Köy evinden lahit çıktı

Güncelleme Tarihi:

Köy evinden lahit çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2009 16:51

ÇANAKKALE’nin Biga İlçesi'ne bağlı Kemer Köyü'ndeki bir evde bulunan ve geçmiş dönemde fırının hamur teknesi olarak kullanılan lahit, Parion Antik Kenti’nin nekropolinde sergilenmeye başladı.

Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Cevat Başaran'ın başkanlığında Parion Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında, Hellenistik döneme tarihli prenses ve kraliçeye ait olabileceği tahmin edilen, içinde altın takıların ele geçtiği iki önemli taş sandık mezar bulundu. Bu kez de Kemer Köyü'ndeki bir evden lahit çıktı.

Parion kazı ekibi, Kemer Köyü'nde Kadir Şensöz'ün kiracı olarak oturduğu köy evinin kullanılmayan bir odasında fırının yanında, önceki dönemlerde fırının hamur teknesi olarak kullanıldığı bilinen lahit olduğunu belirledi. Ekip, yoğun uğraş sonucu lahidi bulunduğu yerden çıkartarak, Parion nekropolünde hazırlanan podyum üzerine taşıdı. Parion Kazı ekibi Başkanı Prof.Dr. Cevat Başaran, şöyle dedi:
“Yaklaşık 5 ton ağırlıktaki 2.5 metreye, 1.25 metre ölçülere sahip kapaksız lahdin yüksekliği ise 1 metre. Roma Dönemi M.S. 2'nci Yüzyıl'a tarihli mermerden yapılmış prokonnessos tipi yarı-yapım lahdin ön yüzü üzerinde tabula-ansata ve girlandlar; kısa yan yüzlerde ise girlandlar yer alırken, arka yüzün sonradan değiştirildiği ve bir çeşme cephesi olarak düzenlendiği ve iki yanında selvi ağacı motifleri arasında dilimli kemer şeklinde aynalığı olduğu ve bunun da üzerinde üç satırlık kitabe yeri hazırlandığı belirlendi.”

Lahidin bulunduğu ev sahibinin 250 yıl kadar önce bu evin dedelerinin eline geçtiği ve o günden bugüne lahdin orada olduğunu söylediği belirtildi. Evin yapımı sırasında buraya getirildiği sanılan lahit, bulunduğu yerden kapı kırılarak vinç yardımıyla arıya çıkartılabildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!