Kredi kartıyla ve taksitle kurban alınır mı? Banka kredisiyle kurban kesilir mi? İşte Diyanet yanıtı

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartıyla ve taksitle kurban alınır mı Banka kredisiyle kurban kesilir mi İşte Diyanet yanıtı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 18:21

Kredi kartıyla veya taksitle kurban kesilip kesilmeyeceği, Kurban Bayramı'na kısa süre kala öne çıkan konulardan oldu. Diyanet bilgilerine odaklanan Müslümanlar, Banka kredisiyle kurban kesilir mi? sorusuna yanıt aramaya başladı. İbadetlerini doğru ve eksiksiz yerine getirecek olan Müslümanlar, dinen taksit ya da kredi ile kurban kesmenin hükmüne göre hareket edecekler. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı açıklamada kredi kartı ile kurban kesilebileceği bildirilirken ancak kredi kartı borcuyla ilgili önemli detaya dikkat çekildi. Peki, Kredi kartıyla ve taksitle kurban alınır mı? İşte, o konuyla ilgili Diyanet yanıtı.

Haberin Devamı

Kredi kartıyla ya da taksitle kurban kesmenin dini hükmü bayrama kısa süre kala gündeme geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı kurban kesimi ile ilgili Müslümanların merak ettikleri sorulara yanıt verdi. Sorular kısmında "Taksitle kurban alınabilir mi?" ve "Kredi kartıyla kurban kesilebilir mi?" konuları da netlik kazandı. Dini kaynaklara göre, taksitlendirme yolu ile satın alınan bir mal, alıcının mülkiyetine geçtiğine göre, bu yolla alınan bir hayvanın kurban edilmesinde bir sakınca bulunmuyor. Diyanet'in bu konularla ilgili verdiği yanıtlar şöyle;

TAKSİTLE KURBAN ALINIR MI?

Kurban, Allah’a yakınlaşma niyeti ile yerine getirilen bir ibadettir. Bu amaç ise ancak kişinin kendi mülkiyetindeki hayvanı kurban etmesi ile gerçekleşir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 76). Mülkiyet, hayvanı bizzat yetiştirme, hibe veya miras yolu ile olabileceği gibi satın alma yolu ile de gerçekleşebilir.

Esasen vadeli satış caizdir (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 59). Taksit ise, borcun ödenmesinin belirli birkaç zamana vadeli olarak geciktirilmesidir (Mecelle, md. 157). Buna göre taksitlendirme yolu ile satın alınan bir mal, alıcının mülkiyetine geçtiğine göre, bu yolla alınan bir hayvanın kurban edilmesinde bir sakınca yoktur.

Haberin Devamı

KREDİ KARTIYLA KURBAN ALINIR MI?

Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir.

Kredi kartıyla vadeli olarak kurban alırken, vadeyi bankanın uygulaması halinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olacağı için bundan sakınmak gerekir.

BAKMADAN GEÇME!