Kürtçe kursu için salı günü başvuruyor

Güncelleme Tarihi:

Kürtçe kursu için salı günü başvuruyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2002 01:35

Kürtçe dil kursu için izin bekleyen işadamı ve eğitimci Nazif ülgen, 6 Ağustos Salı günü İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne resmi başvurusunu yapacak. ‘Kürtçe Dil Kursu’ açabilmek için uzun süredir bekleyen Ülgen, Özel Öğretim Kurumları Kanunu hükümlerine tabi olmak üzere özel kurslar açılabilmesi ve bu kursların Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetiminde düzenlenmesi hükmünün TBMM'de çıkması üzerine Ülgen de, Kürtçe dil kursu için ilk resmi başvuruyu yapacak kişi olacak.

Müfredatı, öğretmeni hazırlayan ve dil kursunun programını da belirleyen Ülgen, ‘‘Kursa katılmak için çok sayıda istek var. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne daha önce sözlü olarak başvurmuştum. Yaklaşık 3 aydır da bakanlıktan onay bekliyorduk. Resmi başvurumuzu yapacağız’’ dedi.

4 ÖĞRETMEN HAZIR

Bugüne kadar bu kursta öğretmenlik yapacak 4 öğretmeni belirlediklerini söyleyen Ülgen, ‘‘Bu öğretmenler yurtdışındaki üniversitelerin Kürdoloji Enstitüleri'nden mezun olanlar. Ancak, bakanlık bunların öğretmenliğini kabul eder mi bilemiyorum. Türkiye'de Kürtçe öğretmeni bulmak zor. Çünkü, üniversitelerimizde böyle bir bölüm yok. Talim Terbiye ile müfredat konusunda işbirliği yapmaya hazırım’’ diye konuştu. Ülgen, şöyle devam etti:

‘‘Her önüne gelen bu kursu açarsa terör odağı olabilir. Biz İngilizce'yi nasıl öğretiyorsak, Kürtçe'yi de öğreteceğiz. Zaten sürekli devlet kontrolündeyiz. Müfettişler denetliyor. Bir vakıf, dernek veya parti bu kursu vermeyi düşünürse o zaman dikkatli olmak gerek.’’

MÜFREDAT TAMAM

İsveç'teki Uppsala Üniversitesi'nde öğretmenlik belgesi alan bir öğretmenle birlikte ders müfredatını hazırladıklarını söyleyen Ülgen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın kabul ettiği İngilizce müfredatın Kürtçe'sini çıkardıklarını belirtti. Ülgen, ‘‘Biz sadece dil farklılığı yaptık. İngilizce yerine Kürtçe program hazırladık. Talim Terbiye'nin istediği müfredat çerçevesinde, müfredatı Kürtçe'ye adapte ederek ortaya çıkardık. Talim Terbiye Kurulu onay verirse önce İstanbul, daha sonra da diğer şehirlerde kursumuzu açacağız’’ dedi.

Üstün zekálılar okulunun kurucusu

NAZİF Ülgen, 1949'da Adıyaman Kahta'da 10 çocuklu nalbant bir babanın oğlu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğreniminin ardından Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Yüksek Okulu'nda öğrenimini tamamladı. Üniversite sonrasında devlet memurluğu yaptı. Bilecik Devlet Hastanesi'nden müdür yardımcısı olarak ayrıldı ve daha sonra ticarete başladı. Linguafon kurslarının kitap kasetlerini uzun süre pazarladı. 1975'te İngilizce kursu English Fast'ı kurdu. 1980'li yılların başında ihracat yapmaya başladı. Dubai ve Viyana'da mağazalar açtı. 1991'de Türkiye'nin ilk üstün zekalı çocuklar için özel öğretim kurumu olan Yeni Ufuklar İlköğretim Okulu'nu kurdu. 1995'te Türkiye'nin ilk Politika Okulu'nu açtı. 1999'da CHP Genel Başkanlığı'na aday oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!