Kosova Başbakanı Taçi ve Türk doktor organ kaçakçılığıyla suçlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Kosova Başbakanı Taçi ve Türk doktor organ kaçakçılığıyla suçlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2010 12:47

Kosova’nın nasıl yasadışı organ ticareti merkezine dönüştüğü başkent Priştine’de yapılan araştırmalarda ortaya çıkıyor. Avrupa Konseyi’nin yürüttüğü davada, Rus, Moldova, Kazak ve Türklerin kente akın ederek 'sahte vaatlerle' böbreklerini sattıkları ortaya çıktı. Organ ticareti hakkındaki iddialar 10 yıl öncesine uzanırken, Kosova Başbakanı Haşim Taçi ve Türk doktor Yusuf Sönmez'in adı Avrupa Konseyi'nde yürütülen soruşturmada en öne çıkan isimler.

Haberin Devamı

 

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Avrupa Birliği (AB) savcısı Jonathan Ratel, dolandırılan insanlardan alınan organların Priştine’deki Medicus adlı klinikte zengin müşterilere satıldığını belirtti. Bir böbrek için 90 bin euro ödeyen müşterilerin arasında Kanadalı, Alman, Polonyalı ve İsrail vatandaşları bulunuyor.

 

Mahkemede yargı karşısına çıkan yedi sanığın arasında, eski sağlık bakanı ve Medicus’a sahte lisans vermekle suçlanan Dr. Lütfi Derviş yer alıyor. Interpol tarafından arananlar listesinde bulunan en önemli iki suç ortağı ise İsrailli Moşe Harel ve dünyanın en tanınan organ kaçakçılarından biri olan Yusuf Sönmez. Harel ve Yusuf, davanın ilk duruşmasına katılmadı.

Haberin Devamı

 

Davada değerlendirilen bilgiler arasında, Medicus’ın Arnavutluk’ta organize suç ağıyla bağı olduğu, ayrıca Kosova’nın Başbakanı Haşim Taçi dahil devletin üst kademeleriyle ilişkileri bulunduğu yer alıyor. Taçi’nin öne çıktığı iddialar, İsviçreli insan hakları raportörü Dick Marty tarafından iki yılda hazırlanan ve Guardian tarafından içeriğine ulaşılan raporda yer alıyor.

 

Marty’nin raporunda, Taçi'nin Kosova Kurtuluş Ordusu’nun “en tehlikeli” suç patronları arasında yer aldığı ve başında olduğu grubun sınırdan tutukluların kaçırılmasında rol oynadığı belirtiliyor. Kaçırılan mahkumların öldürüldüğü ve organlarının satıldığı iddialar arasında.

 

Kosova’daki organ kaçakçılığına yönelik araştırmalar, Sırplarla 1999’da sona eren savaşın ardından Kosova Kurtuluş Örgütü’nün organ kaçakçığı yaptığı iddiaları üzerine başlamıştı.

 

Haberin Devamı

Organ kaçakçılığı davası ise Kasım 2008’de, 23 yaşındaki Yılman Altun’un, İstanbul’a kalkacak uçağını beklerken bayılması üzerine başladı. Altun bayıldıktan sonra yetkililer üzerini aramış ve ameliyat izini bulmuştu.

 

DÜNYA BASININDA BUGÜN ÖNE ÇIKAN MANŞETLER

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!