Koreli Hyundai Rotem hızlı treni SK Group otoyolları gözlüyor

Güncelleme Tarihi:

Koreli Hyundai Rotem hızlı treni SK Group otoyolları gözlüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2008 00:00

Uzakdoğu ülkelerinin önde gelen şirketleri, yeni bir pazar olarak gördükleri ve coğrafik konumu nedeniyle "Avrupa yatırımı" olarak tarif ettikleri Türkiye’ye, dünyadaki ekonomik dalgalanmaya rağmen yeni yatırım yapmayı hedefliyor.

Güney Kore’nin en büyük üç şirketinden ikisi olan Hyundai Rotem ve SK Grup Türkiye’de yatırımlara sıcak baktıklarını açıklayarak, önümüzdeki günlerde yapılacak bazı ihalelere hazırlandıklarını açıkladı.

Otoyollarla ilgileniyoruz

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Seul’de bir dizi temaslarda bulundu. Karaman, bu kapsamda Hyundai’nin demiryolu grubu olan Rotem şirketi ve Kore’nin inşaat, enerji, telekomünikasyon devi SK Grubu’nun CEO’larıyla görüştü. Türkiye’de telekomünikasyon sektörü, tüp geçit ihalesi ve otoyol projeleriyle ilgilendiğini açıklayan SK Grubu’nun Başkan Yardımcısı Seo Jae Seo, şunları söyledi: "30 Haziran’da gerçekleştirilecek olan ve İstanbul’a arabaların geçişi için inşa edilecek tüp tünel ihalesiyle ilgileniyoruz. Bu ihale için inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir Türk ortağımız var. Bu ihalede gerekli sermayenin üçte birini Türk ortağımız, kalanı da bizim tarafımızdan karşılanacak. İzmit Körfez Geçişi ve Gebze İzmir Otoyol Projesi’yle de ilgili araştırma yapıyoruz."

Yatırımlarımız sürecek

Hızlı tren projesiyle ilgilenen ve TCDD ile Adapazarı’nda hızlı tren fabrikası kuran Hyundai Şirketler Grubuna ait Rotem Şirketi CEO’su Yeo Sung Lee, dünyadaki dalgalanmanın Türkiye’ye yapacakları yatırımı etkilemeyeceğini belirtti. Lee, hammadde fiyatlarının belirsizliğini zorluk olarak gördüklerini söyleyerek, şöyle konuştu: "Amerika’dan sonra yurt dışına ilk yatırımımızı Adapazarı’na yaptık ve Eurotem’i kurduk. Eurotem, sadece Türkiye’ye hitap etmeyecek. Burada ürettiğimiz trenler Türkiye’nin komşu ülkelerine de ihraç edilecek. Çevre ülkelerle de birlikte çalışabiliriz. Bir ülkenin sıçrama yapabilmesi için hızlı tren çok önemli. Hızlı tren Kore’yi büyük ölçüde değiştirdi. Hızlı tren hayata geçtiğinde Türkiye’nin ekonomisini olumlu yönde etkileyecek. Temel hammadde olan petrol ve çelik fiyatlarındaki belirsizlik sorun ama 50 yıldır bu işin içindeyiz ve bu dalgalanmalara karşı tecrübelerimizle tedbirliyiz. Demiryolu yatırımları uzun. Dönemli yatırımlardır. Bu nedenle ekonomik dalgalanma Türkiye’ye yapacağımız yatırımları etkilemeyecektir. Türkiye’ye ilk aşamada 12 milyon dolarlık bir yatırım yaptık ama ileride bu yatırımı daha da büyüteceğiz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!