Konniçiva

Güncelleme Tarihi:

Konniçiva
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 1998 00:00

Erdal GÜVEN
Haberin Devamı

Beyaz dantelli taksi

Ne bu canım, böyle tüm taksiler pırıl pırıl ben böyle temiz taksiye binmeye alışkın değilim. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar temiz taksi yok. Hem artık siz bu temizlik işini abartınız canım. Makam arabasına mı biniyoruz, taksiye mi? Yoksa eve mi konuk mu oluyoruz? Belli değil.

Kir belli olsun diye tüm taksilere dantelli beyaz örtü takılır mı? Dünyada tüm taksi şoförleri kir belli olmasın diye koyu renkli koltuk kılıflarını tercih ederken siz tam tersini yapıyorsunuz. Biz küçükken, televizyon ve telefon gibi son teknoloji ürünü eşyalar yeni alındığında annem onların üzerine beyaz dantel örtüler orterdi. Ama hergün yüzlerce insanın inip bindiği taksiye beyaz örtü koymak hiç akıl karı değil. Hem şoförlere de yazık canım. Günde 3 defa örtü değiştiriyorlar. Gerçi siz de temiz tutmaya gayret gösteriyorsunuz ama ne de olsa örtüler beyaz.

Hadi beyaz örtüleri anladık diyelim, kapıların otomatik açılıp kapanmasına ne demeli. Neymiş efendim kapı kolları kirli olabilirmiş. Müşterilerin kapı kollarına ellerini sürüp kirletmemeleri için kapılar otomatik olarak açılıp kapanıyormuş. Bu bana hiç inandırıcı gelmiyor. Madem sırf yolcuların eli kirlenmesin diye bu otomatik kapıları koyuyorsunuz. O zaman ben taksilerin kapısını kendim açmaya çalıştığımda niçin bana kızıyorusunuz. Tamam şimdi öğrendim ama ilk geldiğim zamanlar, taksi şoförlerinden az fırça yemedim. Ben nereden bilebilirdim kapılarınızın otomatik açılıp kapandığını. Diğer yabancılar da benim gibi kapılarını kendileri açıp kapamak istedikleri için onları taksilerinize almamak da ne oluyor. Hiç yakıştıramadım.

Merhaba Gantu

30yıl aradan sonra Japon tersanelerinde inşa edilen ilk Türk gemisi ‘Gantu' dün törenle denize indirildi. Tankerin denize indirilmesi için düzenlenen törene Türkiye‘nin Tokyo Büyükelçisi Gündüz Aktan, Elçi Müsteşar Engin Yazıcıoğlu, Dünya Denizcilik Ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Suay Umut ve Japon yetkililer katıldı. Japonya'nın güneyinde Onomichi tersanelerinde inşa edilen 46 bin 500 grostonluk tanker Ağustos’ta seferlere başlayacak.

Yukardaki haberi yazmak için toplam tamı tamamına 12 saat yolculuk. Tokyo'dan Hiroshima'nın küçük tersane kasabasına gidebilmek için bir günüm yollarda geçti. Tamam haklısınız. Bu haberi olay yerine gitmeden de yazabilirdim. Ama o zaman koca koca gemilerin ince bir ip ile karaya bağlandıklarını hiçbir zaman öğrenemezdim. Gerçi bazı kendini bilmezler gemilerin zincirlerle bağlı olduğunu söylüyorlar, ama ben gözlerime mi inanacağım yoksa onlara mı?

Geminin sahibi Suay Umut tören alanında eline verilen küçük bir balta ile gemiyi tutan ince ipi kesince gemi suya indi. Demek ki başka hiçbirşey tutmuyor. Öyle olsa ip kesilince de gemi yerinde durması lazımdı.

Gerçi çok hazırlanmıştım. İpi ben kesecektim, Kestikten sonra da Türk Japon ilişkileri hakkında kısa bir konuşma yapacaktım. Ama geminin sahibi benden atik davranıp baltayı ele geçirince tüm umutlarım suya düştü. Bir ara saldırıp baltayı elinden alayım diye düşündüm ama olacak gibi değil. Koca koca adamlar bir ipi paylaşamadılar dedirtmemek için vazgeçtim. Hem canım adamcağız milyonlarca dolar masraf yapmış. Şimdi baltayı elinden alıp kesmek ayıp olur.

Ama bir dahaki sefere baltayı kimseye kaptırmam. Nasıl olsa Gantu'nun kardeşi Gansu da gelecek ay suya indirilecek. Hem artık işin püf noktasını öğrendim. Kendi baltamı kendim getireceğim. Kimseyi beklemeden ipi kesip gemiyi suya indireceğim.

JAPON FIKRASI

Japonya‘da yapılan dünya güzellik yarışmasında Keiko birinciliği kazanır. Tüm Japonya’nın gelmiş geçmiş en güzel kızı olduğuna inanan Keiko kendisini diğer Japonlardan üstün görmeye başlar. Keiko dünya güzellik yarışmasına katılmak için Amerika‘ya giderken de ekonomi sınıfı bileti olmasına rağmen, gidip uçağın en önündeki first class bölümüne oturur.

Hosteslerin tüm uyarılarına ‘‘Ben Japonya‘nın en güzel kızıyım. Güzelliğim ve uzun bacaklarım ile ülkemi temsil etmek için gidiyorum. Benim gibi önemli bir insan ancak burada oturabilir’’ diyerek yerinden kalkmaz.

Hosteslerin ardından şansını deneyen kidemli kabin amiri de aynı cevabı alınca, pilota gider ve ‘‘Efendim, Japonya güzeli olduğunu söyleyen bir hanım ekonomi sınıfı bileti olmasına rağmen first classda oturuyor. Kendisini defalarca uyarmamıza rağmen bizi dinlemedi’ der.

Pilot, ‘siz merak etmeyin ben hallederım’’ diyerek Keiko'nun yanına gider ve kulağına eğilerek birşeyler söyler. Pilotun konuşmasının ardından Keiko koşar adım arka sıralara doğru gider. Bu gelişme üzerine hostesler merakla pilota bunun nasıl becerdiğini sorarlar.

Pilot sakin: ‘‘Güzel ama biraz saf görünüyordu, yanına gittim ve ‘Hanımefendi siz bizim için çok değerlisiniz. Güzelliğiniz Japonya'nın gururu. Sizi first class yolcuları arasında görmek bizim için büyük onur ama inanın uçağın ön tarafı Amerika'ya gitmiyor' dedim’.

JAPON SÖZÜ

...Au wa wakare no hajime

...Buluşmak ayrılmanın başlangıcıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!