Küfürlü konuşan Baydemir'e cevap yağıyor

Güncelleme Tarihi:

Küfürlü konuşan Baydemire cevap yağıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2009 13:05

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ve eski DTP milletvekilleri, gözaltına alınan belediye başkanları ilgili dün bir basın toplantısı yapmış ve küfürlü konuşmuştu. Baydemir kendilerini şahin ve güvercin olarak ayıranlara "Has....rin" diye seslenmişti. Baydemir'in kullandığı bu söze AK Partili vekiller tepki gösterdi. En ağır tepki de AK Partili Kürşad Tüzmen'den geldi. Tüzmen, Baydemir'in sözlerine ''Misli ile iade edilir'' yanıtını verirken Baydemir yapılan eleştirilere Nisa suresinden yaptığı alıntıyla cevap verdi.

Haberin Devamı

 

DİYARBAKIR'DA HALK BELEDİYE ÖNÜNDE TOPLANIYOR

Gözaltına alınanlara destek vermek için Adliye'ye giden Baydemir, eleştirileri şöyle cevapladı:

- Ben buradan seslenmek istiyorum hem Türk hem de Kürt halkına. Siyaset tüm sorunların çözümüdür.

- Siyaset zarafet ve nezaketle olmalıdır.

- Eğer siyaseti nezaketle tartışacaksak başım gözüm üzerine buyurun gelin Türkiye’deki siyasilerin üslubunu tartışalım.

Nisa Suresi'nin 148.'nci ayeti

''Allah, ağır ve inciten sözlerin açıktan söylenmesini hiç sevmez, ancak söyleyen zulme uğramışsa o başka. Allah her şeyi hakkıyla işitir ve görür.''
- Ama bundan daha önemli bir hadise var. Demokratik irade zedeleniyor.

Haberin Devamı

- Ben savunma olsun diye söylemiyorum, söz uçup gider ama kurşunun izi gitmez.

- Nisa suresinin 148. ayetini okumak istiyorum: Allah kötü sözü açıkça söylemeyi sevmez, ancak zulme uğrayan kişi dışında. Allah işiten ve bilendir.

- Ben tüm insanlarımla birlikte zulme uğradığımı düşünüyorum.

TBMM BAŞKANI ŞAHİN: DEĞERLENDİRME YAPMIYORUM

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Baydemir’in ‘küfürlü’ konuşmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de ‘Siyasi partilerin değerlendirmelerine cevap vermiyorum’ yanıtını verdi.

AK PARTİLİ KILIÇ: AYIP, ÇİRKİN, HUKUK DIŞI

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in kullandığı küfürlü sözleri, “ayıp, çirkin ve hukuk dışı” olarak değerlendiren AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, “Bu üslup, Türkiye'de demokrasiye de hukuka da insan haklarına da insanlığa da insanlığın erdemine de hizmet eden bir üslup değildir. Bu üslup, ancak sahibine yakışır diye düşünüyoruz. 'Üslubu lisan aynı ile insan' demiş atalarımız. Bu üsluba daha farklı bir cevap verebilmek şu aşamada mümkün görülmüyor. Bu üslup, Anadolu insanı tarafından 72 milyon insanımız tarafından, ahlaklı, erdemli, haysiyetli bütün insanlarımız tarafından aynı ile sahibine iade edilecek bir üsluptur.” dedi.

Haberin Devamı

BAKAN FARUK ÇELİK: KAMU GÖREVİ YAPMAMALI

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in, terör örgütü PKK'nın sivil oluşumu “Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM) Yapılanması”na yönelik yürütülen soruşturma kapsamında bazı belediye başkanlarının gözaltına alınmasına ilişkin sözleriyle ilgili, “Ağzından çıkan cümle neyse kamu görevliliği çerçevesinde o cümleyi ölçüp, biçip, tartıp ona göre kullanması gerek. Eğer bu vasıflardan sıyrılmışsa bir insan, kamu görevi yapmamalı” dedi.

TBMM ANAYASA KOMİSYONU BAŞKANI: SÖZLERİ 301. MADDE KAPSAMINDA

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya,  Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in kullandığı küfürlü  sözlerin, Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesi kapsamına girdiğini söyledi. Dilin kötüsüne ve kötü üsluba kimsenin iyi diyemeyeceğini ifade eden  İyimaya, “Ben bir yargı adamı değilim, ama ceza hukukunda elbetteki karşılığı  var: 301. madde. Cumhuriyetin organlarına yönelik sözle tahrik edici beyanlar  apayrı bir suç oluşturur. Cezayı yargı belirleyecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

MHP'Lİ VURAL: MİLLETİMİZE VE DEVLETİMİZE KÜFRETME HADDİ DEĞİL

“Türkiye'de etnik kimlik siyaseti yapmak, milleti birbirine kırdırmak, kan üzerinden, terör üzerinden siyaset yapmak doğru mudur, değil midir?” gibi konuların, bütün yönleriyle ele alınması gerektiğini ifade eden MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Bu ifadeler, hedefin, amacın ne olduğunu da açıkça ortaya koymaktadır. Hiç kimsenin milletimize ve devletimize küfretme haddi değildir. Bunu söyleyenlere karşı Hükümetin söyleyecek sözü yok mu acaba? Sayın Başbakan, senin söyleyeceğin sözün yok mu acaba? Niye susuyorsun? Bu sözler devletimize söylenmiş sözler ise bu sözler karşısında senin susman acaba ne anlama gelir?”dedi.

Haberin Devamı

CHP'Lİ KILIÇDAROĞLU:  SİYASETÇİ ÜSLUBUNA DİKKAT ETMELİ

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, siyasetle uğraşan, seçimle gelen, halka örnek olması gereken siyasetçilerin diline ve üslubuna yakışan bir açıklama olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, herkesin, beğensin ya da beğenmesin, rakiplerini, arkadaşlarını belirli bir saygı içinde eleştirmesi gerektiğini ifade ederek, “Bu rahmetli Bülent Ecevit'in Türk siyasetine getirdiği ve bizim de özenle sürdürmeye çalıştığımız bir üsluptur. Bu üsluba herkesin uyması ve dikkat etmesi gerekir” dedi.

AK PARTİLİ TÜZMEN: MİSLİ İLE İADE EDİLİR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşat Tüzmen, Baydemir’in sözlerine “Misli ile iade edilir” yanıtını verdi. Tüzmen, herkesin kendine yakışır hareketler ve tavırlar içerisinde olduğunu, milletin de bunu çok yakından gördüğünü ifade etti. Tüzmen, yönetim merkezlerini ve mevkilerini işgal eden bu tip insanların Türk siyasetine yakışan ifadeler kullanması gerektiğini dile getirerek “Millet ve kurumlar tarafından kendisine misliyle iade edilir. Herkes kendine yakışanı yapıyor. Son günlerde kendilerini zorladıklarının, milleti tahrik etmek için, kurumları tahrik etmek için çok çaba sarf ettiklerinin, olağanüstü çaba harcadıklarının artık toplum tarafından görülmesi kaçınılmazdır. Samimi açılım sürecinin kimler tarafından reddedildiği görülmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

SES GENEL BAŞKANI'NDAN BAYDEMİR'E DESTEK

SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in yaptığı konuşmaya da destek verdi.

 Yorgun şunları söyledi: “Türkiye’de argolu, küfürlü kelimeleri siyasetçiler ağızlarına dolarken, bu ülkede hiç kimse sesini çıkarmadı. Alkış tuttu. Ama birlikte siyaset yaptığı, barışı dillendirdiği mesai arkadaşları gece saatlerinde gözaltına alınırken, barışın temsilcisi olarak bilinen Osman Baydemir’in sözleri dün kamuoyunda barış taleplerinin ötesinde sadece yaşananların hukuksuzluğunu, haksızlığını protesto etmek amacıyla söylediği sözler medyaya yansıdı.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!