Konniçiva

Güncelleme Tarihi:

Konniçiva
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 1998 00:00

Erdal GÜVEN
Haberin Devamı

Sıfır yer çekimi Parenleri mümkün kılar Sayısız defalar

Astronot Murai yazdığı satırlara bir satır ekleyip, bunu edebi bir şaheser haline getirecek gönüllüler arıyor.

Astronot Murai uzay yolculuğundan döner dönmez kendisini karşılayan Japonya Başbakanı Obuchi ile Bilim ve Teknoloji Bakan Yutaka Takeyama'ya yazdığı 3 satırı okumuş ve tamamlayabilmek için hükümet desteği istemiş, Başbakan da yememiş içmemiş, astronotun yazdığı şiiri 14'lük hece vezninde tamamlayacak gönüllüler arandığını televizyondan Japon halkına duyurdu.

Görev aşkı ile yanıp tutuşan 40 bin Japon hemen şiiri tamamlayarak Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'na göndermişler ama şimdiye kadar pek beğenilen olmamış ki Bilim ve Teknoloji bakanı gelecek hafta salı gününe kadar gelecek olan tüm şiirleri kabul edecekleri açıkladı.

Hadi bakalım Namık Kemal'in torunları gösterin kendinizi, Astronot Şair Murai'nin, yazdığı bu eseri tamamlayan bir satır da siz ekleyin. Eğer yazdıklarınızı bana gönderirseniz ben de bu köşede onları yayınlayacağım.

Sabancı türkçesi ve tercüman

Sabancı Grubu ile Japon Brigestone grubunun evliliğinin ürünü olan Brissa 10 yaşına bastı. Brissa'nın 10 yaşına basması nedeniyle, şirketin yönetim kurulu toplantısı Sabancı ve Brigestone grubunun üst düzey yöneticilerinin de katılımı ile Japonya'nın başkenti Tokyo'da yapıldı.

Yönetim kurulu toplantısının ardından ise her iki grubun ortak evsahipliği yaptığı bir kokteyl verildi. Grup başkanları kokteyl öncesi bir konuşma yaptılar.

Şimdi buraya kadar okuduklarınız sıradan bir haber metninin ilk satırları olabilir. Ama benim anlatmak istediğim bu değil. Asıl bundan sonra olanları anlatmak istiyorum.

Bridgestone'un patronunun ardından kürsüye gelen Sakıp Sabancı, tam Adanalı Sakıp Ağa üslübu ile konuşmaya başladı. Yüreğinden gelen sese kulak veren konuşmalarına duygularını katan ve bunları el kol hareketleri ve mimiklerle destekleyen Sabancı'nın yaptığı konuşmanın ardından tüm gözler merakla Tercüman'a çevrildi.

Konuk Japonlar Sabancı'nın konuşmasındaki coşkusundan çok etkilenmişler, yaşadığı duyguları hissetmişlerdi ama ne dediğini pek anlayamamışlardı.

Sabancı'nın tercüme işini üstlenen Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği Basın Müşavirliği'nde görevli Selim Gülenç, Sabancı'nın hiç bir yazılı metne dayanmadan, içine duygularını katarak yaptığı konuşmayı aynı tarzda Japonlara çevirebilecek miydi.

Gülenç, bir an duraksadı, yutkundu ve tercümeye başladı. Aynen Sabancı'nın yaptığı gibi gerekli yerlerde sesini yükseltip alçaltarak, el kol hareketlerini taklit ederek, kısacası tercümeye Sabancı'nın duygularını katarak konuşmasını bitirdi.

Şimdiye kadar bir çok alanda tercümesine tanık olduğum ve Japoncasına sonsuz güvendiğim Selim Gülenç'in tiyatral anlatımların bu kadar ağır bastığı bir konuşmayı da aynı tat ile tercüme etmesi karşısında inanın ben bile bir an duraladım.

Gülenç'in tercümesinin ardından Japonlara baktım, inanın Sabancı'nın konuşmasından benim aldığım tadın bir benzerini yakalamışlar hayran hayran Sabancı'ya bakıyorlardı.

Astronot şair

Hemen başlamayın öyle ‘‘Astronotdan da şair mi olurmuş'' demeyin. Olur bal gibi de olur. Azmin elinden ne kurtulmuş ki şairlik kurtulacak. Bakın Japon Astronot Chiaki Mukai'ye, adam biraz daha gayret etse dünyaca ünlü bir şair olup çıkacak. Hele şu yazdığı üç satırı tamamlayıp, bir dörtlük haline getirebilsin, hemen ilk kitabı ‘‘Boşlukta atılan parende’’yi yayınlatacak.

Japonların haklı gururu astronot Chiaki Murai Amerikan uzay mekiği Discovery ile yaptığı son uzay yolculuğu sırasında, boşlukta artistik yer hareketleri çalışması yaptığı bir anda yakaladığı ilham ile şiir yazmaya başlamış. Ama ne yapsın parende atmaktan başı dönüp de sportif hareketlerine son verince, ilham da şiirin tamamlanmasını beklemeden çekip gitmiş.

İlham işte ne zaman gelip gideceği belli olmaz. Adamı böyle yarı yolda bırakıverir. Halbuki zavallı birkaç parende daha atıp da ilhamı oyalayabilseydi, belki de şimdi dünyaca ünlü bir astronot şair olacaktı.

Peki ne olacak şimdi, ilham erken gitti diye astronotun yazdığı bu muhteşem üç satır boşa mı gidecek.

KEİKO

Keik, banyodan yeni çıkmış kurulanırken, alt kattaki sokak kapısının kapandığını duyar ve kocasının geldiğini düşünerek seslenir ‘‘Hoşgeldin sevgilim. Yatak odasındayım’’

Keiko'nun çağrısına hemen cevap gelir ‘‘Geliyorum bayan, ama şunu bilin ki ben herzamanki sütçünüz değilim. İşe bugün başladım, sonradan bir yanlışlık olmasın.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!