Kriz, istifayla aşıldı

Güncelleme Tarihi:

Kriz, istifayla aşıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dışişleri Komisyonu Başkanlığı yüzünden hükümet kanadıyla CHP arasında çıkan kriz, Kamran İnan'ın istifasıyla çözüldü. Başbakan Yılmaz ile Baykal'ın dünkü görüşmelerinden sonra, İnan istifasını açıkladı. Görüşmede ayrıca, Bayındırlık Bakanı Topçu hakkında verilen gensoru da ele alındı.

Başbakan Mesut Yılmaz ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün Dışişleri Komisyonu Başkanlığı'na ANAP'lı Kamran İnan'ın seçilmesiyle doruk noktaya çıkan krizi çözdü. Bu seçimin varılan anlaşmaya aykırı, CHP'nin tepkisinin de haklı olduğunu kabul eden Yılmaz, dün öğle saatlerinde Baykal'a verdiği ‘‘Bu parti içi mesele. Gerekli tedbirleri alacağım’’ sözünü, akşam yerine getirdi. Kamran İnan, Dışişleri Komisyonu'ndan istifa ederken, Baykal da ‘‘Hükümet krizi yok’’ mesajını verdi. Yılmaz ve Baykal dün bir saat 40 dakika süren bir görüşme yaptılar. Yılmaz çıkışta, Dışişleri Komisyonu krizini çözmenin parti içi sorun olduğunu belirterek, ‘‘Kendilerine bu konuda gerekli tedbiri alacağımızı söyledik’’ dedi. Yılmaz, ‘‘İnan'ı ihraç mı edeceksiniz?’’ sorusuna, ‘‘Bizim açımızdan bir takım tedbirler sözkonusu. Gereği düşünülecek’’ dedi.

Bu arada, Yılmaz ile Baykal görüşürken, ANAP Grup Yönetim Kurulu olağanüstü toplantıya çağrıldı. Yılmaz'ın katılamadığı toplantıda karar alınamazken, Kamran İnan'ın iknaya çalışılması yönünde görüş benimsendi. Yılmaz'ın ise partili arkadaşlarına, ‘‘Kamran İnan'ı onore edecek ve çekilmesini sağlayacak bir formül bulacağım’’ dediği öğrenildi.

Nitekim Yılmaz, ANAP Grup Başkanvekili Ülkü Güney'le birlikte Kamran İnan'la görüştü. İnan'ın komisyon başkanlığından istifasına ilişkin ilk açıklamayı Güney yaptı. İnan ise soruları yanıtsız bıraktı. TBMM Başkanlık yetkilileri de, İnan'ın istifa dilekçesinin kendilerine resmen ulaştığını açıkladılar.

CHP'YE BİLGİ

Yılmaz, yalnızca hükümeti düşürme amacı taşıyan gensoru önergelerindeki iddialar konusunda CHP'yi bilgilendirmeyi önerdiklerini belirterek, ‘‘Yaşar Topçu hakkındaki gensorunun muhatabının ben olduğunu söyledim. Hükümet kararıdır ve bakanın şahsi inisiyatifi söz konusu değildir’’ dedi.

Baykal ise Yılmaz'ın komisyon krizini çözmek için kendisine söz verdiğini bildirdi. Baykal, ‘‘Başbakan, bu sorunu çözme durumunda kendisinin bulunduğunu ve gereğini yapacağını bildirdi. Bu sorun çözülene kadar diğer komisyon seçimleri ertelendi. Bu sorun çözülünce daha önce varılan anlaşma aynen uygulanacak’’ dedi.

Yılmaz'ın Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu hakkındaki gensoru önergesinin oylamasında hükümete destek istediğini belirten Baykal, Başbakanın ‘‘Gensoru, Topçu'ya değil bana verilmiştir’’ anlayışını, ‘‘Şövalyece bir tavır’’ diye niteledi. Baykal, ‘‘Başbakan, siyasi sorumluluk göstererek, Bakanın uygulamalarına sahip çıkıyor. Ama bizim açımızdan bunun kararımızı değiştiren bir yanı yok. Biz bu konuda daha önceki anlayışımızı sürdüreceğiz’’dedi.

GENSORU KOZU

Baykal, CHP'nin gensoru tavrının sorulması üzerine, ‘‘Gensoruya ret ya da kabul oyu verme dışında da davranışta bulunmak mümkün’’ diyerek, örtülü bir dille oylamada ‘çekimser’ kalabilecekleri ya da oylamaya katılmayacakları mesajını verdi.

Baykal, Yılmaz'ın hükümetin icraatlarını CHP'ye incelettirme önerisinde bulunduğunu da belirterek, bunun kendileri açısından öğretici bir yanı olmadığını söyledi. Baykal, gazetecilerin ‘‘Hükümet krizi olup olmadığı’’ şeklindeki sorusuna, ‘‘Hayır hükümet krizi yok. Biz hükümet sorunları çözmüyor diye şikayet ediyoruz. Ülkenin yeterince sorunu var, buna bir de hükümet sorunu eklenmesini istemeyiz. siyasi istikrardan yanayız’’ dedi.

İNAN'DAN ERBAKAN'A ÖZÜR

Dışişleri Komisyonu'ndan istifa eden İnan, kuliste gördüğü RP liderinin yanına giderek, ‘‘Oylarınızı koruyamadım. Sizden özür dilerim’’ dedi. Erbakan da İnan'a, ‘‘Hayırlı olsun’’ demekle yetindi. İnan, gazetecilere, ‘‘Yılmaz, Ya ben, ya hükümet' noktasına getirdi’’ dedi. Komisyon başkanlığıyla, koalisyon hükümetinin ömrünü birleştirmenin çok fazla olduğunu, böyle bir konunun pazarlık konusu yapılmasının da doğru olmadığını savunan İnan, şunları söyledi:

‘‘Şahsi feragati tercih ettim. Bundan da büyük sıkıntı duydum. Bana güvenmişlerdi. Bütün yarayı, rejimi ve devleti korumak için aldım. Türkiye için yara aldım.’’ İnan, kimseye kırgın olmadığını da sözlerine ekledi.

1 saat 40 dakika görüştüler

Yılmaz ve Baykal, dün bir saat 40 dakika süren bir görüşme yaptılar. Yılmaz, Kamran İnan'ın yarattığı Dışişleri Komisyonu Başkanlığı krizini çözme sözü verdi. Akşamüstü de İnan istifa etti ve kriz çözüldü. Görüşmede ayrıca, Bayındırlık Bakanı Topçu'yla ilgili gensoru önergesi de ele alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!