Kurban alırken dikkat edilmesi gerekenler

Güncelleme Tarihi:

Kurban alırken dikkat edilmesi gerekenler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2006 12:23

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Mehmet Alkan, kurban bayramlarında hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların görülme sıklığının yüzde 30 oranında arttığını belirtti.

Haberin Devamı

Alkan, “Veteriner sağlık raporu ve menşe şehadetnamesi olmayan, küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf, yüksek ateşli, bakışları ve dış görünümü cansız olan hayvanlar alınmamalı” dedi.

Dedeman Oteli'nde düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında konuşan Alkan, kurban bayramı döneminde 600 bin büyükbaş ile 2 milyon küçükbaş hayvanın satışa sunulduğuna işaret etti.

Alkan, milyonlarca kurbanlığın pazarlanmasına yönelik hareketliliğin hayvan hastalıkları açısından risk oluşturduğuna dikkati çekerek, kurban satış noktalarında istenen hijyen, gıda güvenliği, çevresel etkiler konusunda yeterince önlem alınmadığını vurguladı. Kurbanın, insan sağlığı, çevre ve ekonomi açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan Alkan, şunları kaydetti:

“Hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların görülme sıklığı, özellikle kurban bayramlarında yüzde 30 oranında artmaktadır. Türkiye ve pek çok komşu ülkede bruselloz, kist, hidatid, sistiserkoz, sarkoplazmoz, verem ve şarbon gibi hastalıklar günümüzde hala halk sağlığı sorunu oluşturmaya devam ediyor. Bu hastalıklardan kaynaklanacak tehlikenin azaltılması ve önlenmesi için hayvanların sıkı sağlık kontrollerinden geçirilmesi gerekmektedir.”

Haberin Devamı

Alkan, hayvanlardan insanlara geçebilecek hastalıkların önlenmesinde ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesinde İçişleri, Tarım ve Köyişleri, Çevre ve Orman, Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıkları ile belediyelere önemli sorumluluklar düştüğünü dile getirdi.

Satışa sunulan kurbanların, ayrıntılı şekilde sağlık kontrolünden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Alkan, vatandaşlardan veteriner sağlık raporu ve menşe şehadetnamesi ile küpesi ve pasaportu olmayan hayvanları satın almamalarını istedi. Alkan ayrıca, çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış, tüyleri karışık ve mat, bakışları ve dış görünümü cansız, pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya duyarsız olan hayvanlara da ilgi gösterilmemesi gerektiğini söyledi.

Toplantıya, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Vakfı Genel Başkanı Sahir Solmaz, Veteriner Hekimler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Dede, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Erol da katıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!