Kudret simsarları

Güncelleme Tarihi:

Kudret simsarları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin en eski sanat ve edebiyat dergilerinden Hürriyet Gösteri Dergisi, son sayısında kültür sanat alanını yönlendiren ünlü isimleri inceledi. ‘‘Türk Kültürünü Yönlendiren 100 Kudret Simsarı’’ başlıklı araştırmada, sinemadan tiyatroya, müzikten plastik sanatlara kadar, bütün kültür alanlarını yönlendiren ve yöneten kudret simsarları tek tek açıklanıyor.

Türkiye'nin en köklü sanat edebiyat dergisi Hürriyet Gösteri, her sayısında olduğu gibi, son sayısında da yine bir tartışmayı başlatıyor. 100 Türk büyüğüne karşı, kültürümüzdeki ‘‘100 kudret simsarı’’nı araştıran dergi, çok geniş bir dosya içinde ele aldı. Dergi, kültürümüzdeki kudret simsarı tanımını ise şöyle yapıyor:

‘‘Yükselen değerlerin oluşturulmasında, starların yaratılmasında, modaların çıkışında, perde arkasında hep onların varlığı hissedilir. Bazıları göz önündedirler, bazılarını da sadece ilgilileri bilir.

Ama ortak tek noktaları vardır: Yaratırlar ve yok ederler.

Kültür sanat cangılının tek hâkimidir onlar. Sanatın her dalının mutlaka bir güç simsarı vardır. Onların izni olmadan ortaya çıkabilirsiniz, ama varlığınızı sürdürebilmeniz, sanat aristokrasisinde kendinize kendinize bir köşe kapmanız için mutlaka onların izni olması gerekir. Farklı alanlarda ve farklı konumda olabilirler, ama aralarında mutlaka bir söz birliği vardır. Aradan sıyrılmak mümkün değildir.’’

Hürriyet Gösteri Dergisi'nin okuyucusuna tanıttığı 100 kudret simsarı arasında çok çarpıcı isimler var: ‘‘Mahşerin Dört Atlısı’’ olarak nitelenen Memet Fuat, Fethi Naci, Hilmi Yavuz ve Doğan Hızlan dörtlüsünden ‘‘mega kudret simsarı’’ Enis Batur'a, Yeşilçam'ın ‘‘Sultan’’ı Türkan Şoray'dan ‘‘Minik Serçe’’ Sezen Aksu'ya, Türk sahne sanatlarının bilgesi Metin And'dan Müşfik Kenter'e, Sezer Tansuğ'dan Metin Sözen'e kadar, birçok ünlü kültür insanı, listede yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!