Konya çok yakında çölleşecek

Güncelleme Tarihi:

Konya çok yakında çölleşecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2008 09:36

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Jeoloji Mühendisliği bölümünde yapılan bir araştırmada Konya Kapalı Havzası'nda yer altı su seviyesinin önemli oranlarda düştüğü tespit edildi.

Haberin Devamı

SÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güler Göçmez, Konya kapalı havzasında yer altı suyu seviyesini tespit etmek amacıyla Doğal Hayatı Koruma Vakfı desteğiyle 2005 yılında çalışma başlattıklarını belirtti.


Havzadaki yer altı sularının, yağış, sulama suyundan yer altına süzülme, yüzeysel akış gibi çeşitli yollarla beslendiğini ifade eden Göçmez, “Buna karşın, buharlaşma, aşırı çekim, yer altından dışa akış ve pompa ile havza dışına boşaltım gibi nedenlerle yer altı suları azaldı” dedi.

Göçmez, alanda yaptıkları çalışmalar ve ölçümlerle ilgili şunları söyledi:
“Proje dönemi boyunca yapılan ölçümlerde, Ocak ve Aralık 2006 seviyelerine göre bir yıl boyunca havzaya düşen yağışların yer altı suyu seviyesini yükseltmediği belirlenmiştir. Yer altı suyu seviyelerinde 1-6 metre düşüş gözlenmiştir. Buna göre yer altı suyu seviyesinin her sene daha da düşeceğini ve yağışların yer altı suyu rezervini tamamlamaya yetmeyeceğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Konya Kapalı Havzası'nda bölgelere göre yer altı suyu seviye değişimlerinin 2007 yılında 1-15 metre arasında düşüş gösterdiğini dile getiren Göçmez, bu değerin 2006 yılındaki düşüşlere göre yaklaşık 2 katı olduğunu bildirdi.

BÖLGE, ÇOK YAKIN BİR GELECEKTE ÇÖLLEŞECEK

Göçmez, 2006 yılında metre kareye toplam 278,2 kilogram yağış düştüğünü, 2007 yılında bu rakamın 223 kilograma gerilediğini dile getirerek, uzun yıllar yağış ortalamasının 322 kilogram olduğunu, yani 2006 ve 2007 yıllarında yağışların, uzun yıllar yağış ortalamasının altında kaldığını kaydetti.


Bu çalışmanın, suyun bilinçli kullanımına yönelik eğitim çalışmalarının yapılmasının gerekliliğini ortaya koyduğunu anlatan Göçmez, şöyle devam etti:
“Akiferlerden (su taşıyan tabaka) aşırı yer altı su çekimi yapılmamalıdır. Ruhsatsız açılan sondaj kuyuları kapatılmalıdır. Sondaj kuyularına su sayacı takılmalıdır. Su kaynaklarının da koruma altına alınması gerekli. Ekonomik sulama yöntemleri de biran önce hayata geçirilmeli. İklimsel veriler, bilinçsiz su tüketimi, sulama yöntemleri, ekilen bitki türleri, gerekli önlemlerin alınmaması gibi etkenler havzada kuraklaşmayı devam ettirecek ve bölge çok yakın bir gelecekte çölleşecek.”

Haberin Devamı

Göçmez, elde edilen sonuçlar ışığında Konya'nın Kadınhanı, Çumra ve Altınekin ilçeleri ile Karaman'ın Ayrancı ilçesinde bine yakın çiftçiye, suyun bilinçli kullanımı yönünde bilgiler verdiklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!