Kulu Gölü tümüyle kurumak üzere

Güncelleme Tarihi:

Kulu Gölü tümüyle kurumak üzere
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2008 12:38

Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biri olan Konya'nın Kulu ilçesindeki Kulu Gölü, kontrolsüz sulama ve küresel ısınma nedeniyle tümüyle kuruma noktasına geldi.

Haberin Devamı

İlçe merkezine 5 kilometre mesafede bulunan, önceleri, yaz ördeği, paspaş patka, dikkuyruk, kılıçgaga, büyük cılıbıt, Akdeniz martısı, gülen sumru, angıt, dikkuyruk ve flamingolara ev sahipliği yaptığı bilen Kulu Gölü, şimdi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.


Birbirinden bağımsız Düden Gölü ve Küçük Göl olarak iki parçadan oluşan, 1992 yılında sit alanı ilan edilen toplam 860 hektar alana sahip Kulu Gölü'nü besleyen Değirmenözü Deresi'nden, su motorlarıyla kontrolsüz şekilde tarımsal amaçlı su çekilmesi ve çevrede bilinçsizce açılan yer altı kuyuları, göle ulaşan su kaynaklarını yok denecek kadar azalttı.

Kulu Gölü'nün büyük parçası olan Düden Gölü tamamen kurudu. Az miktarda su kaynağının beslendiği Küçük Göl ise küçülerek birkaç kilometrelik sığ bir su birikintisi haline geldi.

Haberin Devamı

Eskiden onlarca kuş türüne ev sahipliği yapan gölde su miktarı yok denecek kadar azalınca, eskiden gelen kuş türleri artık göl havzasına uğramaz oldu.
Öte yandan bugüne kadar ilçenin kanalizasyonu da göle akıtılırken, Gölü kurtarmak amacıyla yapılmakta olan Atık Su Arıtma Tesisi'nin önümüzdeki günlerde açılması bekleniyor. Ancak yetkililer, bu tesisin, en büyük sorunu kendisini besleyen su kaynakları kalmayan gölün kurumasında önemli bir etkisi olacağını düşünmüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!