GeriGündem Kurban seçerken dikkat
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kurban seçerken dikkat

Abone Olgoogle-news

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Kaynaş, kurbanlık alacakların her şeyden önce alacakları hayvanın sağlıklı olmasına ve dini açıdan ortaya konulan özelliklere dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Dekan Kaynaş, yazılı açıklamasında, kurbanlık hayvanların seçimi konusunda çok net ifadeler üzerinde durmanın oldukça zor olduğuna işaret etti. Kaynaş, ''Her alıcı kurbanlık hayvanların seçiminde kendilerince değişik kriterler üzerinde durmaktadır. Dolayısıyla kurbanlık hayvan talep eden ancak yeterli bütçesi olmayan bir kişiye, kesim olgunluğuna gelmiş ve buna paralel olarak fiyatı da oldukça yüksek olacak bir hayvanı almasını öğütlemek mantıklı olmaz'' dedi.

Kaynaş, ''Alıcılar, her şeyden önce alacakları hayvanın sağlıklı olmasına ve dini açıdan ortaya konulan özelliklere dikkat etmelidirler'' diyerek, tecrübeli bir kişinin hayvanın sağlıklı olup olmadığını, hayvanın dış görünüşünden anlayabileceğine dikkat çekti.

Dekan Kaynaş, kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenler  konusunda, şunları kaydetti:

''Hayvanın bakışları canlı, hareketli, derisi elastik, tüyleri parlak ve canlıdır. Hayvan çevresiyle ilgilidir. Örneğin alınacak sığırın sırtının geniş ve dolgun, yerden yapılı, dikdörtgen vücut yapılı, omzunun geniş ve etli, kuyruk sokumunun dolgun, kaburga, sırt, bel ve omzunda kemik çıkıntılarının belli olmaması gibi noktalara dikkat edilmelidir. Küçükbaş hayvanlarda ise bel dolgun, kaburga arası ve üst kas gelişimi iyi olmalı, kuyruk elle yoklandığında, çok yumuşak ve gevşeklik hissi bırakılmamalıdır.''

False
Haber Yorumlarını Göster
Haber Yorumlarını Gizle