'Kriz büyürse Türkiye'yi koruyamayız'

Güncelleme Tarihi:

Kriz büyürse Türkiyeyi koruyamayız
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 12, 2007 11:48

Uzmanlar, uluslararası borsalarda yaşanan dalgalanmaların aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok yükselen piyasada ciddi krize yolaçacağı uyarısında bulundu. Uzmanlara göre, "Ulusalararası piyasalarda yaşanan nakit sıkıntısının devam etmesi halinde Türkiye gibi bazı yükselen piyasaları bu defa korumak çok zor olacak."

Haberin Devamı

Yabancı banka uzmanları, geçen Cuma günü başta ABD Merkezi olmak üzere Avrupa ve Asya'daki çok sayıda Merkez Bankası'nın uluslararası bankacılık sistemine milyarca dolar enjekte etmesine rağmen piyasaların sakinleşmediğine dikkat çektiler.

Uzmanlar, krizin daha da derinleşmesi halinde, başta Türkiye olmak gelişmekte olan piyasaların "çok kötü etkileneceğini" önesürüyor ve "bu defa Türkiye gibi piyasaları kurtarmamız çok zor olacak" görüşünü ifade ettiler.

"TÃœRKÄ°YE'YÄ° KORUMAMIZ BU DEFA ZOR OLACAK"

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/otomobiltaksi_banner.gif

Danimarka'nın Danske Bank analisti Lars Christensen, geçen Cuma günkü gelişmelerle ilgili hazırladığı piyasa değerlendirmesinde, "Bu çöküş böyle devam ederse yükselen piyasalara etkisi büyük olacaktır. Başta Türkiye olmak üzere Afrika, İrlanda, Macaristan, Endonezya ve Filipinler piyasalarının en fazla etkilenmesi bekleniliyor" görüşünü savundu.

Haberin Devamı

Christensen, değerlendirmesinde "Yükselen piyasalarda durum tamamen belirsiz ve bu piyasalar çok gergin. Eğer gelişmiş ülke piyasalarında kredi ihtiyacına yönelik baskılar artarsa, zaten büyük dış borç ve cari açıklarla boğuşan yükselen piyasaların ek sıkıntılar yaşamaları kaçınılmaz olacaktır" ifadelerini kullandı.

Buna örnek olarak Türkiye, Güney Afrika, Macaristan ve İzlanda'yı örnek gösteren Danimarkalı uzman, bu ülkelerin uzun zamandır başta cari işlemler açıklarını dengelemek için mücadele ettiklerini kaydetti.

Christensen, "EÄŸer batılı piyasalardaki kredi sıkışıklığı daha da kötüleÅŸirse, açıkca gözüküyorki, sürekli vurguladığımız global ekonominin güçlü olması,  bu defa yükselen piyasaları korumakta yetersiz kalacak gibi gözüküyor" görüşünü önesürdü.Â

"PÄ°YASALAR NAKÄ°T ARIYOR"

Türkiye gibi yükselen piyasalara yönelik danışmanlık yapan RBC Capital Markets adlı firmanın baş araştırmacısı Nick Chamie da yaptığı açıklamada, "Gelişmiş piyasalardaki yatırımcılar tüm risklerini gözden geçiriyorlar ve nakit bulabilmek için özellikle yükselen piyasalardaki varlıklarının getiri riskini hesaplıyorlar" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Aynı firmanın yaptığı başka bir değerlendirmede de, ekonomik politikalar, finansman ihtiyacı, pörtfoy girişi ve cari işlemler desteği kriterlerine göre Türkiye orta dereceli riskli ülkeler grubunda yer alıyor. En az riskli ülke grubunda Brezilya ve Rusya, en fazla riskli grupta İzlanda, Güney Afrika ve Arjantin bulunuyor.

Geçen Cuma günü, İstanbul Menkul Kıymetler borsa endeksi yüzde 1.6 oranında gerilerken, Çekoslovaya, Güney kore, Çin, Filipinler, Rusya borsalarındaki kayıp yüzde 5'lere kadar yükselmişti.

Piyasalarda, Cuma günü, YTL dolar karşısında yüzde 1.2 deÄŸer kaybederken, Brezilya pezosu yüzde 1.9, Ä°zlanda Krona'sı yüzde 3.2, Macaristan Florini yüzde bir oranında deÄŸer kaybetti.Â

Haberin Devamı

New York piyasalarında işlem gören yükselen piyasalar tahvillerinde büyük kayıp yaşadı. Kayıplar 10 ile 15 puanı bulurken, en büyük kayıp Türkiye, Macaristan, Güney Afrika ve Brezilya tahvillerinde görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!