Kuduz dehşeti

Güncelleme Tarihi:

Kuduz dehşeti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2009 16:20

Türkiye'deki kuduz vakalarının artmasına karşı gerekli önlemlerin alınması ve kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiği bildirildi.



Malatya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, Malatya'da son bir ay içerisinde çıkan kuduz vakalarına karşı önlem alınması gerektiğini söyledi.

Özdemir, düzenlediği basın toplantısında, Doğanyol, Doğanşehir, Pütürge ilçeleri ve Konak mahallesinde ortaya çıkan kuduz vakalarına karşı, yaban hayvanları aşılama programının uygulanmasının şart olduğunu belirtti.

Kuduzun merkezi sinir sisteminin akut seyirli, öldürücü viral bir enfeksiyon olduğunu, hastalığa insanlarda dahil olmak üzere tüm sıcak kanlı hayvanların yakalana bildiğini anlatan Özdemir, şöyle konuştu:

“Malatya'da Doğanşehir, Pütürge ve Doğanyol ilçelerimizde kuduz vakası var. Ayrıca Konak mahallesinde de kuduz vakası yaşandı. Pütürge'deki kuduz vakası, yaban kurtlarının saldırması sonucu ortaya çıkmıştır. Yaban hayvanlarına aşılama programı yapmamız gerekiyor. Belde ve şehirlerdeki sahipsiz kedi ve köpeklerin çok iyi kontrol altına alınması lazım. Sahipsiz kedi ve köpekleri belediyemiz barınaklarına alarak, gerekli aşılamaları yapmalı. Bu şekilde kuduz olaylarının önüne geçmiş oluruz.”

Kuduzun, dünyada katı karantina tedbirlerinin uygulandığı ve köpeklerin girişinin engellendiği ada ülkeleri dışında bütün ülkelerde görüldüğünü söyleyen Özdemir, şöyle devam etti:

“Bugün ada ülkelerinde, kuduz bulaştıracak hayvanların adaya sokulmasına izin verilmiyor. O bölgelerde kuduz vakası yok. Türkiye'de kuduz vakası yıllardır kanayan bir yara gibi. Bununla ilgili geniş kapsamlı bir çalıma yapılması gerekiyor. Bakanlığın bu konuda bir proje başlatması lazım. Öncelikle kedi ve köpekler üzerinde çalışma yapılması gerekiyor. Belediyelerimize de büyük görevler düşüyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!