Köşk’te isim arayışı

Güncelleme Tarihi:

Köşk’te isim arayışı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Demirel, yeni hükümet için dün liderleri Çankaya'da kabul etti. Görüşmeler sonucunda bir milletvekilinin başbakanlığında hükümetin kurulması üzerinde ‘‘çoğunluk mutabakatı’’ sağlandı. Kulislerde, Başbakanlık için Sezgin, Erdem ve Oral'ın isimleri dolaşıyor.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dün DSP lideri Bülent Ecevit'in hükümet kurma görevini iade etmesinin ardından liderler turu yaparak 56. hükümet konusunda nabız yokladı. Görüşmeler sonucunda bir milletvekilinin başbakanlığında hükümetin kurulması üzerinde ‘‘çoğunluk mutabakatı’’ sağlandı. Ancak bu kez konu, başbakanın bağımsız mı partili mi olacağında düğümlendi. Demirel liderlerle yaptığı görüşmelerde yerel ve genel seçimlerin ayrılması ve iki turlu yerel seçim konularında da fikirlerini aldı.

KULİSLERDE DOLAŞAN İSİMLER

Bu tartışmalar arasında dün akşam saatlerinde Ankara kulislerinde İsmet Sezgin, Kaya Erdem ve Sümer Oral'ın isimleri dolaşmaya başladı. Bu arada bağımsız milletvekili Sanayi Bakanı Yalım Erez'in Konut'a davet edilmesi de arayışa yeni bir boyut kattı. Ancak Erez’in İtalya Sanayi Bakanı ile yaptığı görüşmeyi aktarmak için Konut’a çıktığı öğrenildi.

Ecevit, dün saat 10.00'da Cumhurbaşkanı'na görevi iade ettikten sonra, Köşk'teki sıcak saatler şöyle gelişti:

ÇETİN DE AF DİLEDİ

Demirel, liderlerle görüşmeye başlamadan önce TBMM Başkanı Hikmet Çetin'i kabul etti. Çetin'in, bu görüşmede Demirel'e, ‘‘Bana hükümet görevi vermeyi düşünüyorsanız affınızı rica edeceğim’’ dediği öğrenildi. Çetin'in ayrıca milletvekillerinin büyük çoğunluğunun iki seçimin birarada yapılmasına, ‘‘her ne kadar kararın altında imzaları bulunmuş olsa da’’ sıcak bakmadıklarını ilettiği öğrenildi. Demirel, daha sonra sırasıyla FP lideri Recai Kutan, DYP Lideri Tansu Çiller, CHP Lideri Deniz Baykal, DTP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ve son olarak da ANAP Lideri Mesut Yılmaz ile görüştü.

LİDERLERİN GÖRÜŞLERİ

FP, görüşmede ‘‘18 Nisan'da yapılacak seçimlerde iki turlu sistemin olmaması ve hükümetin de liderlerin dışında bir ismin başkanlığında kurulması’’ görüşünü yinelediklerini açıkladılar. Demirel'in ‘‘Nasıl bir hükümet kurulmalı?’’ şeklinde bir soru sorduğunu da vurgulayan Çiller, ‘‘Bir genel başkanın başbakanlığında geniş tabanlı bir hükümet’’ istediklerini söyledi. CHP Lideri Deniz Baykal da, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, ‘‘Sayın Cumhurbaşkanı'nın, bir miletvekiline görev vereceğini umuyorum’’ derken DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk da Demirel'e, ‘tarafsız, tecrübeli’ bir milletvekili başbakanlığında geniş katılımlı hükümet önerisini yineledi.

YILMAZ'DAN DESTEK

Başbakan Yılmaz, Cumhurbaşkanı'nın dün son konuğu oldu. Bir saat 10 dakika Köşk'de kalan Yılmaz, bir liderin başkanlığında hükümet kurulma olasılığının kalmadığını belirtti. Yılmaz'ın Çankaya çıkışındaki açıklamasında, ‘‘bağımsız bir milletvekili de olabilir’’ dedi. Geçici bütçenin de bugün Meclis'e sunulacağını açıklayan Yılmaz, Demirel ile yaptığı görüşmede bütçe konusunda hükümetin tutumunu ‘‘detaylı olarak’’ aktardığını belirtti. Yılmaz, bunun aynı zamanda Meclis'te güvenoyu alacak hükümet kurma çalışmalarını da olumlu etkileyeceğini savundu.

GÖREV SEZGİN'E Mİ?

Cumhurbaşkanı Demirel, gün boyu liderlerle sürdürdüğü turları, ANAP lideri Yılmaz ile tamamlamak üzereyken Ankara kulisleri, ‘‘Cumhurbaşkanı İsmet Sezgin'e görevi veriyor’’ haberleri ile çalkalanmaya başladı. Ecevit'in sabah Demirel ile görüşmesinde, ‘‘Eğer görevi bir milletvekiline verecekseniz, bunun partili biri olması tercihimizdir’’ vurgulaması sonucu Sezgin'in adının ortaya çıktığı da anlaşıldı. Ancak Ecevit'in, ‘‘Görevi partili bir milletvekiline vermeniz bizim için uygun olur’’ sözleriyle, sadece Sezgin'i değil, başbakanlık için adı geçen Sümer Oral ve Kaya Erdem'i de dışlamadığı öğrenildi.

DEMİREL'DEN BAYKAL'A İZAHAT

CHP lideri Baykal, dün Demirel'le görüştükten sonra MYK'yı toplayarak durum değerlendirmesi yaptı. Baykal'ın parti yöneticilerine aktardığına göre, Demirel ile arasındaki görüşme şöyle gerçekleşti:

Demirel: ANAP, DSP, DYP, DTP ve CHP zemininde Ecevit'i güvenoyuna dayanan bir hükümeti kurar umuduyla görevlendirdim.

Baykal: Sizin bu girişimizini anlıyorum. Ama, bu yıkılan hükümetin başbakan değişikliğiyle devamı olurdu. Güvensizlik oyuyla düşürülen hükümeti yeniden kurmak yanlıştır.

Demirel: Güvensizlik oyu ile düştüler diye bir daha iktidara gelemeyecekler diye bir şey var mı?

Baykal: Gelebilir. Öyle bir kural yok ama, 314 milletvekilinin güvensizlik oyuyla düşen hükümetin ibkası (yerinde bırakma) olmamalı. Yeni bir hükümet olmalı. Düşürenlerin de hükümet oluşturacağı bir siyasi zemin yok.

YILMAZ-ECEVİT BULUŞMASI

Bu gelişmeler olurken, dün saat 22.00'de Yılmaz-Ecevit buluştu. Yılmaz'ın, Erez'in ardından yaptığı bu görüşmede, bugün Cumhurbaşkanı Demirel'in muhtemelen bir iki gün içinde hükümeti kurma görevini vereceği isim üzerinde durulduğu öğrenildi. Demirel ile Yılmaz'ın Boyabat'taki baraj temel atma törenine gitmek için binecekleri uçakta konuyu bir daha gündeme getirecekleri vurgulandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!