Küçükler, ‘daha iyi çevre’ dediler

Güncelleme Tarihi:

Küçükler, ‘daha iyi çevre’ dediler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Süt, meyva suyunuzun ambalajına hiç dikkat ettiniz mi? İşte bu tür içeceklerin temiz, sağlıklı karton kutularına imzasını atan, atıklarını toplayıp yeniden değerlendiren Tetra Pak, anlamlı bir kampanyaya daha önderlik etti ve çevre bilincini çocuklardan başlattı. Tetra Pak geçtiğimiz hafta Türkiye 1.Çocuk Meclisi'ni düzenledi ve ülkemizin dört bir yanından gelen minikler, ‘‘daha iyi bir çevre, daha güzel bir yaşam’’ mesajıyla doğanın korunmasına dikkat çektiler.

İlk kez gerçekleştirilen ve gelenekselleşmesi planlanan organizasyon Milli Eğitim Bakanlığı'nın himayesindeydi. 80 ili temsilen ikişer öğrenciden oluşan Çocuk Meclisi'nin çalışmaları Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Araştırma ve İnceleme Merkezi'nin(BÜPAM) gözetimindeydi. 11 Kasım'da İstanbul'daki Holiday Inn Oteli'nde buluşan çocuklar, kendi seçtikleri 10 ayrı renk grubuna ayrıldılar. Küçükler, uzman pedagogların rehberliğinde bugün içinde yaşadıkları çevreyi ve 2000'li yıllarda arzuladıkları çevreyi kağıda döktüler. Çocuklar bu arada yörelerinden getirdikleri ‘‘özel bir eşya’’yı yaşam ağacına astılar.

Sevilen sanatçı Barış Manço'ya da danışan küçükler, 20 maddelik deklarasyonda, büyükleri fidan dikmeye, çevreyi yok etmeyen teknoloji kullanmaya, güneş enerjisi ve hidroelektrik santrallerin yaygınlaştırmaya, her canlıyı korumaya, atıkları değerlendirmeye çağırdılar. Çocuklar, daha iyi çevrenin yanı sıra sevgi dolu bir yaşam, daha iyi eğitim, spor-oyun olanakları, kısacası, ‘‘insanların yapmak istediklerinin zorla yaptırılmadığı güzel bir dünyada yaşamak’’ istediklerini bildirdiler.

Öğretmenleri eşliğinde ertesi gün özel bir trenle Ankara'ya giden çocuklar, 13 Kasım'da Anıtkabir'i ziyaret ettiler. Daha sonra Çankaya Köşkü'ne çıktılar ve Türkiye 1.Çocuk Meclisi Deklarasyonu'nu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e sundular. Deklarasyon , TBMM Genel Kurul Salonu'nda okundu ve Meclis Başkanı Hikmet Çetin'e de iletildi.

Çocuklar, yeşil şenliğin ardından neşeyle kentlerine, okullarına dönerken, ‘‘Gelecek yıl yine görüşelim. Deklarasyonumuz hayatımıza ne kattı, büyükler dikkate aldı mı, gözden geçirelim’’ diye sözleştiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!