Kral daima kalbimde yaşayacak

Güncelleme Tarihi:

Kral daima kalbimde yaşayacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kraliçe Nur, başsağlığı ziyaretinde bulunan kadınları, bir zamanlar Kral Hüseyin'in annesinin yaşadığı Zahran Sarayı'nda kabul etti. Nur, kendisine başsağlığı dileyen muhabirimize, ‘‘Kral daima kalbimizde yaşayacak’’ dedi.

Ürdün Kralı Hüseyin ile Kraliçe Nur'un tam 21 yıl önce düğünlerinin yapıldığı Zahran Sarayı'nın bahçesindeyiz. Kral Hüseyin'in annesi Zeyn'e ait sarayın görkemli bahçesinde birkaç çadır kurulmuş.

Kraliçe Nur ve Haşimi Ailesi’nin başsağlığında bulunmak için Ürdün'ün uzak köylerinden gelenler var. Kimi çadırlarda, kimi bitkin çimlere bağdaş kurmuş bekliyor. Amman burjuvazisinin önde gelenleri, aşiret reislerinin eşleri, kızları, başkentin varoşlarından gelen yoksullar hepsi sarayın ana kapısını zorluyor. Yanımda Türk elçiliğinde görevli Nancy olduğu halde önce bu kapıya dayanıyoruz.

Olmuyor. Ana giriş kapısını açmaya niyetleri yok. Binanın arka tarafına dolanıyoruz. Burada da büyük bir çadır var.

Yan yana dizili sandalyelerde başları örtülü, çoğunlukla siyah giyinmiş, gözleri sürmeli kadınlar oturuyor. Belki saatlerden beri buradalar.

KRALİÇE NUR İSTİRAHATTE

Arka kapı bir an açıldığında Nancy Saray'ın protokol görevlisiyle konuşmayı başarıyor ve gazeteci olduğumu, birkaç saat sonra uçağa binmek zorunda olduğunu anlatıyor.

‘‘Bekleyin’’ cevabını alıyoruz.

Çaresiz bekliyoruz. Hemen yanıbaşımdaki kadın Yıldız adında bir Türk. Kocası Ürdünlü. O da Kraliçe Nur'a ulaşmak için saatlerden beri bekliyor. Arada kapı açılıyor, dalga dalga bir itiş kakış yaşanıyor. Öyle bir an geliyor ki, ne içeri girmek mümkün, ne de Saray'dan dışarı çıkmak. Uçak saati yaklaştığı için sabırsızlanıyorum. Neredeyse vazgeçeceğim. Ancak bir itiş kakışın ardından kendimi kapının öbür tarafında buluyorum. Taziyelerin kabul edildiği büyük salonun önünde de bir kuyruk var. İzdiham karşısında protokolü görevlileri de şaşkın. Kraliçe Nur'un 10 dakikalık bir istirahate çekildiğini söylüyorlar.

Kuyruk uzun mu uzun. Ancak yanımdaki elçilik görevlisi ön sıralarda olan iki asker kızdan rica ediyor. Onların önüne geçiyoruz. Salonda Haşimi Ailesi’nin kadınları oturdukları sandalyelerden hep birlikte ayağa kalkınca taziyeler başlıyor. Kraliçe Nur henüz ortada yok. En baştan el sıkmaya başlıyorum. Dikdörtgen şeklindeki salonun üç yanını dolaşıyorum. Kraliyet ailesinin yaşlı fertleri ellerinde tesbihler oturuyorlar. Kral Hüseyin ile Kraliçe Nur'un kızları Raiya ve Haya, Kral’ın kızkardeşi Basma baştalar. Gayri ihtiyari gözlerim yeni Kral Abdullah'ın annesi İngiliz Muna'yı arıyor. Amman'da yaşadığını biliyorum. Ancak Muna el Hüseyni bu odada yok.

HERKESTEN DAHA ALIMLI

Sonuncu eli sıkarken odaya Kraliçe Nur giriyor. Herkesten daha uzun ve alımlı. Nancy ile birlikte yanına gidiyoruz. Nancy beni takdim ediyor. Başsağlığı diliyorum, Kral Hüseyin ile ilgili bir iki cümle söylüyorum. Kraliçe Nur, herkese yaptığı gibi elimi son derece zarif bir şekilde sıkıyor ve ‘‘Kral Hüseyin daima kalbimizde yaşayacak’’ diyor.

Kraliçe Nur için özel tören

Önceki gün görkemli bir cenaze töreniyle uğurlanan Ürdün Kralı Hüseyin'in dul eşi Kraliçe Nur ve ailenin diğer kadın üyeleri için dün mezar başında özel bir dini tören düzenlendi.

Çöldeki çadırlarından, uzak köylerden kopup başkent Amman yollarına düşen yüzlerce Ürdünlü dün kraliyet sarayı önünden eski ve yeni krala saygı geçişinde bulunurken, Haşimi ailesinin kadın üyeleri dün Kral Hüseyin'in mezarı başındaydı. İslami kurallar gereği cenaze törenine katılamayan Kraliçe Nur, dün eşinin mezarını ilk kez ziyaret etti. Saray kaynaklarının bildirdiğine göre Kraliçe Nur ile birlikte yeni Kral İkinci Abdullah'ın Filistinli eşi Rania, Kral Hüseyin'in ruhuna Fatiha okudular. Kraliçenin tören sırasında gözyaşlarına boğulduğu belirtildi.

Kraliçe Nur, eşinin cenaze töreni boyunca metin olmayı başardı. Ancak kendini tutamayanların sayısı bir hayli çoktu. Kraliçe Nur, gözyaşlarına hakim olamayan kadın askeri görünce yanına kadar gitti ve gözyaşlarını silip teselli etti.

Farah'tan Nur'a başsağlığı

Yaşamının son günlerini Mısır'da geçiren devrik İran Şahı Rıza Pehlevi'nin eşi Farah Diba (ortada) dün öğle saatlerinde Zahran Sarayı'nda Kraliçe Nur'u ziyaret etti. Yaşamını ABD ve Paris'te sürdüren Farah Diba, sarayın bahçesinden bir protokol görevlisi tarafından alınarak Kraliçe Nur'un yanına götürüldü. Zahran Sarayı'nın bahçesine kurulan dev çadırlar sessizce bekleşen ya da yüksek sesle ağlayan kadınlarla doluydu.

Hürriyet Zahran Sarayı'nda

Muhabirimiz Gila Benmayor, Zahran Sarayı'nın ön kapısında. Hiç açılmayan ön kapının önünde bekleyenler arasında Amman'ın önde gelen ailelerine mensup kadınlar, aşiret reislerinin eşleri vardı. Zahran Sarayı'nın özel muhafızlarının ilginç giysileri var. Kırmızı beyaz kefiyeye ilaveten muhafızlar bellerine kırmızı bir tür kuşak bağlıyorlar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!