Kulak verin

Güncelleme Tarihi:

Kulak verin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Burgu depreme karşı çözümler üretmeliyiz

Bütün imar sisteminin yenilenmesi gerekiyor

Bolu Tüneli ve Karadeniz Otoyolu'na dikkat

Usulsüzlüğün, kentsel rantın önüne geçmeliyiz

Gölcük'ün haritasını bile Ruslar'dan aldık

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu toplantısına katılan uzmanlar, Marmara Bölgesi'nde yaşanan deprem felaketi ile ilgili birbirinden ilginç verileri ortaya koydular. Eksik ve hataların da masaya yatırıldığı ilk toplantıya, müteahhitlerin çağrılmaması dikkati çekti. Komisyonun ilk gününde yapılan ilginç saptamalar şöyle:

Prof. Atilla Ansal (İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı): Yüzyılın en büyük depremini yaşadık. Aletsel ölçümlere göre yerkürede 120 saniyede, 120 kilometre yırtık oluştu. Bu kadar güçlü bir sarsıntı kumu pelteye, çorbaya çevirir. Bu, saniyede bir kilometre yırtık demektir. Biz bunun 45 saniye olarak hissettik. Konut yaparken, depremin yandan ya da üstten baskı yapmasını hesaplarımıza katarız. Ama ilk kez gördük ki; bir çok bina burkularak yıkıldı. Bu hesaplarımızda hiç yoktu. Ve bunu önleminin tekniğini de bilmiyoruz. Donanmayı şuraya, yazlıkları buraya kursaydık demek anlamlı değil. Fay tabakasının üzerinde yaşamayı öğrenmek zorundayız.

Celal Beşiktepe (TMMOB İkinci Başkanı): Bilimin, zeminin, meteorolojinin ve planlamanın dikkate alınmadığı şehirleşme nedeniyle felaket bu boyutlara ulaştı. Parça çözümler üretmekten uzaklaşmalıyız. Bu deprem Türkiye genelinde kararlar almamazı sağlamalı. Bütün imar sistemi yenilenmeli.

Ramazan Demirtaş (Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı): Jeoloji mühendisleri olarak tüm yeryüzü çalışmalarından önce ilgilileri uyarıyoruz. Bu uyarıların dikkate alınması için tüm kesimlerin temsilcilerinin yeraldığı bir bilim kurulu oluşturulmalı. Şimdi aynı uyarıları Karadeniz Otoyolu için yaptık. Bu otoyol doğanın dengesini ve bölgedeki eyimi bozmuştur. Marmara Bölgesi'ndekine benzer bir felakate neden olacaktır. Aynı durum Bolu Tüneli için de geçerlidir.

Senihi Kitapçı (Şehir Plancıları Odası Başkanı): Körlerin fili tarif etmesi gibi, filin neresinden tutuyorsak, ona göre tarif yapıyoruz. Oysa bu verilerin hepsi bir araya getirilip, fili doğru tarif etmeliyiz. Herkes kendi gerçeğini tüm gerçek gibi sunmaya çalışıyor. Kentsel rantın önüne geçmediğiniz sürece çıkardığınız bir kanun işlerlik kazanamayacak. Altında bir tek şehir planlamacısının imzası olmadan belediye meclislerinin kararıyla usulsuz olarak yapımına izin verilen binalar var.

Temel Arıs (Türkiye Acil Kurtarma Vakfı Başkanı): Biz afet sonrasını planlama ve yönetme konusunda kurslar düzenledik. Bizden yeterince yararlanılmadı. Bölgeye kurtarma amaçlı olarak 31 kuruluş ve 9 ülkeden ekipler gitti. Bunları organize eden olmadı. Gölcük'ün haritasını bulamadık, Ruslar'dan aldık. Tek bir örgüt çalışmaları organize etsin dedik, AKUT başta olmak üzere kimse bunu kabul etmedi. Yurt dışından gelen ekipler uygun yerlere kanalize edilebilirdi, yapılmadı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!