Kömür madeninde yangın: 2 ölü

Güncelleme Tarihi:

Kömür madeninde yangın: 2 ölü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2007 13:04

BALIKESİR'in Balya İlçesi yakınlarında kömür madeninde çıkan yangında 10 işçi kendi imkanlarıyla kurtulurken, yaklaşık 100 metre derinlikte çalışan işçi Nuri Şen (35) ve Mahmut Türkoğlu (25)karbonmonoksit gazı zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti.

Balya ilçesi Bengiler Köyü yakınlarında Mürsel Yılmaz'a ait Teknik Madencilik kömür ocağında dün saat 18.35'de kullanılmayan bir bacada yangını çıktı. Alt bacada çalışan işçiler yangını fark edince birbirlerine haber verdi. 12 işçiden 10'u alt bacadan kendi imkanlariyla çıkmayı başardı. Galeride Nuri Şen ve Mahmut Türkoğlu ise mahsur kaldı. Arkadaşlarını kurtarmak isteyen madenciler galeride gaz birikmesi nedeniyle içeriye giremedi. Balıkesir İtfaiyesi, Soma Ege Linyitleri İşletme Müdürlüğü ve geçtiğimiz yaz 17 kişinin grizu patlamasında hayatını kaybettiği Dursunbey Odaköy'deki Şentaş Madencilik şirketinden kurtarma ekibi istendi. Kurtarma ekipleri seferber olurken, Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu ile İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Alaattin Katı da bölgeye geldi.

Galeride mahsur kalan Nuri Şen ve Mahmut Türkoğlu kurtarılamadı. Kurulan fanlarla bacalardaki duman ve karbonmonoksit gazının boşaltılmasına karşın hayatını kaybeden Şen ve Türkoğlu'nun cesetlerine, olaydan 12 saat sonra ulaşıldı. Talihsiz işçilerin cenazeleri Balya Sağlık Merkezi morguna kaldırıldı. İvrindi Cumhuriyet Savcısı'nın, otopsi yapacağı, gerek gördüğü takdirde cenazeleri Bursa Adli Tıp Kurumu'na göndereceği belirtildi.

Olay yerine Balya Belediye Başkanı Kemal Çavdar ile birlikte giden Kaymakam Oktay Erdoğan, yangının 18.30 sıralarında başladığını, kendisine ulaşan bilgiden sonra Balıkesir İtfaiyesi’nden AKS ekibi istediğini belirtti. Erdoğan, “16.00-24.00 vardiyasında 20 civarında işçi çalışmaya başladıktan 2.5 saat sonra, maden üretimi yapılmayan bir bacada, henüz belirlenemeyen bir nedenden dolayı yangın başlamış. İşçilerin büyük bir bölümü kendi olanaklarıyla kurtulmayı başarırken iki işçimiz mahsur kalmış. Gaz sıkışması olduğunu öğrenice Som ELİ’den yardım istedik. İşçilerimiz hayatını kaybetti” dedi.

Kaymakam Oktay Erdoğan, iki işçinin karbonmonoksit gazı zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettiğini, cesetlerde yanık izine rastlanmadığını belirtti, kesin ölüm nedeninin ise otopsiyle belirleneceğini söyledi. Erdoğan, olayda ihmalin bulunup bulunmadığı, yangının çıkış nedeninin, teknik ekibin incelemesinden sonra anlaşılacağını da vurguladı.
Kurtarma ekibinin başında galeriye inen Maden Mühendisi Efkan Kurt, yangından sonra göçük meydana geldiğini, bu nedenle iki işçinin mahsur kaldığını söyledi.

Yangının çıktığı bacanın alt tarafındaki bacada mahsur kalan ve hayatını kaybeden Bigadiçli Nuri Şen'in 2.5 yıldır, Balyalı Mahmut Türkoğlu'nun ise 2 aydır aynı madende çalıştığı öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!