‘Komutana Yüce Divan’ komisyondan geçti

Güncelleme Tarihi:

‘Komutana Yüce Divan’ komisyondan geçti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2014 01:39

HÜKÜMET’in “Milli orduya kumpas” tartışmasına konu olan dava ve soruşturmaları etkileyebilecek askeri kanunlarda değişiklik paketi Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edildi.

Haberin Devamı

63 maddeyle 15 ayrı kanunu değiştiren tasarı, 3 saatte komisyondan geçti. Tasarıdan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un yararlanıp yararlanmayacağına yönelik soru üzerine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “‘Silahlı Kuvvetler mensuplarımız hakkında eğer bir soruşturma yapılacaksa bu göreviyle ilgili değil mi diye görevi veren makama -bu Başbakan, bakan olabilir- bunlardan izin alınması gerekir’ doğrultusunda bir çalışma başlatıldı. Çalışma nisandaki torba tasarıda olacak” dedi. Tasarıyla, 2010 referandumunda kabul edilen anayasa değişikliğindeki “Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri komutanları ile Jandarma Genel Komutanı, görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan’da yargılanacak” hükmü, ilgili kanuna aktarılıyor. Tasarıya göre, bu suçlardan dolayı soruşturma açılmasına, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri komutanları hakkında Başbakan; Jandarma Genel Komutanı hakkında İçişleri Bakanı karar verecek.

Haberin Devamı

Şu an bedelli askerlik gündemde değil

CHP, Milli Savunma Komisyonu’nda görüşülen tasarıya ilişkin bedelli askerlikle ilgili önerge verdi ancak işleme konulmadı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bu konunun şu anda gündemde olmadığını belirterek, “Evet, bunun toplumda bir karşılığı var. Bir torba yasa daha getireceğiz. Genelkurmay Başkanlığı’nın da görüşünün alınması gerekir” dedi.

Yılbaşından beri 47 pilot ayrılmak istedi

MİLLİ Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 2014 başından bu yana 47 pilotun TSK’dan ayrılmak için dilekçe verdiğini söyledi. Yılmaz, 2010’da 147, 2011’de 149, 2012’de 174, 2013’te ise 214 pilotun istifa ettiğini açıkladı ve “2013’te rakamın bu kadar fazla olmasının nedeni zorunlu hizmet süresini 10 yıla indirmiş olmamızdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!