Kültür Sanat

Güncelleme Tarihi:

Kültür Sanat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Gülcan’ın anısına

Bir gece uykusunda uçup gidiverdi

ANTALYA'nın binlerce yıllık geçmişi, tüm dünyayı kıskandıran kültürel güzelliklerle dolu. Dünyanın en güzel tiyatroları, dünyanın en güzel estetik ve mimari eserleri, hep bu kutsal topraklarda boy gösterdi.

Geçtiğimiz hafta, 7 ay önce kurulan Antalya Devlet Opera ve Balesi, ilk bale gösterisini sergiledi. Antalyalı sanatseverler, ilk kez izledikleri bu topluluğu, ayakta alkışladılar. Sahnenin loş ışığında, kuğu gibi süzülen sanatçıları izlerken, Türk Bale tarihi, film şeridi gibi geçti gözlerimizin önünden.

Güllü Agop'un, Gedikpaşa'daki tiyatrosunda, yabancı toplulukların gösterileri, 1917 Bolşevik İhtilali'nden kaçan Rus Bale öğretmenlerinin İstanbul'da açtıkları kurslar ve amatör gösteri toplulukları, ardından da ilk Türk Balesi...

İLK TÜRK BALERİNİ

Loş ışıkların altında, bale sanatının geçmişini düşünürken, bir portre belirdi beynimizin derinliğinde. Unutulmuşluğun kırgınlığıyla gözlerimizin içine bakan bu portre, Türk balesinin kilometre taşlarından biri olan ve sanatın zirvesindeyken, genç yaşta yitirdiğimiz balerin Gülcan Tunççekiç Kraner'den başkası değildi. Ansiklopedilere ‘‘İlk Türk Balerini’’ olarak giren Gülcan Tunççekiç Kraner, sanatçı bir ailenin kızı. Annesi ünlü kemençe sanatçımız Vedia Tunççekiç, kardeşi Gülsen Tunççekiç de tiyatro sanatçısı.

Gülcan'ın bale tutkusu, çocuk yaşlarında başladı. Henüz ilkokul sıralarında bale eğitimi almaya başlayan Gülcan Tunççekiş Kraner, 1961'de Ankara Konservatuarı'nı bitirdi. Aynı yıl, Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde görev aldı.

Sanatseverler, onu hep ayakta alkışladı. Liyakat nişanları verildi. Azrail çok kıskanmıştı bu kuğu gibi sanatçıyı. O'nu, bir gece uykuda yakaladı ve alıp götürdü. Tüm sanatçılarda olduğu gibi, onu da hemen unuttuk. Hayattayken ayakta alkışladığımız bu sanatçımızı, bir kez anmayı bile çok gördük.

Gulyabani beğenildi

ANTALYA Devlet Tiyatrosu, Türk edebiyatına pek çok eser kazandıran Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın ünlü eseri Gulyabani'yi, Lale Oraloğlu'nun uyarlamasıyla sergilemeye başladı. Batıl inançların ve hurafelerin, özellikle cahil insanlar üzerindeki etkilerinin komik ve abartılı bir dille anlatıldığı oyunda Ali Meriç, Gül Tunççekiç, Sibel Ağalday, Yasemen Büyükağaoğlu, Murat Sarı, Tuna Orhanz ve kalabalık oyuncu kadrosu rol alıyor.

25. yıl sergisi

Orkun-Ozan Sanat Galerisi'nde açılan ‘‘25. Yıl Özgün Baskı’’ sergisi, Antalyalı sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Aralarında Turhan Selçuk, Semih Balcıoğlu gibi ünlü isimlerin eserlerinin de yeraldığı sergide, baskı tekniğiyle yapılan 47 özgün resim yer alıyor. 17 Ocak günü akşamına açık kalacak olan sergi, 17.30-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

İsmail AKIN (DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!