Komşuda koronavirüsten 2 kişi öldü, Van'da acil toplantı yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Komşuda koronavirüsten 2 kişi öldü, Vanda acil toplantı yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2020 10:44

İran'da koronavirüs nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası Van’da Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında toplantı yapıldı. Toplantıda virüse karşı acil tedbirler alınması kararlaştırıldı. Kapıköy Gümrük Kapısı'na termal kamera montajı yapılması, sağlık odası kurulması ve yabancılarla irtibat halinde olan gümrük kapısında çalışan personelin koruyucu maske ve ekipman kullanması ile korona virüsü hakkında eğitimden geçirilmesi kararı alındı.

Haberin Devamı

İran’ın Kum kentinde koronavirüs nedeniyle 2 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından İranlı turistlerin yoğun olarak geldiği Van’da Vali Mehmet Emin Bilmez başkanlığında, alınacak tedbirlerin değerlendirilmesi için toplantı yapıldı. Valilik binasındaki toplantıya, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hayrettin Yıldırım, İl Göç İdaresi Müdürü Cuma Omurca, 6. Hudut Tugay Komutanlığı ve ilgili kurumlardan temsilciler katıldı. Toplantıda Vali Bilmez, virüsün İran’da ortaya çıkmasıyla bazı tedbirlerin alınmasının zorunlu hale geldiğini belirterek, genel durum değerlendirmesi yaptı.

Alınacak tedbirlerin istişare edildiği toplantıda, öncelikle Türkiye-İran sınırı Saray ilçesindeki Kapıköy Gümrük Kapısı'na termal kamera montajı yapılması, sağlık odası kurulması ve yabancılarla irtibat halinde olan gümrük kapısında çalışan personelin koruyucu maske ve ekipman kullanması ile (covid-19) koronavirüs hakkında eğitimden geçirilmesi kararı alındı.

Haberin Devamı

Geri Gönderme Merkezi ön kabul birimine termal kamera kurulması ve personelin virüs hakkında eğitilmesi, sınır birlikleri personeline de yine virüs hakkında bilgilendirme eğitimi verilmesinin önemine dikkat çekildi.

Virüs hakkında bastırılacak bilgilendirme afişlerinin Türkçe, Farsça, İngilizce Kapıköy Gümrük Kapısı'nın çeşitli yerlerine asılması kararlaştırıldı. Ayrıca, İran’dan Türkiye’ye karayolu ve demiryolu ile giriş-çıkışların sınırlandırılması konusunda da bakanlığın görüşünün alınması karara bağlandı.

VALİ BİLMEZ, TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMA YAPTI

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, İran’ın Kum kentinde 2 kişinin koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirmesinin ardından yapılan değerlendirme toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Vali Bilmez, kentte gerekli önlemlerin alındığını söyledi. Şüpheli vakalar olması halinde tecrit edilmesi için sınır kapısında özel oluşturulacak sağlık odasına alınacağını ve tahsil edilecek özel ambulansla da Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edileceğini ifade etti. Sağlık Müdürlüğü'nün daha önce ilçelerdeki sağlık personeline virüsle ilgili eğitim verdiğini aktaran Vali Bilmez, ilçelerdeki sağlık görevlilerinin karar gereği göçmenlerle muhatap olan askeri birlikler, jandarma, emniyet ve ilgili kurum personellerine bilgilendirme yapacağını belirtti.

Haberin Devamı

SINIRDA KORONAVİRÜSE KARŞI TEDBİR ALINIYOR

Her türlü tedbir alındığını da kaydeden Vali Bilmez, "Kapıköy Sınır Kapısı'ndan giren turistlerin sağlık açısından ateşini ölçen cihazlar Ankara'dan talep edildi. Geldiğinde sınırdan geçişlerde kişilerin uzaktan ateşini ölçen cihazlarımız kurulacak. Şüpheli vakalar olması halinde tecrit edilmesi için sınır kapısında özel oluşturduğumuz sağlık odasına alınacak, daha sonra bu iş için özel tahsis edilmiş ambulansla Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilecek. Hastanede bu tür vakalar için özel bölüm ayrıldı. Türkiye'de 20 hastane, olası vakalara karşı pilot hastane seçilmişti. Bunlardan biri de Van'daki hastanemiz. Sağlık açısından her türlü önlemimiz ve altyapımız hazır."

Haberin Devamı

Özalp ilçesinde basına yansıyan şüpheli vakanın tahlillerinin negatif çıktığını da söyleyen Vali Bilmez, "Bütün kurumlarımız bu konuda teyakkuz halinde. Bizimle İran arasında sınır geçişlerinde vize muafiyeti var. Burada bir sınırlamaya gidilip gidilmeyeceği konusu, İran'daki gelişmelere bağlı olarak, sadece Van'da, değil bütün kapılar için söz konusu olabilecek" dedi.

NEVRUZ NEDENİYLE HAREKETLİLİK BEKLENTİSİ

Koronavirüs vakasının 900 kilometre uzaklıktaki İran'ın Kum kentinde ortaya çıktığını anlatan Vali Bilmez, burasının Van'a uzak bir bölge olmasına rağmen, gerekli önlemleri aldıklarını dile getirdi. Vali Bilmez konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Risk durumuna göre tedbirlerin artırılması veya gevşetilmesi konusunda gerekli kararlar alınacak. Vatandaşlarımızın tedirgin olacağı bir husus yok. Gerekli önlemler alındı. Sağlık birimlerinin yaptığı açıklamalara riayet etmeleri ve hijyen konusuna önem vermelerini istiyoruz. Personelimizi de bu konuda uyardık. Okullarda da bu konuda alınacak önlemler konusunda eğitim çalışmalarına hızlı şekilde başlıyoruz. Bölgede panik yaratmak isteyen, kentimizin ekonomisine zarar verebilecek davranışlardan uzak durmamız lazım. Van turizmle ön plana çıkan bir kent. Yaklaşan nevruz nedeniyle hareketlilik beklentisi söz konusu. Gelişmeleri takip edeceğiz. Alınması gereken tedbirler konusunda gerekeni yapacağız ve bu süreçte kamuoyunu düzenli olarak bilgilendireceğiz."

Haberin Devamı

Bu arada, Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı'nda İranlı turistlerin giriş ve çıkışları sorunsuz bir şekilde devam ediyor.

 

 SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!