Kukla Festivali'ne 'çalıntı' gölgesi

Güncelleme Tarihi:

Kukla Festivaline çalıntı gölgesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2003 15:15

İstanbul'un en 'sevimli' festivaline 'çalıntı' gölgesi düştü... 6'nci Uluslararası Kukla Tiyatroları Festivali'nde Tiyatro Pembe Kurbağa tarafından sahnelenen Kukla Binbir Surat adlı yapıtın Fikret Terzi'nin Gölgenin Canı adlı oyunundan 'çalıntı' olduğu ortaya çıktı. Tiyatro Pembe Kurbağa'nın kurucusu Ali Nihat Yavşan konuyla ilgili olarak "Evet ama biz oyunu farklı bir yorumla işledik" dedi. Terzi ise " çocuklar için yapılan tiyatro, insana 'doğru ve güzeli' önerirken Tiyatro Pembe Kurbağa tiyatroyla çelişen, bağışlanmaz bir yanlış ve çirkinlik içine düşmektedir" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Terzi'nin kaleme aldığı "Gölgenin Canı" adlı oyun, 1986 yılından bu yana Dünya Çocuk Oyuncuları, Devlet Tiyatroları ve İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda oynanıyor.

Fikret Terzi, "Sözkonusu kişi; esinlendiğini ya da başka biçimde işlediğini söylediği, 90'lı yılların başında kendisinin de karakterlerim arasındaki 'Binbirkılık'  rolünü oynadığı 'Gölgenin Canı' adlı oyunumun teminden iletisine, şarkılarına ve gölgelerin canlanması gibi ana esprisine değin tüm unsurlarını kendi gösterisinde kullanarak,  oyunda seyirci çocuklara hırsızlığın kötü bir davranış olduğunu anlatmaya çalışırken, kendi yaptığının en büyük hırsızlık olduğunun farkında değilmiş gibidir. Tiyatro sanatı ve özellikle çocuklar için yapılan tiyatro, insana 'doğru ve güzeli' önerirken Tiyatro Pembe Kurbağa bu davranışıyla sanatla, kendisiyle ve tiyatroyla çelişen, bağışlanmaz bir yanlış ve çirkinlik içine düşmektedir" diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!