Kullar’ı kulları sarıyor

Güncelleme Tarihi:

Kullar’ı kulları sarıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kullar İzmit'in hemen yanıbaşında. İzmit, Gölcük ve Adapazarı'nın ortasındaki bu küçük belde 234 ölü, binden fazla yaralısı ve 1487 enkazıyla yapayalnız. Depremin üzerinden yedi gün geçmiş, ne gelen var, ne giden.

‘‘İlk kez siz geliyorsunuz. Bir de İzmir'den iki polis geldi’’ diyor yolda ilk karşılaştığımız kişi. ‘‘İşte fay hattı.’’ Kırmızı toprakta açılan üç çatlağı gösteriyor. Çatlağı beldenin içine doğru takip ediyoruz. Enkazlar çıkıyor birbiri ardına karşımıza.

Aman Allahım! Çoğu yıkılmış, yıkılmayanlar da yanındakilerin üzerine eğilmiş. Onlar da tehlikede. ‘‘İşte şurada beş katlı bir ev vardı. Orada dört katlı...’’ diye gösteriyorlar. Ben ise sadece kavak ağaçlarının tepelerini ve yemyeşil ovaları görüyorum karşımda. Enkazların çoğunda ilk katlar toprak altına girmiş.

Prof. Işıkara geçenlerde bir televizyon muhabirine, ‘‘Afetler, doğanın en cömert davrandığı bölgelerde olur genellikle’’ diyordu. Kullar, Kocaeli'nde bir zümrüt. Öylesine yeşil, ağaçlı ve münbit. Toprağın altındaki hareketlilik, üstündeki hayatı zenginleştiriyor demek ki. Ama doğa bu cömertliğin bedelini ağır ödetmiş.

Belediye Başkanı Kemal Aydın, ‘‘Suç doğanın değil’’ diyor,‘‘Yuvacık Barajı yapılırken (yeni bitmiş) şantiye şefi ile konuşuyorduk. Askeriye kapısının çıkışındaki borunun dereyi geçtiği yerde fay hattı var demişti. Bakın çatlaklar tam onun gösterdiği yerlerde meydana geldi. Madem buranın fay hattı üzerinde olduğu biliniyordu neden imar paftalarına işlenmedi?’’

SANAYİNİN LOJİSTİĞİ

Türk sanayiinin lojistik arka bahçeleri buraları. Good Year lastikleri ve Kartonsan'ın nakliye işlerini yapan 300 kamyonluk kooperatifi var Kullar'ın. Kamyonların çoğu enkaz altında şimdi. Pazartesi günü ilk kez iki çalışma makinesi getirebilmişler Kullar'a, yaşam kurtarmak için değil. Onun için artık çok geç. Kamyonlarını kurtarabilmek için. Burada yaşam ağır çekim bir film. Yağmur altında bu film rengini kaybediyor, çamur gibi bir renk alıyor. İnsanlar işe gitmek istemiyor. Üzerlerine çöken uğursuzluğu bir arada göğüslemek, şoku bir arada atlatmak istercesine kimse uzaklaşmıyor Kullar'dan. İsmet Özkar da servisçi ailelerden birinin reisi. Kızı, torunları, erkek kardeşi ve ailesini kaybetmiş. Yakınlarının oturduğu üç apartman, yani on küsür kat yerle bir olmuş. Elinde kirli bir Kızılay çadırı arkadaşıyla birlikte evlerinin enkazının dibine dikmeye çalışıyor. Çadırı kendisi İzmit'ten bir tanıdığından almış. Koskoca Kullar'da üç Kızılay çadırı görüyorum. Belediye Başkanı Kemal Aydın artık beklemiyor. Kendisi 300 milyon liralık naylon branda ısmarlamış İstanbul'dan.

Kullar'a devlet gitmemiş ama halk ve sivil toplum örgütleri yardım elini uzatmaya çalışıyor. Faziletli Belediye'ye tabii daha çok bu çevrelerden ilgi var. Milli Gençlik Vakfı otobüsünü görüyorum. Fır dönüyor. Ama Belediye Başkanı parti filan dinlemiyor, yardımseverlerin işlerini rahatça yapabilmeleri için elinden geleni yapıyor. Fransız ‘‘Medecins de Monde’’ (Dünya Doktorları) örgütü bir kavak ormanının içine seyyar hastane kurmuş, Kullar ve çevresinde tarama yapıyorlar. Samatya Hastanesi ve Belmak firması birlikte hem yardım hem sağlık hizmeti veriyor. Belediye Başkanı onların rahat çalışabilmesi için bütün olanaklarını seferber ediyor. Buna rağmen bit salgını ve ishal hastalıklar görülüyor bu küçük beldede. Bir başka şey daha dikkatimi çekiyor. Orada yakınları olanlar kamyonlara malzeme doldurup yolluyorlar ancak bunda da zorlukla karşılaşılıyor. Çünkü valilik el koyuyormuş.

0262 349 46 95

‘‘İlk gün binlerce ekmek geldi. Şimdi ekmek sıkıntısı çekiyoruz’’ diyen Belediye Başkanı, yardımların ihtiyaca göre gönderilmesini istiyor. Bunun için en iyisi yardım göndermeden önce sormak. Daha, çok şeye ihtiyaçları var. Yardım toplamadan önce lütfen bir telefon edip ihtiyaçları soralım. İşte Kullar Belediyesi'nin telefon numarası: 0262 3494695



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!