Kumsalda aile boyu alternatif festival

Güncelleme Tarihi:

Kumsalda aile boyu alternatif festival
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2002 01:34

Hip Productions'ın 8 Haziran'da düzenleyeceği Alternatif Festival adına yakışır bir etkinlik.

Demirciköy Plajı'nda 24 saat boyunca süren bir müzik ziyafetine dönüşecek olan Alternatif Festival'e katılacak ünlü isimler Carl Cox ve David Byrne ve de Pulp. Bu isimler birkaç kuşağa birden sesleniyor. Ebeveynler unutulmaz Talking Heads grubunun beyni David Byrne, ablalar abiler Pulp, yerinde duramayan kulüp çocuklarıysa Carl Cox için ziyaret edecek müzik plajını.

İnsanlara sayfiye havasında müzik dolu bir gün geçirmek isteyen Festival düzenleyicileri bu iş için uzun süre mekan aradıktan sonra Demirciköy/Kilyos civarında, sadece o gün için festivale katılacaklara ait olan bir plajda karar kıldılar.

Sessiz, kuytu, geniş, açık, geçici olarak katılanlara ait olabilecek ve etrafı rahatsız etmeyecek bir yer olan bu plaja İstanbul'dan makul bir sürede ulaşılıyor ama şehirden uzaklığı da insana bir tatil duygusu veriyor. Festival İngiltere'den gelen koskocaman bir çadırın altında gerçekleşecek ki, değişken olabilen hava koşulları müzikseverlerin keyfini bozmasın, rahat edebilsinler. Ayrıca her tarafa yerleştirilecek dev ekranlardan Dünya Kupası maçlarını seyretmek de mümkün olacak.

Öğleden sonra saat 16.00 sularında şenlik alanına gelenler anayoldan, ormanın içinden geçip plaja inecekler. Burada kendilerini çeşitli alternatifler bekliyor olacak. 'The Big Tent' Arenaya hemen kendini atmak isteyenler Pulp, David Bryne, Carl Cox, Sneaker Pimps ve daha birçoklarını görecekler. Bazıları 'şöyle bir gezelim, ne neredeymiş, bakalım' deyip plaj turu atacaklar. Bazılarıysa 'DJ Squad' arenada hemen havaya girecekler. Ve bir kısmı da 'önce çadırlarımızı kurup, akşamı garantiliyelim' diye keyif çatacak.

Büyük çadırda Sneaker Pimps, Pulp, David Byrne, Jim Masters, Carl Cox, DJ U.F.U.K, Murat Uncuoğlu ve Cervus ertesi gün sabaha kadar çalacak. Küçük çadır tüm şenlik boyunca Lulu, Murat Uncuoglu, Cervus, Met, Kürşat'ı ertesi gün 16.00'ya kadar misafir edecek.

Festival alanında, bir gün/gece süresince katılımcıların ihtiyaçlarının büyük bir kısmını karşılayacak muhtelif tezgahlar bulunacak. Festival yöneticileri bu tezgahlardaki fiyatların makul olacağı konusunda garanti veriyorlar. Bu arada bilet fiyatları önceden alınırsa 25 milyon, kapıda 30 milyon TL. Ayrıca yolun uzaklığı gözünüzü korkutmasın çünkü belli başlı noktalardan Festival'e ücretsiz servis var. Biletler ve diğer konularla ilgili bilgilere www.hippro.com ve www.alternatiffest.com alanlarından ulaşabilirsiniz..

Festival'in kapı açılış saati cmt 16.00, bitis saati pz 16.00 olacak. Festival alanı içinde otopark var, ancak hem festival mekanına en sorunsuz şekilde gelmek hem de alkollü araç kullanımını önlemek için ücretsiz festival servislerini tercih etmenizi öneriyoruz.

Dergi kapaklarından fırlayıp geldiler

Paul Cox dünyanın en önemli ve en çok satan dans müziği dergisi DJ Mag'a kapak olurken David Byrne de bu ay İngiltere'nin çok satan müzik dergilerinden Muzik'in kapağında yer aldı.

Bir döneme damgasını vuran efsanevi grup Talking Heads'in gitarcısı ve vokalisiti olan Byrne'nin grubun birçok önemli çalışmasının söz ve müziğinin altında imzası bulunuyor. 1981'den itibaren solo çalışmalarına başlayan ve 1991'de grubun dağılmasıyla birlikte alternatif müzik çizgisinde tamamen kendi çalışmalarıyla müzik dünyasında var olan Byrne'nin solo albümleri arasında Brian Eno ile ortak çalışması olan My Life In The Bush Of Ghosts, The Catherine Wheel, Music For The Knee Plays, ‘The Last Emperor’ Soundtrack'ı, Feelings, Rei Momo, The Forest, Uh-Oh ve Look into the Eyeball sayılabilir.

Alternatif Festival'in bir diğer önemli ismi olan DJ Carl Cox, Coxy olarak tanınıyor. Barbados Adaları kökenli bir İngiliz olan ve DJ'liğe sekiz yaşında başlayan Cox'un müziği kendi deyişiyle 'biraz tekno, biraz house, bol bol funk, epeyce enerjik, ucundan latin ve tribal'. Kendine has 'Three-Deck' stili ve iki yerine üç pikap kullanmasıyla dikkat çeken ve son on yılın en iyi DJ'leri arasında gösterilen Cox'un halen 12 DJ mix albümü bulunuyor. Son yılların en popüler İngiliz modern rock gruplarından olan Pulp ise en son We Love Life adlı başarılı bir albüm çıkardı.

Bodrum güneşi altında caz

Bodrum Caz Günleri bu sene üçüncü kez dinleyicilerle buluşurken kalıcı bir festival olma yolunda önemli bir adım atıyor. 15 Mayıs - 1 Haziran tarihleri arasında yapılan III. Bodrum Caz Günleri önemli isimleri ve grupları ağırlıyor.

Swing'in kıpır kıpır enerjisini sahneye taşıyan Swing Connection, iki kuşaktan Ruacan'ları bir araya getiren Neşet Ruacan Trio, Polonyalı usta caz piyanisti Janusz Szprot ve genç müzisyenlerin buluştuğu Janusz Szprot Trio, Yıldız İbrahimova, Tuna Ötenel, Önder Focan ve Audiofact; III. Bodrum Caz Günleri'ni şenlendirecek isimlerden bazıları.

Festival bugün Uğur Güneş Trio'yu ağırlayacak. Uğur Güneş, Kürşat And ve Ateş Tezer'den oluşan Uğur Güneş Üçlüsü'ne Tuna Ötenel de eşlik ediyor.

30 Mayıs'ta kolaratür soprano Yıldız İbrahimova bir konser verecek. Bulgar ve Türk Halk müziklerini caz stilinde evrenselleştirme amacına yönelik çalışmalar da yapan Yıldız İbrahimova Bulgar müzisyenlerde oluşan grubuyla sahneye çıkacak.

31 Mayıs'daysa Focan Hammond Trio çalacak. Hammond org ve, gitar, org ve davuldan oluşan trioların yeniden keşfedildiği bu son yıllarda jazz gitaristi Önder Focan genç yeteneklerden oluşan bir Hammond trio kurdu. Bui trio Focan'ın yanı sıra Hammond org sound'unu gruba veren Yavuz Darıdere ve genç davulcu Volkan Öktem'den oluşuyor.

Bodrum Caz Günleri'nin son etkinliği 1 Haziran'da gerçekleşecek Audiofact konseri. Mehmet Ali Sanlıkol kendisi gibi Berklee Müzik Okulu mezunu gitarist Onur Türkmen ve davulcu Cengiz Baysal ile kurduğu Audiofact'te her türlü çağdaş etkiye açık ve etnik unsurları da kucaklayan bir füzyon yapıyor. Grupta dünyaca ünlü trompetçi Tiger Okoshi'yi de dinlemek mümkün.

Kanada'dan mühim bluescular geliyor

Kanada'nın en saygın ragtime & blues gruplarından biri olarak bilinen Sweet Papa Lowdown, 18 Mayıs - 7 Haziran tarihleri arasında Mitos Gösteri Sanatları'nın düzenleyeceği Türkiye turnesinde dinleyicileriyle buluşuyor. Yirmi beş yıldır blues, ragtime, skiffle ve hokum gibi siyah müzik tarzlarıyla yakından ilgilenen New Jersey, USA doğumlu Shucard, halen Amerika ve Kanada'nın sayılı akustik blues gitaristleri arasında gösteriliyor.

Piedmont ve Delta blues stillerinin en karmaşık formlarının yanı sıra ragtime, Dixieland gibi son derece zor tarzların kolayca üstesinden gelen sanatçı, repertuarında kendi parçalarının yanı sıra Mississippi John Hurt, Blind Boy Fuller, Blind Blake, Bo Carter, Bessie Smith, Jesse Fuller, Reverend Gary Davis, Blind Willie McTell, Leroy Carr, Little Brother Montgomery gibi blues efsanelerinin klasikleri ile Jelly Roll Morton, W.C. Handy, Lonnie Johnson ve Jimmy Durante gibi New Orleans efsanelerinin unutulmuş parçalarına yer veriyor.

Arşivciliğinin yanı sıra 20'ler ve 30'lara ait kaybolmuş veya unutulmuş parçaları keşfedip blues dünyasına kazandıran gitarist, 1997 tarihli 'Lost & Found', 1999 tarihli ‘Till Times Get Better’ adlı iki albümüyle Amerika ve Kanada blues medyasından büyük ilgi gördü. Chris Barber, Alan Matheson, Dan Marcus ve Lloyd Arntzen gibi ragtime, dixie ve blues devleri ile pek çok festivale katılan, turneler gerçekleştiren Shucard, eğlenceli repertuarı ve benzersiz gitaristliği ile izleyicilere mükemmel bir performans vaad ediyor.

Sweet Papa Lowdown Türkiye'de şu kadroyla çalacak. Jeff Shucard (vokal, akustik gitar), Dan Smith (slide gitar, mandolin, bas, davul), Blaine Dunaway (keman, trompet, flugelhorn), Sarp Keskiner (vokal, slide gitar, bas, armonika, davul, washboard), Tuğrul Aray (armonika, tenor saksofon, klarinet, flüt, piyano), Kevin Moone (prodüktör) ve Göksenin Göksel (kayıt teknisyeni).

Grup 30 Mayıs 21.30'da Adana'da Efes Club (0322 459 19 03), 31 Mayıs 22.00'de Mersin'de Ali Baba Garden Club (0324 325 06 80), 1 Haziran 22.00'de Antakya'da Antik Beyazıt Club (0326 216 29 00), 4 Haziran 21.30'da İstanbul'da Babylon (0212 292 73 68) ve 5 Haziran'da İzmir'de Aula (0232 432 70 07) sahneye çıkacak.

ETKİNLİK LİSTESİ

30 Mayıs'ta saat 20.30 world müzik kulübü Manastre'de müzik tarzlarını, 'experimental post electronic' müzik olarak özetleyen Mindscan, De Novo ve Anolog Suicide bir konser verecek. Konserde video art sanatçısı Teoman Madra'nın katıldığı (New Media Kitchen) özel bir multimedya gösterisi de olacak. Ayrıca DJ'lerin bu gece için hazırladıkları müzikler de sizi bekliyor. Manastre, İstiklál Cad. Acara Sk. No. 13/1 Beyoğlu, Giriş ücreti: 3 milyon TL. Ayrıntılı bilgi için: Machine Org. machineorg@yahoo.com

HAFTANIN LİSTESİ

Aşağıdaki liste Avrupa World Müzik listesinden alındı. Listenin telif hakkı www.worldmusicnight.com'a ait.

1 Moffou Salif Keita

2 Espiritu Vivo Susana Baca

3 Entre Mer et Ciel Island Blues

4 Mali Music Damon Albarn and Friends UK

5 Black Ivory Soul Angelique Kidjo

6 Matri Mia Banda Ionica

7 Emigrante Orishas

8 The Silk Road V.A. Various

9 L'une Des Siens Lo'Jo

10 Kesh Mesh Sch„l Sick Brass Band
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!