Konniçiva

Güncelleme Tarihi:

Konniçiva
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 1998 00:00

Erdal GÜVEN
Haberin Devamı

İntihar tepesi

Haydaa! Yok yok, bu haydaa olmadı. Burada daha kuvvetli hayret etmem gerekiyor.

Haydaaaaaa!

Evet bu kadar çok hayret ettim, ne olacak. Hem söyleyin allahaşkına, insanların intihar etmek için aynı tepeyi mesken seçtiklerini, tepede intihar eden insan sayısının her yıl artması üzerine tepenin ‘‘İntihar Tepesi’’ diye anılmaya başlandığını ve çevre köylerde oturanların da yılda birkaç kez toplu ceset arama gezileri düzenlediklerini duysanız siz hayret etmezmisiniz.

Vallahi sizi bilmem ama ben bu kadar yıldır Japonya'da yaşıyorum, ama yine de bu tip olaylar karşısında kendime hakim olamayıp hayret ediyorum.

Yamanashi kenti yakınlarında Japonlar’ın ilahi dağı Fuji'nin kuzey batısında yer alan Junkai tepesinin adı İntihar Tepesi'ne çıkmış. İntihar etmeye niyetlenen, evi terkedip Junkai tepesine gidiyormuş. Çevre köylerde kendisinden bir kaç gün haber alınamayanların yakınları da hemen konu komşuyu toplayıp, Junkai tepesine bir arama gezisi düzenliyorlarmış.

Junkai, Japonca'da ağaç denizi anlamına geliyor. Tepe'de o kadar yoğun bir ağaçlanma var ki bir metre ara ile duran iki insanın birbirini görmesi imkansız. Zaten bence intihar edecek olanların bu tepeyi şeçmelerinin nedeni de ağaçların bu kadar yoğun olması. İntihar edeceklerin bu kadar yoğun bir ormanlık alanda rahatsız edilme tehlikeleri yok. İnsan temiz havada dış baskılara maruz kalmadan rahat rahat intihar edebilir.

Junkai tepesinde intihar etme modası 1971 yılında başlamış. Bu yıl belirli aralıklarla intihar tepesinde yapılan aramalarda tam 58 ceset bulunmuş. Bu aynı zamanda bir rekor. Bundan önceki rekor ise 57 kişi ile 1994 yılına ait.

İyi iş vallahi aşıklar tepesi, sevdalılar bayırı, derken bir de intihar tepesi çıktı. Canım bu kadar tutucu olmayın. Sizden öncekiler Junkai tepesinde intihar etti diye, sizin de aynı yerde intihar etmenize gerek yok. Siz de kendinize başka yerler bulun.

Erdal Yahni

Hiç itiraz istemem bundan sonra bu yahninin adı ‘‘Erdal Yahni’’ olacak. Hem niye olmuyormuş. Ortaya konulan eserler sahiplerinin adlarıyla anılırlar. Hasan menemen, Bosphorus pide, Topkapı kebap, mantarlı Mustafa çorbası oluyor da ‘‘Erdal Yahni’’ niye olmuyor. Bir kere tamamen benim uydurduğum bir yemek. Bırakın Japonya'yı dünyada bir benzerini bulamazsınız.

Hem size ne canım, ben de adımın Tokyo Türk Restoranları tarihine altın harflerle geçmesini istiyorum. Benim neyim eksik. Her Türk başına bir Türk restoranın düştüğü Tokyo'da bir restoran açamadıysak ne olmuş yani biz de yemeğimizle anılırız.

Tokyo'nun en küçük ama en şirin Türk restoranı olan Topkapı'nın sahibi Ünal Basmacı aslında ahçı falan değil. Ama değme ahçılardan daha güzel yemek yaptığı bir gerçek. Küçücük dükkanında annesinden öğrendiği birkaç yöresel yemek ve kebabı yaparak işe başlamış.

Menüsü zengin değil ama yeni şeyler öğrenmeye meraklı. Ben de patenti bana ait olan zenginleştirilmiş şarap soslu, mantarlı tavuk yahnimin tarifini verme kararı aldım.

Ama tek şartım var. Yemeğin adı ‘‘Erdal Yahni’’ olarak menüde yer alacak.

Kutluyorum

Kendi kendimi en içten dileklerimle kutluyorum. Dile kolay tam bir yıllık köşe yazarıyım. Artık kendime ‘‘Yazar’’ ünvanı vermenin de zamanı geldiği kanısındayım.

Dile kolay 10 yıldır gazetecilik mesleğinin içindeyim. Üniversite yıllarındaki çalışmalarımı da sayarsanız 14 yılı buluyor. Foto muhabirliği, polis muhabirliği, savaş muhabirliği, dış büro temsilciliği derken, bir sene önce köşe yazarı da olduk. Eh şimdiye kadar iki edebi eserimiz yayınlandı. Son edebi şaheserimiz bir ay içinde piyasalarda olacak. Ayrıca çok beğenerek okuduğum, komşum Pakize Suda'nın bir yazısında belirttiği yazar tanımına tamı tamamına uyuyorum.

Eh ne diyelim Yazarlığımın 1. Yıldönümü hepimize hayırlı olsun.

KEİKO

Keiko'nun zengin sevgilisi bir gün perişan bir halde eve gelir ve ‘‘Sevgilim, bugün borsada tüm servetimi kaybettim. Artık hiçbirşeyim yok. Benim gibi fakir bir adamı sevmeye devam edecek misin?’’ der.

Keiko biraz düşünceli cevap verir, ‘‘Sevgilim bilmez misin ki benim sana karşı olan sevgim çok büyük. Sen hiç merak etme, ayrıldıktan sonra da seni sevmeye devam edeceğim.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!