Köylülerin büyük infiali

Güncelleme Tarihi:

Köylülerin büyük infiali
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2011 16:38

Erzurum'un İspir İlçesine bağlı Yeşilyurt köyünde dut toplayan iki kişiyi öldüren ayı ormanlıkta avcılar tarafından çembere alındı. Köylüler, Facebook’ta İspir Yeşilyurt Köyü adına sayfa açtılar. Kurdelalı sayfada 'İnsana değer değilde hayvana değer verilen bir ülkede yaşıyoruz.' görüş belirttiler.

Haberin Devamı

Erzurum'un İspir ilçesi Yeşilyurt köyünde ayı saldırısı sonucu 2 kişinin ölümünün ardından köy ve çevresinde saldırgan ayıyı arama çalışmaları devam ediyor.  Yeşilyurt köyünde dut toplayan Halk Eğitim Müdürü Ömer Yılmaz ile Miyese Yılmaz’ı parçalayarak öldüren ayı ormanlıkta avcılar tarafından çembere alındı. Erzurum Doğa ve Yaban Hayatı Koruma, Avcılık ve Atıcılık Spor Derneği Başkanı Abdullah Erzurum, "Ayının izini sürdük ve ormanlık alanda sıkıştırdık. Çemberi daraltıyoruz. Ayıyı bulacağız" dedi.

İzlerin saldırgan ayıya ait olma ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulayan Erzurum, “Arazi şartları çok sıkıntılı. Burası meşelik alan. Dikenler, çalılar ve küçük ağaçlar çalışmamızı güçleştiriyor. İzlerin saldırgan ayıya ait olmasını umuyoruz. Rastladığımızda eğer herhangi bir sıkıntı yaşamazsak, söz konusu hayvanı uyuşturarak, etkisiz hale getirme amacındayız” dedi.

Haberin Devamı

Karanlık çökmeden evlerine çekilen köylüler, sosyal paylaşım sitesi facebook’ta İspir Yeşilyurt Köyü adına sayfa açtılar. ’Yastayız’ diye siyah kurdelalı sayfada, "Ya o ayı bizi yiyecek, ya da biz o ayıyı... Ama o ayı’yı bulacağız", "Biz acı yaşamadık. Acıların acısını yaşadık. Böyle bir acıyı Türkiye’de ilk biz yaşadık. İnsana değer değilde hayvana değer verilen bir ülkede yaşıyoruz. İki canımızı av yasağı yüzünden kaybetmek çok acı çok" diye görüş belirttiler.

“AYI KUDUZ OLMAYABİLİR”

İspir Kaymakamı Faik Oktay Sözer de bu sabah Yeşilyurt köyüne gelerek, vatandaşlara başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletti.

Köy heyeti ve jandarma ekipleriyle birlikte ayının saldırdığı alanda incelemelerde bulunan Sözer, uzmanların kendisine verdiği bilgiye dayanarak, saldırgan ayının kuduz olma ihtimalinin zayıf olduğunu söyledi.

Kaymakam Sözer, “Avcıların arazideki çalışmaları devam ediyor. En kısa sürede sonuç almalarını diliyoruz. Bu arada ayının neden saldırdığı da bilinmiyor. Saldırgan ayı ele geçirildiğinde uzmanların köklü çalışmasına göre durum ortaya çıkacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

YEŞİLYURTLULAR BAĞLARINDA ÇALIŞMALARA BAŞLADILAR

Öte yandan, Yeşilyurt köyünde vatandaşlardan bazıları, eşleri ya da çocuklarıyla birlikte, köy civarındaki bağ ve bahçelerinde çalışmaya başladılar.

Yörenin geçim kaynaklarından dut dökme mevsimi olduğunu, bunun da zamanında yapılması gerektiğini anlatan vatandaşlar, “Bu yörede ayılar var. Ama böyle bir durum uzun yıllar olmadı. Üzücü bir olay. Tedirgin edici. Ancak yine de bağlara yalnız inmemek gerekiyor. Umarım en kısa sürede saldırgan ayı etkisiz hale getirilir ve biz de rahat ederiz” ifadesini kullandılar.

İspir’i yasa bürünüren olay, 31 Ağustos öğle saatlerinde meydana geldi. İspir İlçesine 25 kilometre uzaklıktaki Yeşilyurt Köyü’nde kendisine ait bahçede dut toplayan İspir Halk Eğitim Merkezi Müdürü, 3 çocuk babası Ömer Yılmaz (54) aniden karşısına çıkan ayının saldırısı sonucu yaşama veda etti. Ayı yaklaşık 500 metre uzakta yine bahçede dut toplayan 4 çocuk annesi Miyese Yılmaz’a (60) da saldırarak öldürdü. Boz ayı, köydeki elektrik arızasını gidermek için gelen ve otomobil içinde oturan Hasan Kaçar’a da saldırdı. Otomobili ile kaçan Hasan Kaçar, olaydan yara almadan kurtuldu.

Haberin Devamı

Ayının iki kişiyi öldürmesinin ardından Erzurum Doğal Hayatı Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nden üç kişilik bir ekip Yeşilyurt köyü ile çevresinde yaşayan boz ayı ile ilgili araştırma yaptı. Olayın ardından bölgede arama tarama yapan avcılar, 25 kişilik bir ekiple ormanlık alanda, mağaralarda ayıyı arıyor. Erzurum Doğa ve Yaban Hayatı Koruma, Avcılık ve Atıcılık Spor Derneği Başkanı Abdullah Erzurum, köyde yaşanan olayların ardından sinirlerine hakim olamayan av tüfekli bazı kişilerin sağa -sola rastgele ateş açması sonucu korkan ayınının uzaklaşmış olacağını bildirdi. Abdullah Erzurum, "Ayının ayak izini Yeşiyurt köyüne 2 kilometre uzaklıktaki Cenker mezrasında bulduk. Ayı, çok sık bir ormanlık alanın içine girdi. Biz de çembere aldık. Ağaçlar çok sık, yağış var. Ayının ormanlık alandan çıkmasını bekleyeceğiz. Ayıyı öldürmek gibi bir hedefimiz yok. İlk etapta uyuşturucu iğne atarak onu bayıltıp ele geçirmeyi amaçlıyoruz. Bulunduğumuz bölgede yoğun sis var. Ayının peşinde koşmaktan çok yorulduk. Günlerdir uyku uyuyamıyoruz. Şayet ayıyı bulamazsak arama çalışmalarını bırakacağız" diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!