Kule halka kapatılmayacak

Güncelleme Tarihi:

Kule halka kapatılmayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi Galata Kulesi'ni içinden bir türlü çıkaramadığı 35 yıllık kiracısıyla birlikte Beyoğlu Belediyesi'ne devretmeye karar verdi. Beyoğlu Belediyesi Başkan Danışmanı Abdurrahman Şen, hukuki sürecin tamamlanmadığını, tamamlansa da halka kapatılmayacağını söyledi.

Galata Kulesi'nin son restorasyonu da tamamlandı, ancak kulenin bundan sonra hangi işlevle ve kim tarafından işletileceği kesinleşmedi. Geçen haziranda kulenin restoran ve cafe bölümünün faaliyeti 'yangın tehlikesi' nedeniyle durdurulmuştu.

Mal sahibi Büyükşehir Belediyesi ise kulenin işletmeciliğini 35 yıldır sürdüren kiracısı Kardeşler ailesini uzun süredir binadan çıkarmak istiyor ama bunu başaramıyordu. Büyükşehir son çareyi kuleyi Beyoğlu Belediyesi'ne vermekte buldu. Henüz resmi işlemleri tamamlanmayan bu devir işlemi şu anda Beyoğlu Belediyesi Meclisi'nde.

Kulenin kullanımı konusunda süren tartışmaların ana eksenini şimdilik ‘‘rakı-şiş kebap-göbek dansı ile Fazilet Partili Beyoğlu Belediyesi'nin ilişkisinin nasıl olacağı’’ oluşturuyor. Beyoğlu Belediyesi'nin kuleyi halka ve turistlere kapatacağı yolundaki haberler üzerine, Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın Danışmanı Abdurrahman Şen'le bu konuyu görüştük.

Galata Kulesi Beyoğlu B:elediyesi'ne geçti mi?

-Kuleyle ilgili hukuki prosedür sürdürülüyor. Çünkü içinde bir kiracı var. Bir taraftan da kiracının yasaları çiğnemesi var, o hukuki meselelerin çözülmesi bekleniyor. Bu sorunlar çözülürse, karar şu anda mecliste. Son toplantıda meclisten hukuk bürosunun bir rapor hazırlanması yönünde bir karar çıktı. Büyükşehir Belediyesi ile devir işleri niyet olarak bitti ancak yasal olarak tamamlanmadı. Nasıl alınıp, nasıl kullanılacağı bizim meclisimizde karara bağlanacak.

Galata Kulesi'nin işletmecisinin sözleşmesi sizi de bağlıyor mu?

-Biz de bunu inceliyoruz. Mahkeme kararıyla oranın kapatılmış olması, yapılan işin orada yapılamayacağına karar verilmiş olması olumlu bir gelişme. Ancak karar Yargıtay'da ve bunun sonucunun da alınmış olması gerekiyor. Aslında bu dönem konunun çok gündeme gelmesini istemiyoruz. Çünkü konu istismara çok açık, işletmeci de bunu çok kullanıyor zaten.

Beyoğlu Belediyesi kuleyi nasıl kullanmayı düşünüyor?

-Başkanımızın da söylediği gibi Galata Kulesi'ni Beyoğlu Araştırma Merkezi, Beyoğlu Müzesi, Beyoğlu Enformasyon Merkezi gibi bir Kültür Kompleksi olarak kulanmak amacındayız. Yukarı kısmın da tüpün, fırının olmadığı bir kafe olarak değerlendirilmesi planlarıyor. Ayrıca yukarıyı da jetonla kullanılacak dürbünlerle kentin seyredildiği bir merkez haline getirmek istiyoruz.

Yani kule büroktarik işlerin yapıldığı halka kapalı bir yer haline gelmeyecek.

-Nasıl kapatabiliriz ki? O zaman Galata Kulesi'ni almamızın bir anlamı kalmaz. Biz yersizlikten kıvrım kıvrım kıvranırken, bir Beyoğlu Araştırma Merkezi'ni yer için nasıl kapatabiliriz. Buraların yaşaması için buralara kültür adamlarının girmesi lazım. Adam kulenin duvarını 3.5 metre kazıp tuvalet yapmış, nasıl olabilir böyle bir kullanım.

GALATA KULESİNİN MAKUS TALİHİ

Haberin Devamı

652 yıllık tarihi boyunca Galata Kulesi çeşitli amaçlarla kullanılmış. Bizans döneminde İtalyan ticaret cumhuriyeti Ceneviz'in Haliç kısıyında edindiği imtiyaz bölgesini korumak amacıyla yaptırılan surlar ve kule varlığını 18. yüzyıl ortalarına kadar korumuş. 1560 depremi'nde 13 metrenin üzerindeki bölümü yıkılan, daha sonra 1794 Galata yangınında büyük zararlar gören Galata Kulesi sonraki yıllarda çeşitli onarımlarla bugüne kadar ulaşabildi. İlk 'bilinçli tahribatı' 1872'de Fransız plancıların Galata'yı modernleştirme çalışmalarıyla gören kule, ikinci büyük tahribatı da 1964-67 arasında yapılan restorasyon çalışmalarıyla gördü. Kulenin son restorasyonu ise geçtiğimiz ay tamamlandı ve dış cephe temizlendi ve onarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!