Kürtçe isim koyamadı AİHM'ye başvurdu

Güncelleme Tarihi:

Kürtçe isim koyamadı AİHMye başvurdu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2002 02:09

Diyarbakır'ın Ergani İlçesi'nde avukatlık yapan Berdan Acun, oğluna koyduğu ‘‘Hejar Pola’’ adı nüfusa kaydedilmeyince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.

Avukat Berdan Acun, 9 ay önce dünyaya gelen oğluna Kürtçede Sessiz Çocuk'' anlamına gelen ‘‘Hejar Pola’’ adını verdikten sonra kayıt işlemleri için gittiği nüfus idaresinde, ‘‘Bu ad yasak’’ sözüyle karşılaştı. Acun'un Kaymakamlık ve Nüfus Müdürlüğü'ne yaptığı yazılı başvuruları da kabul edilmedi. Acun, dilekçelerinin kabul edilmemesi nedeniyle İdare Mahkemesi dahil hiçbir mahkemeye başvuru yapamadığını ifade etti ve böylece iç hukuk yollarının tıkandığını kaydederek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.

Bölgede kendisi gibi birçok ailenin çocuğuna verdiği Kürtçe adların nüfus memurlarının keyfi uygulamaları sonucu kayıt edilmediğini belirten Acun, ‘‘Anayasa'da çocuğun adının anne ve babası tarafından verilebileceği açık bir şekilde belirtilir. Biz de hiçbir illegal yanı olmayan Hejar Pola adını çocuğumuza verdik. Bunun sakıncası nerede? İsmin anlamı ‘sessiz ve mazlum çocuk' anlamındadır’’ dedi. Meclis’te kabul edilen uyum yasaları içinde Kürtçeye serbesti getirildiğine değinen Acun, bu tür yasakların sürmesinin Türkiye'nin aleyhine olduğunu belirtirken, oğlunu Hejar Pola adıyla nüfusa kayıt ettirmeye kararlı olduğunu söyledi. Nüfus Müdürlüğü ve Kaymakamlık ise bu konuda bir açıklama yapmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!