Kremer ve topluluğu

Güncelleme Tarihi:

Kremer ve topluluğu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

27. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nde bugün dünyaca ünlü kemancı Gidon Kremer, genç müzisyenleri desteklemek amacıyla kurduğu topluluğu Kremerata Baltica ile saat 19.30'da Aya İrini'de bir konser verecek.

Letonyalı ünlü kemancı Gidon Kremer'in, sanatsal deneyimlerini genç nesillerle paylaşmak amacıyla 1996'da kurduğu Kremerata Baltica, bu akşam Kremer yönetiminde Wustin, Piazzolla, Chizhik ve Mozart'ın eserlerini seslendireceği bir repertuvar sunacak. Kremer'in, profesyonel müzik yaşamının desteğe ihtiyaç duyduğu üç Baltık Cumhuriyetinden katılan adaylar arasından zorlu sınavlar sonucu seçtiği, başlangıçta 25 yaylı çalgıdan oluşan Kremerata Baltica, ilk konserini 1997'de, Gidon Kremer'in 50. yaşgünü dolayısıyla onun doğduğu kentte, Riga'da verdi. Daha sonra çeşitli festivallere katılan topluluk, Avrupa'nın birçok ülkesinde turneye çıktı.

İlk keman derslerini dört yaşındayken keman eğitimi görmüş babası ve dedesinden alan Gidon Kremer, müzik eğitimine yedi yaşında Riga Müzik Okulu'nda başladı. Polonya, Romanya ve Fransa'da yarışmalara katılan ve 16 yaşında Letonya Cumhuriyeti Birincilik Ödülü'nü kazanan Kremer, birkaç yıl sonra David Oystrah'la Moskova Konservatuarı'nda eğitim görmek üzere seçilen birkaç öğrenciden biri oldu. İlk uluslararası birincilik ödülünü, 1967'de Brüksel'de Kraliçe Elizabeth Yarışması'nda kazanan kemancı, bu başarısını Paganini ve Çaykovski yarışmalarında da sürdürdü.

25 yılı aşkın kariyeri boyunca dünyanın hemen hemen tüm büyük orkestralarında Bernstein, Eschenbach, Harnoncourt, Muti, Mehta, Karajan gibi büyük şeflerle çalışan Kremer'in repertuvarı, klasik ve romantik bestecilerin yanı sıra 20. yüzyıl bestecilerinin eserlerini de kapsıyor. 1981'de Lockenhaus'da (Avusturya) Oda Müziği Festivali'ni başlatan Kremer, 1997'de Gstaad yaz Festivali'nin yönetmenliğini Yehudi Menuhin'den devraldı. Ünlü kemancının 100'ün üzerinde CD kaydı bulunuyor.

Kremerata Baltica, bu akşam Gidon Kremer'in yöneteceği ve keman çalacağı konserde Wustin'in Keman, Yaylı ve Vurma Çalgılar için ‘‘Pour Gidon’’; Piazzolla'nın ‘‘Las Cuatro Estaciones’’; Chizhik'in ‘‘Mozart Varyasyonları’’ ve Mozart'ın 2 Keman, Viyola, Kontrbas, Yaylı ve Vurma Çalgılar için ‘‘Serenata Notturna’’sını seslendirecek.

Bilet fiyatları: 12 milyon, 10 milyon, 8 milyon TL. Öğrenciler ve 65 yaş üstü müzikseverler için % 25 indirim uygulanacak.

Biletler AKM gişeleri (0212-292 08 45 ve 292 08 46), Uzelli (Şaşkınbakkal), Carousel (Bakırköy), Capitol (Altunizade) alışveriş merkezlerinden temin edilebilir. Ayrıca İnternet üzerinden Superonline'ın www.shop.superonline.com adresinden de satış yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!