Kurban Bayramı arefe günü ne zaman? İşte Diyanet'in açıkladığı tarih bilgisi

Güncelleme Tarihi:

Kurban Bayramı arefe günü ne zaman İşte Diyanetin açıkladığı tarih bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2022 00:03

"Bayram arefesi ne zaman?" sorusu vatandaşların yanıtını merak ettikleri konular arasında yer alıyor. Vatandaşlar, bu konu hakkında Diyanet'in açıkladığı resmi tarih bilgisini sorguluyor. Peki, Kurban Bayramı arefesi ne zaman?

Haberin Devamı

Kurban Bayramı arefesi hakkındaki araştırmalar son günlerde hız kazandı. Temmuz ayında ihya edilecek ve dört gün sürecek Kurban Bayramı öncesi, pek çok vatandaş tatil planını şekillendirmek adına arefe gününün tarihini sorguluyor. İşte, Diyanet'in verdiği 2022 tarih bilgisi...

Kurban bayramından bir gün öncesine mahsus olan arefe tabiri, Türkçe’de ramazan bayramından bir gün öncesi için de kullanılmaktadır. Bunun gibi, belli gün ve bayramlardan bir gün öncesine veya önemli bir olay ya da olayların cereyan ettiği bir dönemden önceki günlere de Türkçe’de arefe denmektedir.

AREFE NE ZAMAN?

2022 Kurban Bayramı arefe günü 8 Temmuz Cuma günü olacak. Bayramın birinci günü ise 9 Temmuz tarihine denk geliyor.

AREFE HAKKINDA BİLGİLER

Arefe günü, haccın temel rüknü olan vakfenin o gün yapılması sebebiyle büyük önem taşımaktadır. Arefenin önemine, faziletli ve makbul duanın o gün yapılan dua olduğuna dair hadisler vardır.

Haberin Devamı

Vakfe, arefe günü zeval vaktinden kurban bayramının birinci günü fecrin doğuşuna kadar olan süre içinde yapılır (geniş bilgi için bk. VAKFE).

O gün vakfenin dışında yapılması gereken başka önemli hususlar da vardır. Hacıların terviye günü (8 Zilhicce) Mekke’den Mina’ya gidip orada geceledikten sonra arefe günü sabah namazını Mina’da kılarak güneşin doğuşunu takiben Arafat’a çıkmaları, zeval vaktinden sonra orada gusletmeleri, öğle ve ikindi namazlarını öğle vaktinde birlikte kılmaları (bk. CEM‘), zamanlarını tekbir, tehlil, telbiye, salâtüselâm ve dua ile geçirmeleri ve akşam güneşin batmasıyla birlikte Müzdelife’ye doğru yola çıkmaları sünnettir.

Hz. Peygamber’den arefe günü oruç tutmanın faziletine dair hadis rivayet edildiği gibi, Arafat’ta oruç tutmanın menedildiğine ve kendisinin orada oruç tutmadığına dair hadisler de vardır. Buna göre, hacıların zayıf düşerek asıl görevlerini aksatmalarına yol açacağı için arefe günü oruç tutmaları mekruh, hacca gitmeyenlerin aynı gün oruç tutması ise müstehap kabul edilmiştir.

Ayrıca kurban bayramının dördüncü günü ikindi namazına kadar her farz namazın ardından okunan teşrîk tekbirlerine de arefe günü sabah namazından sonra başlanır. Diğer taraftan, Hanefîler’e göre arefe ve daha sonraki dört gün içinde umre yapmak, diğer hac vazifelerini aksatabileceği için tahrîmen mekruh sayılmıştır.

Haberin Devamı

Bugün uygulamada görülen izdiham, Hanefî mezhebine ait hükmün isabetli olduğunu ortaya koymaktadır. Diğer üç mezhebe göre ise kerahet söz konusu değildir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!