Küf neden rengarenktir?

Güncelleme Tarihi:

Küf neden rengarenktir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2016 10:31

Küfün rengarenk olmasında pigmentlerin etkisi nedir? Pigmentlerin koruma sağlaması küfün rengarenk olmasını sağlar mı? Küf neden rengarenktir? Sorularınızın cevabı haberimizde..

Haberin Devamı

Oregon Eyalet Üniversitesi’nde araştırmacı olan Sara Robinson, küflerin ve diğer mantarların ürettiği renklerin akıl almaz çeşitliliğinin yöreden yöreye değiştiğini söylüyor. Örneğin Pasifik Kuzeybatı bölgesinde mavi ve yeşil renkler hakimkenAmazon’da turuncu tonlar daha yaygın. Fakat bu melanin, karotenoid ve diğer pigmentlerin ortaya neden bir gökkuşağı çıkardığı her zaman çok net bilinmiyor.

Robinson’ın üzerinde çalıştığı türlerden bazıları melaninleri düşman mantarlara karşısilah olarak salgılıyor. Kimisi ise onlardan rakip küflerin aşamayacağı bir duvar örüyor. Başka laboratuvarlarda ise mantarları morötesi ışıktan, aşırı sıcaklıklardan ve serbest radikallerden koruyan pigmentler bulunmuş.

Miami Üniversitesi’nde mantar biyoloğu olan Nicholas Money, gen mühendisliğiyle melanin üretme becerisi elinden alınmış mantarları inceliyor. “Acınacak haldeler,” diyor onlar için. “O kadar dezavantajlı durumdalar ki, tek bir sorundan söz etmek mümkün değil.” Mantar melanini, mantarları topraktaki amiplerin ürettiği enzimlere karşı korumak için evrimleşmiş olabilir.  Melanin içeren mantarlar daima diğer türlerden daha sağlam ve daha hızlı yayılıyor (bu da siyah küfün neden bu kadar kötü şöhretli olduğunu açıklıyor) ancak bu türlerin insanlar için daha zararlı olduğunu gösterir kanıt yok.

Haberin Devamı

Renk çeşitliliği ve işlevi gizemini sürdürüyor. “Mantarlar bunca pigment üretmek için büyük enerji harcıyor,” diyor Money. “Çok güzel görünüyorlar ve sebebini tam olarak bilmiyoruz.”

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!