Koyunda insan geni

Güncelleme Tarihi:

Koyunda insan geni
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kopya koyun Dolly'yi yaratan İskoçlar genetik klonlama yöntemiyle şimdi de insan geni taşıyan iki kuzu dünyaya getirmeyi başardılar. Bu iki kuzu önümüzdeki baharda ilk kez insan sütü verecek.

Roslin Enstitüsü'nde Dr.Ian Wilmut liderliğinde çalışan ekibin yarattığı ve Polly ile Molly adı verilen iki yeni koyun, insan geni aşılanarak kopyalandı. Daha önce kopyalanan koyun Dolly ise yetişkin bir koyunun meme hücresinden alınan DNA'nın yapısı değiştirilip, başka bir koyunun yumurtasıyla döllendirilmek suretiyle klonlanmıştı. Dolly'den farklı olarak insan geni taşıyan Polly ve Molly'nin sütlerinde de insan proteinleri bulunuyor.

Hemofilide yenilik

Bilim dünyasındaki bu yeni hamle Hemofili B hastalığının tedavisi açısından da önem taşıyor. Çünkü Molly'nin sütünde, kanın pıhtılaşmasını sağlayan, sadece insana özgü IX faktörü bulunuyor. Bu proteini içeren süt, ilaç sanayi tarafından ticari olarak satışa sunulduğu zaman hemofili hastaları tarafından kullanılabilecek. Yeryüzünde toplam 13 bin insanın bu kan hastalığını taşıdığı, 7 bin 500'nün insan kanından geliştirilen bir ilaçla tedavi gördüğü bildirildi.

Bebek mamasında devrim

Sütünde IX faktörü taşıyan Molly'nin diğer iki örnekten farklı bir yanı da, tek bir hücreden çok sayıda benzer kopyanın üretilmiş olması. Dolly ve Polly ise, DNA yapısı değiştirilmiş tek bir hücrenin tek örnekleri olarak dünyaya gelmişlerdi. Roslin Enstitüsü'ndeki araştırmayı finanse eden PPL Therapeutics adlı ilaç firması, insan proteini içeren, anne sütüyle aynı değerde inek sütü elde edip, bebek maması olarak da piyasaya sürmeyi amaçlıyor.

Nükleer transfer tekniği

İskoç bilimadamları Polly ve Molly adlı kuzuları kopyalarken 'nükleer transfer' adlı tekniği kullandılar. Yedi hamile koyunun taşıdığı ceninlerden alınan hücrelere, insan geni aşılandı. Bilim adamları bunlardan iki ayrı takım seçerek, kültür içinde kopyaladılar. Daha sonra koyun yumurtasının DNA'sı çıkartılarak, kopyalanmış hücreler ile birleştirildi. Bu yolla elde edilen yumurtalar, hamileliği sağlamak üzere koyunlara yerleştirildi. Bu yolla 11 hamilelik gerçekleşti. Gebelik süresi sonunda bazıları erken, bazıları ise ölü dünyaya geldi. Sonuçta altı kuzu sağlıklı olarak doğdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!