Koruma altındaki 5 kızıl şahin bagajdan çıktı

Güncelleme Tarihi:

Koruma altındaki 5 kızıl şahin bagajdan çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2016 11:30

Gümüşhane'de bir otomobilin bagajında kafes içinde bulunan 5 kızıl şahin, koruma altına alındı.

Haberin Devamı

İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin rutin yol kontrolleri sırasında Ö.T. idaresindeki 61 TF 078 plakalı otomobil durduruldu. Araçtaki aramada, bagajda kafes içinde 2 büyük ve 3 yavru kızıl şahin bulundu.

Olay yerine giden Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, sürücü Ö.T. hakkında tutanak tutuldu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın yaptığı açıklamada, kızıl şahinlerin Şırnak'ın İdil ilçesinden Trabzon'a götürülmek istendiğini söyledi.

Koruma altındaki 5 kızıl şahin bagajdan çıktı


Emniyet müdürlüğü ekiplerinin yol uygulaması sırasında bulduğu 5 kızıl şahini koruma altına aldıklarını belirten Aydın, "Tutanak tutarak yasal işlemimizi yaptık. Sorumlusuna, her bir kızıl şahin için yaklaşık 7 bin 500 liranın yanı sıra bin 500 ile 2 bin lira arasında da idari yaptırım cezası uygulanacak. Toplamda yaklaşık 39 bin 500 lira para cezası uygulanmış olacak." dedi.               

Aydın, veteriner hekime gösterilen kızıl şahinlerin sağlık durumlarının iyi olduğunu ifade ederek, büyükleri doğaya saldıklarını, 1,5 aylık yavruları ise 1-2 hafta gözetim altında tutup beslenmelerine yardımcı olduktan sonra doğaya bırakacaklarını anlattı.

Haberin Devamı

Koruma altındaki 5 kızıl şahin bagajdan çıktı


Yılda 3 ya da 4 yavru veriyor               

Kızıl şahinlerin yılda 3 ya da 4 yavru verdiğini dile getiren Aydın, şöyle konuştu:               

"Kızıl şahinler, Arap ülkelerinde hobi olarak besleniyor. Araplar eğiterek tavşan ve tilki avında kullanıyor. Bazı bölgelerde ise uyuşturucu kaçakçılığında kullanılıyor. Türkiye'de yaygın olarak şahin kaçakçılığı yapılıyor. Kanatlarında siyah, kızıl, alaca gibi çok farklı renkler olan şahinler Arap ülkelerinde büyük ilgi görüyor. Kaçak avcılar tarafından yakalanan şahinler 10-20 bin dolara Arap ülkelerine satılıyor."               

Vatandaşlardan duyarlı olmalarını isteyen Aydın, "Koruma altındaki bir kuş olduğu için toplanması, yakalanması, bulundurulması kesinlikle yasak. Bulunan kızıl şahinleri 1-2 haftalığına sahiplendirmek istiyoruz. Gümüşhane'de kızıl şahin yavrularının gönüllü olarak bakımını ve beslenmesine yardımcı olacakların Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğümüze müracaat etmelerini rica ediyoruz." ifadelerini kullandı.      

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!