‘Kripto’dan 60 kez dinlediler

Güncelleme Tarihi:

‘Kripto’dan 60 kez dinlediler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2015 01:31

GÖLBAŞI Cumhuriyet Başsavcılığı, başta dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan olmak üzere devletin zirvesinin kullandığı kriptolu telefonların dinlendiği iddialarıyla ilgili başlattığı soruşturmada, aralarında TÜBİTAK ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) üst düzey eski yöneticilerinin de bulunduğu 28 kişi için gözaltı kararı aldırdı.

Haberin Devamı

Ankara, İstanbul, Gebze ve Sapanca’daki şüphelilere ait evlerde arama yapıldı. TİB’deki inceleme sırasında, “İncelenebilen 40 milyon kayıt içinde 363 ses dosyasının devletin zirvesi tarafından kullanılan kriptolu telefonlara ait konuşma” olduğu tespit edildi. Erdoğan’a ait 3 kriptolu telefonun dinlendiği, bu telefonların birini Bilal Erdoğan’ın kullanmış olabileceği iddia edildi.

40 MİLYON LOG KAYDI

Savcılık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, oluşturulan bilirkişi heyeti, 2014’ün mart ayından itibaren TİB’de bulunan 800 sunucudaki 40 milyon log kaydını inceledi. Yaklaşık 11 ay süren incelemelerde bazı kayıtların geri dönülmeyecek şekilde silindiği tespit edildi. Bilirkişiler, inceleme sırasında aralarında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Milli Güvenlik Kurulu (MGK) üyelerine tahsis edilen 31 kriptolu telefona ait toplam 363 ses dosyası buldu. 17-25 Aralık operasyonlarının yapıldığı tarihlerde Erdoğan’a ait 3 kriptolu telefonun da dinlenildiğine ilişkin kayıtlara ulaşıldı. Erdoğan’ın 17, 18, 19, 20 ve 26 Aralık 2013’te kriptolu telefonlarıyla yaptığı görüşmelerin saat saat kayıt altına alındığı belirlendi. Davutoğlu’nun kriptolu telefonun da aynı dönemde yoğun bir şekilde dinlenildiği tespit edildi. Buna göre, başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 ayrı kriptolu telefonu 60, Başbakan Davutoğlu’nun 26, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in 28, Başbakan Yardımcılarından Ali Babacan’ın 31, Arınç’ın 5, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın 6, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın 14 ve MİT Müsteşarı Fidan’ın ise 28 kez dinlendi.

YURTDIŞINA MI SERVİS EDİLDİ


Bilirkişiler, dinlemelerinin yurtdışına servis edilip edilmediği konusunda da çalışma yürüttü. Bu kapsamda TİB’in çatısında bulunan vericiler mercek altına alındı. Bu araştırma sırasında ise ilginç bir durumla karşılaşıldı. TİB’in çatısında kurulan bir özel GSM operatörüne ait kulenin, incelemeler başlatılmadan 6 ay önce mahkeme kararıyla kaldırıldığı tespit edildi.

28 KİŞİYE GÖZALTI TALİMATI

Bilirkişi raporunun ardından Gölbaşı Cumhuriyet Savcısı Harun Ceylan dün sabah operasyon talimatı verdi. Savcı Ceylan, aralarında TÜBİTAK ve TİB’in eski üst düzey yöneticilerinin bulunduğu 28 kişi hakkında ‘siyasal ve askeri casusluk’ ve ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’ suçlarında Gölbaşı Sulh Ceza Hâkimliği’nden gözaltı kararı aldırdı. Şüphelilere yöneltilecek suçlamalar arasında ‘özel hayatın gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaları hukuka aykırı bir biçimde kaydetmek’ gibi iddialar da yer alıyor. Gözaltı işlemlerinin tamamlanmasının ardından şüphelilerin Gölbaşı Adliyesi’nde görev yapan 5 savcı tarafından sorgulanacak. Savcılık kaynakları, operasyon talimatının AK Partili eski 4 bakan hakkında TBMM’de Yüce Divan oylamasına denk gelmesini ise ‘tesadüf’ olarak açıkladı.

TİB BAŞKANVEKİLİ DE ŞÜPHELİ

Hakkında gözaltı kararı bulunanlar arasında dönemin TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen, Bilgi Sistem Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu, Hukuk Dairesi Başkan Vekili Adil Biçer, Teknik İşletme Daire Başkanı Dr. Barış Yaslan, Bilgisayar Sistemleri Daire Başkanı Halil Çiçek ile eski TİB çalışanları Bülent Kocagürbüz, Cüneyt Koç, İbrahim Kılıç, Ahmet Boyalı, İsmail Bakar, Hidayet Gençer, Ferhat Saraç, Hamza Demirezen, Ali Osman Tekin, Erkay Uzun, Ahmet Asım Yağız, İbrahim Barbaros Özcan, Mehmet Akgedik, Seyit Aydın Özbatan, Yunus Şahin, Nur Muhammed Arınç ve Harun Binişi yer aldı. TÜBİTAK’ta ise eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz, eski çalışanlar Gökhan Vıcıl, İmran Ergüler, Özgür Ören, Ayhan Yeni ve Orhan Üçtepe hakkında gözaltı kararı alındı. Palaz, Erdoğan’ın çalışma ofislerinde bulunan dinleme cihazlarına ilişkin açılan davada da sanık olarak yer alıyor. Şüpheli TÜBİTAK görevlilerinin, dinlenilen kriptolu telefonlara ilişkin yazılımı, IMEI numarası gibi teknik işlemlerinden sorumlu oldukları ve bu bilgileri sadece kendilerinin bildiği iddia edildi.

3 KİŞİYE ULAŞILAMADI

TİB’ten 22, TÜBİTAK’tan 6 kişi hakkında yakalama kararı olduğu kaydedildi. TÜBİTAK ve TİB çalışanlarından 24 kişi gözaltına alındı.

17 Aralık’ta 1 kayıt var

Haberin Devamı

BİLİRKİŞİ raporuna göre, 3 kriptolu telefonu 60 kez dinlenen Tayyip Erdoğan’ın ilk 17 Eylül 2013’te dinlendiği, son dinlemenin de 31 Aralık 2014’te yapıldığı anlaşıldı. 17 Aralık yolsuzluk operasyonunun yapıldığı gün ise saat 15.39.31’de bir telefon görüşmesinin kaydı rapora yansıdı. 25 Aralık operasyonunun olduğu gün ise bir kayda rastlanmadı. 26 Aralık 2013 günü ise 13.17.36, 13.18.09 ve 20.24.41 saatlerinde 3 dinleme kaydının yapıldığı görülüyor.

Haberin Devamı

Fuat Avni’ye erişim engeli

Gölbaşı Cumhuriyet Savcısı Harun Ceylan, kriptolu telefonların dinlenmesine ilişkin başlatılan soruşturmanın bilgilerinin önce “Fuatavni” isimli hesaptan yayınlanması üzerine, mahkemeye başvurarak hesabın kapatılmasını talep etti. Söz konusu kişiye ait Facebook ve Twitter hesaplarının kapatılmaması halinde Twitter ve Facebook’a erişimin engellenmesi de talep edildi. Gölbaşı Sulh Ceza Hâkimliği, “Fuatavni” hesabının kapatılmasına hükmetti. Karar TİB’e gönderildi. Mesut Hasan BENLİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!