar, sadece TSK içerisinde değil diğer kamu kuruluşlarında olanlar için kanun hükmünde kararlar çıkartıldı. Üç aylık bir OHAL kuruldu ama daha kısa sürede de bitirebiliriz. Daha uzun da sürebilir. Bu pratik olarak bize daha çabuk hareket etme imkanı verecek. Bir tek kişi bile bu kurumların arasına sızmışsa onları tespit etmek. Ama diğer bir amacımız kurunun yanında yaşı da yakmamak devlet yönetmek adaletli olmayı gerektiyor. Hiç kimse mağdur etmek değil, amacımız dışarıda büyük bir mağdur kitlesi yaratmak değil. Tam tersine bu örgütün kırıntılarını kamudan temizlemektir. Israrla söyledik OHAL millete karşı değil, çeteye karşı. Yargı süreçleri normal ağır ceza mahkemelerinde devam edecek. Sorgulamalar devam ediyor. 

Haberin Devamı

OHAL MECLİS'İ ORTADAN KALDIRMIŞ DEĞİLDİR. MECLİS VE CHP'DEN BİR ŞEY KAÇIRMIYORUZ
Tam tersine, Meclis rutin işlerine devam edecek. Meclis'in çalışmaları askıya alınmadı. Burada bir yanlış anlatma var. OHAL tedbirleri Türkiye'nin hızlı ve etkin bir şekilde kurtarılması için gereklidir. Bir de şöyle bir şey var Meclis çok efektif çalışmıyor. Bu nedenle çok hızlı kararlar alınıp verilmesi gerekiyor. OHAL Meclis'i ortadan kaldırmış değildir. Meclis ve CHP'den bir şey kaçırmıyoruz. Artçı şokları ortadan kaldıracağız.  

BAŞARILI OLSALARDI NE YAPACAKLARINA DAİR BİR TALİMATNAME ORTAYA ÇIKMIŞ
3-5 tane çapulcu bir araya gelerek bu darbe hazırlanmadı. Bu darbe uzun yıllar içerisinde ordunun içerisine yerleştirilmiş sadece ordu değil eğer başarılı olsalardı ne yapacaklarına dair bir talimatname ortaya çıkmış.  Belki de sadece 15 Temmuz akşamının hazırlığı haftalar aylar sürmüş. Cinayet çetesinin bir kısmı yakalanmış ama muhtemeldir ki hala bir kısmının dışarıda olduğu daha da önemlisi bunların sivil ayaklarının ortaya çıkarılmamış olduğu mümkündür. Parti bayrakları olmadan bir Türkiye mitingi olarak bunların organize edilmesi gerekir. Bu kürsü AK Parti'nin olduğu kadar CHP'nin MHP'nindir. Bu nöbete devam edeceğiz. Bu duyarlılık devam edecek. Alanlarda her partiden insanlar bir araya geldi Allah razı olsun. CHP mitingine de AK Parti'den katılım olacak. 

ŞU ANDA TSK ENVANTERİNDE OLAN HİÇBİR ARACIN KAYIP OLMADIĞINI AÇIKÇA SÖYLEMEK LAZIM
Çok spekülasyonlar da oluyor. Bunlar resmi makamlarca teyit edilmediği sürece inanmamak lazım. Şu anda TSK envanterinde olan hiçbir aracın kayıp olmadığını açıkça söylemek lazım. Birliklerine henüz dönmemiş olanlar var. Bunların sistematik bir darbe tehdidi içinde olma ihtimalinin olmadığını ifade etmek gerekir ancak belki bireysel anlamda suikast teşebbüsleri, provokasyon tehditlerine karşı uyanık olmak lazım: Bunların ortaya çıkaracağı provokasyonlar olabilir bilgi kirliliğine itibar etmediğimiz sürece bunları engelleriz. 

ÇOK FLU NOKTA VAR. ZATEN ÖNCEDEN BİLSEK ÖNLERDİK. ÖNLEYEMEMİŞSİNİZ. BİR SÜRÜ ZAAFİYET VAR
Çok flu nokta var. Zaten önceden bilsek önlerdik. Önleyememişsiniz. Bir sürü zaafiyet var. Geriye doğru bir sürü olay geliyor. Şimdi daha da gelecek. Onun için henüz tam manası ile biliyoruz diyemeyiz. Ama çok büyük bir  defterin kapağı açılmıştır. Bu gözaltına alınanların rütbeli rütbesiz sivil ayakları bunların hepsinin soruşturmaları, ifadelerde birbirlerini elevermeler olacak. İfadelerde itiraflar olacak.  İfadelerin ölçüştüğü noktalar olacak. Bu ifadelerde hiç bilmediğimiz birçok konuyu duyacağız. Dolayısıyla devam eden bir soruşturma süreci var. 15 Temmuz'un bütün mahiyeti  tamamıyla anlaşılmış mıdır? Hayır henüz tamamıyla netleşmemişti. Bir sürü karanlık flu noktaları vardır. Ama büyük bir defterin kapağı açılmıştır. Spesifik bir şey söylemiyorum ama çok sayıda olay var. Bir olaylar zinciri sonucu gelinen bir nokta. 

DARBE NE TARAFA DOĞRU EVRİLECEK SÜRECİ DE ÖNEMLİ  BİR SÜREÇ
Bunun öncesi sonrası hatta şurada dahi çok flu noktalar var. Uçaklar havada dolaşmaya başladıktan sonraki süreç özellikle darbe ne tarafa doğru evrilecek süreci de önemli  bir süreç. Yani bunların hepsi ortaya çıkar.  

TSK EMİR KOMUTA İÇERİSİNDE BU GİRİŞİMİN İÇİNDE OLMAMIŞTIR
Bizim meselemiz üzüm yemektir çok şükür TSK emir komuta içerisinde bu girişimin içinde olmamıştır. Emir komuta içerisinde de olaylara ertesi gün belli bir saatten sonra bütünüyle hakim olmuştur. Allah muhafaza ya o süreç biraz daha uzun sürseydi. Yani sabah millet bitirdi işi. Boğaz Köprüsü'nde askerlerin teslim alınması darbenin bittiğinin ilanıdır. Bu mesele öncesi sonrası magazinsel bir şeyler söylemek bunun keyifli ve rahat bir kısmı. 

CUMHURBAŞKANIMIZI BULSALARDI İNFAZ EDİYORLARDI. ÇOK AÇIK
Ama Allah muhafaza 15 Temmuz akşamı iş başka olsaydı yani darbe bu tarafa değil o tarafa devrilseydi  bugün bambaşka bir Türkiye'den bahsediyor olacaktık.  Belki çoğumuz hayatta olmayacaktık. Birinci derece Cumhurbaşkanımıza yönelikti. Cumhurbaşkanımızı bulsalardı infaz ediyorlardı. Çok açık. Ama ondan sonra devleti yöneten kimi nerede bulurlarsa infaz edeceklerdi. 

TÜRKİYE'Yİ DIŞ İŞGALE HAZIR HALE GETİRMEK İSTEDİLER
Bu sadece darbe değil evet bir darbe kısmı var ama bunların zihnindeki şey sadece bir darbe değil. Darbe yaptıktan sonra Türkiye'yi şehir şehir köy köy silahlı farklı grupların eline teslim etmek ve ondan sonra Türkiye'yi işgale hazır hale getirmek. Bu şimdiye kadar gördüğümüz darbelerin hepsinden çok farklıdır. Türkiye'yi dış işgale hazır hale getirmek istediler. Bu çok ağır bir ders oldu. Bu namussuz, aşağılık herifler, bütün kurumların birbirlerine şüpheli bakacak bir dönemin de kapısını açmaya çalışıyorlar. Yapısal sorunlar çözülmeli."  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!