"Kurbanla empati kurun"

Güncelleme Tarihi:

Kurbanla empati kurun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2008 11:16

Kurban bayramına sayılı günler kala, Türkiye'de hem güldüren, hem de düşündüren olaylar yaşanıyor. Konya'da bir profesör kurbanlıklarla empati kurun derken, İzmir'de ise kurbanlık alana cep telefonu hediye ediliyor. İşte bayram gelmeden, bayrama özel hikayaler...

Haberin Devamı

"KURBANLIKLAR GÖRÜCÜYE ÇIKTI"

“KURBANA MERHAMET İÇİN EMPATİ KURUN”

Selçuk Üniversitesi (SÜ) İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saffet Köse, bazı vatandaşların, pazardan satın aldıktan sonra kendi bahçelerine getirdikleri kurbanlıklarına, kesim için yere yatırması kolay veya etinin temiz olacağı düşüncesiyle 2-3 gün aç ve susuz bıraktığını, bunun çok yanlış bir tutum olduğunu söyledi.

Köse, kurban kesmenin insanları Allah'a yaklaştıran bir ibadet olduğunu, yerine getirirken de ibadeti bozacak davranışlardan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Müslümanların, kurban ibadetinde hayvanlara karşı merhametli olması gerektiğini ifade eden Köse, “Allah'tan rahmet ve merhamet istiyorsak biz de kurbanlıklara merhametli olmalıyız. Onları aç bırakmamalı, eziyet etmemeli, kötü muamelede bulunmamalıyız” dedi.

KURBANA KARŞI EMPATİ KURUN ÖNERİSİ

Haberin Devamı

Köse, İslam'da sadece kurbanlık değil tüm hayvanlara karşı kötü muamelenin yasaklandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Peygamber Efendimiz, yüzü ateşle damgalanmış bir merkebi gördüğünde, onu yapana beddua ediyor. Aynı şekilde susayan bir köpeğe kuyudan ayakkabısıyla su çıkaran kişinin de cennete gittiğini bildiriyor. Bu nedenle Kurban Bayramı'nda kurban edeceğimiz hayvanlara sevabının yok olmaması için çok iyi davranmalı, merhametli olmalıyız. Bazı vatandaşlar, pazardan satın aldıktan sonra kendi bahçelerine getirdikleri kurbanlıklarını, kesim sırasında yere yatırması kolay olacağı veya etinin daha temiz olacağı düşüncesiyle 2-3 gün aç ve susuz bırakıyor. Peygamber Efendimiz bu konuda empati kurmamızı öneriyor. Kendimize nasıl davranılmasını istiyorsak, kurbanlıklara da öyle davranmalıyız.”

KURBANLIK ALANA CEP TELEFONU HEDİYE

İzmir'e Sivas'tan gelen 43 yaşındaki Hüseyin Gülpamuk, getirdiği kurbanlık boğayı, cep telefonu hediyeli olarak 5 bin 300 YTL'ye sattı.
Eskiizmir Semtinde kurulan hayvan pazarındaki satıcılar, çeşitli illerden getirdikleri kurbanlıkları satabilmek için ilginç yöntemler deniyor. Sivas'tan gelen 43 yaşındaki Hüseyin Gülpamuk da memleketinden İzmir'e getirdiği boğayı satabilmek için önce süsledi, ardından da kendisiyle kıyasıya pazarlık yapan 52 yaşındaki Mehmet Güven'e 5 bin 300 YTL'ye sattı. Yanında hediye olarak da 300 YTL değerinde bir cep telefonu verdi. Satacağı boğayı süsleyip, üzerine Türk Bayrağı örten, ‘Sivasspor’, ‘Yiğido 58’ yazan Gülpamuk, “Satabilmek için cep telefonu veriyoruz, üstüne süslüyoruz. Buna rağmen satmakta zorlanıyoruz, alıcılar bizi uğraştırıyor” dedi. Sattığı kurbanlığı bayramın birinci günü sahibinin alacağını söyledi.

Haberin Devamı

CAMİDE SİNEVİZYONLA KURBAN KESİM DERSİ

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde, vatandaşlara Kurban Bayramı'na kadar, camide sinevizyonla kurban kesim dersi verilecek.

Sarıgöl Dışkahveler Hüseyin Gümüşlü Camisi İmamı Mehmet Varol, gazetecilere yaptığı açıklamada, vatandaşların kurban ibadetini kurallarıyla yerine getirilebilmesi için cemaate eğitim ve bilgi verdiğini söyledi.

Kurban Bayramı'na kadar, yatsı namazı öncesi camide sinevizyonla cemaate kurban hakkında açıklamalar yaptığını belirten Varol, kurbanın kesimi, derinin sağlıklı yüzülmesi için dikkat edilecek konular, kurbanın kaç parçaya ayrılacağı ve dağıtımıyla ilgili konularda bilgi verdiğini kaydetti.
Eğitimin ilgi çektiğini ifade eden Varol, “Cemaat hem görüyor hem de anlattıklarımı dinliyor. Akılda kalacak bir model oluşturduk. Namazdan sonra vatandaşlarımızın kurban ibadetiyle ilgili çeşitli sorularını da yanıtlıyorum. Kurban Bayramı'na kadar bu eğitimi sürdüreceğim” dedi.

Haberin Devamı


KURBAN BAYRAMINDA BESLENME NASIL OLMALI?

Uzmanlar, et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara, etin tüketimi konusunda bazı uyarılarda bulundu.
Adana İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Diyetisyen Serpil Demiray, yazılı açıklamasında, kurban bayramında aşırı et tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.

Etin, sindirimi zor bir yiyecek olduğunu belirten Demiray, özellikle yeni kesilmiş etin dinlendirilmeden tüketilmesi durumunda, midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetlere yol açabileceğini vurguladı.

Fazla et tüketiminin kolesterolü olanlar ile kalp ve karaciğer hastaları için sakıncalı durumlar yaratacağını ifade eden Demiray, bayramlarda özellikle diyet yapan kişilerin diyetlerini bozmamaları gerektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Demiray, kurban bayramında et tüketilirken görünen yağ kısımlarının mutlaka temizlenmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Çünkü doymuş yağ oranı yüksek olan hayvansal gıdalar, kalp damar hastalıklarına davetiye çıkarır. Etler hazırlanırken görünen yağ temizlendikten sonra, soğutucuda bir iki gün dinlendirilmeli, pişirileceği zaman ayrıca yağ eklenmemeli. Etler haşlama veya fırında pişirilirse daha sağlıklı olur. Izgara yapılan etlerde etin yanmasından dolayı oluşan kanserojen maddeler sağlık için olumsuzluklar yaratır.

Bayram ziyaretlerinde şeker, çikolata, hamur tatlıları ve beraberinde tüketilen et, hem kolesterolün yükselmesine hem de kilo alımına neden olur.

Bayramlarda sebze ve meyve tüketimi arttırılmalı, posadan zengin kuru baklagil ve kepekli ekmek tüketimine önem verilmeli.”
Demiray, sağlıklı yaşamanın temel koşullarından biri olan “fiziksel aktivite”nin bayram süresince yapılarak, günde 2,5 litre su tüketilmesini de önerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!