Köstebek Donnie Brasco

Güncelleme Tarihi:

Köstebek Donnie Brasco
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Baba ve Scarface de dahil, mafyanın karanlık dünyasını yansıtan pek çok filmde rol alan deneyimli aktör Al Pacino, yine bir 'mafiosi' tiplemesiyle sinemalarımıza konuk oluyor. Gelecek hafta gösterime girecek olan Donnie Brasco (Köstebek) adlı filmde, son derece sıradışı, kendine özgü, gerçek hayatta yaşamış olan bir mafya kahramanını, Lefty Rugiero'yu canlandırıyor. Üstelik de beyazperdede daha önce yaratılan mafya kahramanlarından çok farklı bir karakter bu. Biraz alaycı, biraz kontrollü, yenilmez değil, hayat kadar gerçek, fazlasıyla da duygusal.

Into the West, Dance With a Stranger ve Dört Nikah Bir Cenaze filmleriyle tanıdığımız yönetmen Mike Newell'ın imzasını taşıyan Donnie Brasco, gerçek yaşamdan alınan bir öykü üzerine kurulu. Film eski bir FBI ajanıyken sırf adalet uğruna mafyaya giren ve bir gangster gibi yaşamaya başlayan Joseph Pistone'nin yaşamından bir kesiti beyazperdeye yansıtıyor. Mafya dünyasında Donnie Brasco takma adıyla tanınan Pistone'nin, Donnie Brasco My Undercover Life In The Mafia adlı romanından uyarlanan filmin senaryosu Paul Attanasio'ya ait. Filmde Joe Pistone ya da nam-ı diğer Donnie Brasco'yu, Hollywood'un son dönemdeki genç gözdelerinden Johnny Depp canlandırıyor. Üstelik de Al Pacino'dan hiç de geride kalmayan bir performansla.

Filmin konusuna gelince... 1970'li yılların Amerika'sı. FBI ajanı Joe Pistone, ailesini ve tüm sevdiklerini geride bırakarak gerçek bir gangster gibi mafya ailelerinden birine katılmaya çalışır. Bu karanlık dünyaya kabul edilebilmesi için yapması gereken bir tek şey vardır: Çok sayıda suça katılmak. Bu amaçla Lefty Rugiero ile tanışır. Lefty için gelecek bu yakışıklı hırsızda yani Donnie Brasco'dadır. Hayatının en büyük hatasını yapar Lefty. Aslında bir FBI ajanı olan bu genç adama güvenir. Zamanla iki adam arasında mafya kurallarına pek de uymayan bir dostluk başlar. Lefty'nin yakın bir dosta ihtiyacı vardır. Donnie Brasco da Lefty'nin bu yakınlığından etkilenir. Yaşamında yaptığı bu radikal değişiklik Donnie Brasco'yu da çıkmaza sürükler. Artık ne karısı için iyi bir eş, ne de hiç göremediği çocukları için iyi bir babadır. Üstelik de statü değiştirmiştir. Artık bir federal ajan değil, gözü dönmüş bir suçludur o.

Yönetmen Mike Newell'a göre film, iki güçlü erkeğin, gerçek anlamda sadakat ve dostluğu tanıması üzerine kurulu. ‘‘Aslında öykünün odağında bir mafya askeri olan Lefty Rugiero var’’ diye anlatıyor Newell. ‘‘Hiç bir zaman merdivenin en üst basamaklarına çıkamayacaktır o. Ona duyulan saygının tek sebebi ise yavaş, yavaş yitirmeye başladığı gücüdür. Bir gün karşısına genç ve yakışıklı Donnie çıkar ve aralarında mafyada pek de sık görülmeyen bir dostluk başlar. Lefty'nin hoşuna giden bu dostluk bir anlamda bu mafya askerinin de sonunu hazırlar.’’

Filmin bir başka önemli özelliği daha var. Yapımcı Lou DiGiaimo, FBI ajanıyken mafyaya giren Joseph Pistone'yi, henüz liseli bir delikanlı olduğu günlerden beri çok iyi tanıyor. ‘‘Ama onun gerçek işinin ne olduğunu gazete başlıklarına geçinceye kadar bilmiyordum’’ diye anlatıyor DiGiaimo. ‘‘Bir gün aniden ortadan kayboldu. Geride ne bir iz bıraktı ne de arayıp sordu. Aradan 6-7 yıl geçtikten sonra tüm New York gazetelerinde onunla ilgili inanılmaz öyküyü okuduk. Daha sonra bir öğle yemeğinde onunla buluştuk. Başından geçenleri roman haline getirmesini hatta bunun çok da iyi bir film olacağını söyledim. Ancak Pistone'nin öyküsünü sinemaya aktarmak için tam dört yıl beklememiz gerekti.’’

Pacino ve Depp'in yanısıra Michael Madsen, Bruno Kirby ve Anne Heche'de filmde rol alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!