Kolesterolün çok düşüğü de sakıncalı

Güncelleme Tarihi:

Kolesterolün çok düşüğü de sakıncalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2001 01:47

Sonuçları, İngiliz tıp dergisi The Lancet'in 4 Ağustos tarihli sayısında yayınlanan ‘‘Honolulu Kalp Programı’’ adlı araştırmada, kandaki kolesterol düzeyi 179'un altında olan yaşlı erkeklerin kalp hastalıklarından ölüm oranlarının yüksek olduğu belirlendi.

1991-1993 yılları arasında yapılan bir araştırmada, herhangi bir kalp hastalığı bulunmayan ve kolesterol düşürücü ilaç almayan, yaşları 71 ile 93 arasındaki erkekler, en az 6 yıl takip edildi. bu yaşlıların en sağlıklılarının kolesterolleri 200-219 arasındaki grup olduğu, kolesterol düzeyi 240'ın üzerine olanların ise kalp krizi geçirme risklerinin yüzde 90 oranında arttığı belirlendi.

BEKLENMEYEN SONUÇ

Bu araştırmadaki beklenmeyen sonuç ise, kolesterolleri 179'un altında olan yaşlı erkeklerde kalp nedeniyle ölüm oranlarının yüksek olmasıydı. Araştırmacılardan Dr. David Curb, ‘‘Gençleri korumak için kolesterolleri olabildiğince düşürmeye çalışıyoruz, ama bu çalışma yaşlılarda bu konuda dikkatli olmamız gerektiğini gösterdi’’ dedi.

Dr. Curb, ayrıca düşük kolesterolün hangi nedenle yaşlılar için risk yarattığının henüz belli olmadığını, bu kişilerde belki de altta yatan başkaca bir metabolik soruna bağlı olarak hem kolesterolün düşüp hem de kalp krizi riskinin artmış olabileceğini düşündüklerini de belirtti.

North Carolina Üniversitesi Kalp Merkezi Başkanı Dr. Sidney Smith Jr. diğer bazı çalışmalarda, çok düşük kolesterol düzeyi ile kanser sıklığı arasında da ilişkiler görüldüğünü, bu nedenle bu konu üzerinde çalışmaların yoğunlaştırılmasının gerektiğini, ancak kalp krizlerinin çok önemli bir sağlık sorunu olması nedeniyle, bu sonuçların kalp hastalıklarının tedavisiyle ilgili görüşlerini değiştirmeyeceğini açıkladı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!