Konniçiva

Güncelleme Tarihi:

Konniçiva
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 1998 00:00

Erdal GÜVEN
Haberin Devamı

Patron yetiştirme merkezi

Üniversite değil sanki özel şirketlere yönetici yetiştirme merkezi. Japon şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin çok büyük bir çoğunluğu Özel Keio Üniversitesi mezunu. (Aman yanlış anlamayın Keiko üniversitesi değil malum fıkra kahramanımız Keiko bu günlerde Türkiye‘de çok popüler oldu ya belki karıştırırsınız dedim). Tabii her mezun yönetici kendi üniversitesinden mezunlara öncelik tanıdığı için Japon özel sektöründe gözle görülür bir Keio hakimiyeti var. 1858 yılında Hollandaca öğreterek işe başlayan Yukichi Fukazawa isimli eğitmenin kurduğu üniversite bugün tam anlamıyla dev bir eğitim kurumu.

Ama Keio Üniversitesi’ne girmek öyle her baba yiğidin harcı değil. Bir kere öncelikle Keio Üniversitesi Hastanesi doğum kliniğinde doğanların ayrıcalığı var. Serde Keio'luluk ruhu var ya, her Keio Üniversitesi mezunu anne adayı üniversitesi mezunu doktorlara olan güvenleri gereği doğumlarını Keio Üniversitesi hastanesinde yapmak istiyor.

Keio Üniversitesi’nde okumayı akıllarına koyan çocuklar iki yaşından sonra başlıyorlar sınavlara hazırlanmaya. Önce Keio Üniversitesi Anaokulu’na giriş sınavlarına hazırlayan kurslara gidiyorlar. Kurs süresince aga gugu demeyi bırakıp da adam gibi, ciddi ciddi derslerini çalışanlar sınavlarda başarılı olup, Keio‘nun anaokuluna girmeye hak kazanıyorlar.

Bir kere anaokuluna girdikten sonra gerisi kolay, gerçi biraz pahalı ama olsun. Ana okulundan, üniversite sınavlarını garantilemenin de ayrı bir keyfi var. Neyse efendim, anaokulu, ilkokul orta lise derken sıra üniversiteye geliyor. Keio Üniversitesi öğrencilerinin yüzde seksenini kendi eğitim kurumlarından alırken ancak yüzde yirmilik kısmını merkezi sınav ile kabul ediyor. Keio'nun alt yapısından yetişen öğrenciler ise sadece bölümlerini tespit edebilmek için küçük bir sınavla üniversiteye giriyorlar.

Haa unutmadan Keio lisesi öğrencileri Keio‘nun New York‘da bulunan lisesinde bir sene Japon sistemine göre İngilizce eğitimi alıyorlar

Eh bu kadar çalışmanın semeresini de görüyorlar. Daha üniversite üçüncü sınıfta okurken büyük Japon şirketleri ile anlaşma imzalıyorlar. Dördüncü sınıfı bitirdikten sonra anlaştıkları şirket kesesinden bir ay Hawai tatili yaptıktan sonra da işlerine başlıyorlar.

Japonya'nın gelecek kuşak patronlarını yetiştirenler arasında bir de Türk Hoca var. Keio Üniversitesi’nde doktora çalışmalarını tamamlayan Hakan Kışlal Japon patron adaylarını İşletme Bölümü’nde İngilizce ve Japonca iki ders veriyor. Artık Hakan Hoca'nın öğrencileri yönetici sınıfına dahil olduklarında Japon şirketlerin Türkiye‘deki yatırımları da artar.

AŞK OTELİ

Bugün canınız tropik ormanlarda vahşi hayvanların arasında sevişmek mi istedi? Veya büyük bir havuzlu odada sevgilinizle başbaşa birkaç dakika mı geçirmek istiyorsunuz. Eğer Japonya‘da yaşıyorsanız işiniz kolay. Tüm sıradışı düşlerinizi gerçekleştirmenizin çok basit bir yolu var.

Dünyanın tek saatlik oda veren otelleri olan aşk otellerine gitmeniz yeterli. Eski dönemde evlerin çok küçük olması ve tipik Japon evlerinde odaların birbirinden kağıt bölümlerle ayrılması nedeniyle aileleri ile birarada yaşayan evli çiftlerin rahat rahat biraraya gelebilmeleri için düşünülen aşk otelleri günümüz Japonyası’nda çok büyük bir iş kolu. Günde ortalama 2 milyon Japon bu otellerden saatlik oda kiralıyor. Saatlik ücreti 5 bin yen ile 15 bin yen arasında değişen fiyatlarla oda veren otel sahipleri ise müşteri çekebilmek için odalarını olmadık tarzlarda dekore ediyorlar. Renosans döneminin ünlü sanatçılarının odasından, uzay gemisi kabinine veya dev akvaryum manzaralı odadan, mısır çöllerine kadar.

Eh, size de bu oteller arasında şeçim yapmak kalıyor. Şeçenek bu kadar çok olursa şeçim yapması da zorlaşıyor ama ne yapalım gülü seven dikenine katlanır artık.

JAPON FIKRASI

Keiko, Basın Yayın Fakültesi’ni bitirdikten sonra küçük bir yerel gazetede işe başlar. İlk haberini politikacılar hakkında yapan Keiko, haberin başlığını ‘‘Politikacıların yarısı namussuz’’ diye atınca yer yerinden oynar.

Tüm politikacılar gazeteye protesto telefonları yağdırır. Gazetenin Yazıişleri Müdürü Keiko'yu çağırarak tekzip metni yayınlamadan bu haberi düzelten yeni bir haber yazmasını ister.

Keiko, hemen oturur ve yeni haberini yazar ‘‘Çok şükür politikacılarımızın yarısı namuslu’’.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!