Korkunç fotoğraf

Güncelleme Tarihi:

Korkunç fotoğraf
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2001 00:00



Nuran ÇAKMAKÇI
Haberin Devamı

Uydu yardımıyla orman haritası çıkaran Doç. Dr. Gonca Coşkun, Türkiye'de en yoğun orman tahribatının Kemerburgaz ve Kilyos civarında olduğunu saptadı.

İSTANBUL Teknik Üniversitesi Uzaktan Algılama Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve İTÜ Uydu Yer İstasyon Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Gonca Coşkun'un yaptığı araştırmaya göre, 'İstanbul'da yapılaşma artık kontrol edilemez durumda.' Türkiye'nin orman haritasını çıkartan Doç. Dr. Gonca Coşkun, Türkiye'de en fazla orman tahribatının İstanbul Kemerburgaz, Kilyos civarında olduğunu vurguladı.

Valiliği 1992'de uyarmıştı

Bu bölgenin tahrip edileceğini 1992'de İstanbul Valiliği ve Başbakanlığa ilettiğini anlatan Coşkun, ‘‘Buradaki yeşil alan yerleşim ve kömür ocaklarıyla tahrip edildi. Hergeçen gün yeşil alanlar azalıyor’’ dedi.

Uydu verilerinden elde ettiği bilgilerle hem Türkiye, hem de İstanbul için erozyon bölgelerinin, ağaç türlerini, hasta ağaçların bile saptanabileceğini söyleyen Coşkun, ‘‘Bu bilgilerden yararlanılmazsa kuraklık oluşur, topraklar kaybedilir ve uzun vadede geri dönülmez adımlar atılır. Oysa, uyarılarımız dikkate alınırsa, zararın neresinden dönülse kar misali, topraklarımızı, yeşil alanlarımızı kurtarabiliriz‘‘ dedi.

Verilerle ilgilenen yok

Coşkun, gelişmiş ülkelerde uzaktan algılama verileri ve coğrafi sistemlerle ormanların izlediğini, bu nedenle hiçbir zararın olmadığını söyledi. Uzaktan algılama sistemi ile yangın çıkarılan yere anında müdahale edildiğini, ağaç kesenin kimler olduğunun saptandığını ve cezaların ona göre verildiğini söyleyen Coşkun, aynı sistemin İTÜ Yer İstasyonu ile Türkiye'de de yapılacağını, ancak kimsenin böyle bir veri istemediğini açıkladı.

Planlamada uydu kullanılabilir

Ağaç dikimlerinin de zaman zaman yanlış bölgelere yapıldığını söyleyen Coşkun, ‘‘Orman Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı isterse bizim istasyonumuzdan alacağı orman haritası ile birçok planlamalar yapabilir‘‘ diye konuştu.

Ormanların korunması konusunda etkin mücadele veren sivil toplum örgütlerinden Orman Mühendisleri Odası bir süredir kendi imkanlarıyla edindiği uydu fotoğrafları yoluyla Türkiye'deki orman katliamını izliyor. Verileri basın toplantılarıyla kamuoyuna duyuruyor. İSKİ de bir süre önce su havzalarındaki orman alanlarının uyduyla izleneceğini açıklamıştı.

Uzaydaki göz

Uydudan ormanla ilgili şu veriler alınabiliyor

Yaşlanan ağaçlar hangileri

Hasta ağaçlar hangileri

Toprak yapısına göre hangi ağaç, nereye dikilir

Türkiye'de en çok hangi tür ağaç bulunuyor

Orman yangın alanları

Toprak kayması ve erozyon bölgeleri

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!