Koç: Ekonominin kırılganlığını daha da azaltmaya ihtiyaç var

Güncelleme Tarihi:

Koç: Ekonominin kırılganlığını daha da azaltmaya ihtiyaç var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2007 00:00

Türkiye’nin son zamanlarda tereddüt yaratacak bazı gerilemeler yaşamış olmasına rağmen, 2001 krizinden bu yana önemli gelişmeler yaşadığını hatırlatan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, "Ancak yapılması gerekenler, ne yazık ki yapılmış olanlardan hala daha fazla. Türkiye ekonomisinin kırılganlığını daha da azaltmaya ihtiyacımız var" dedi.

ÖZELLEŞTİRME PORTFÖYÜNÜN SONU: Yurtdışındaki ekonomik gelişmelerin önemine ve Türkiye üzerindeki olası etkilerine de değinen Koç, risklerin ve kayıpların ne olduğunun tam olarak belirlenememesi nedeniyle piyasada bir güven kaybı yaşandığını vurguladı. "Sistemde güven kaybı kredi verenlerle sınırlı kalmadı, bankalar bankalara güvenemez oldu" diyen Koç, mortgage krizinin küresel kredi piyasasında daralma yaratması halinde Türkiye’nin önemli kaynak girişlerinden biri olan satın alma faaliyetlerinin sekteye uğratabileceğini söyledi. Özelleştirmelerin tamamlanması konusunda hızlı davranılması gerektiğini vurgulayan Koç, özelleştirme portföyünün de sonuna yaklaşıldığına dikkat çekti. Koç, ihtiyaç duyulan yabancı kaynak girişi için sıfırdan yabancı sermaye yatırımlarının önünün biraz açılmasını gerektiğini kaydetti.

KRİZLERE DİRENCİMİZ ARTIRILMALI: "2008’de, başta Avrupa olmak üzere, tüm dünyada hedef, ekonomilerin kırılganlığını azaltacak, rekabet gücünü artıracak reformların hayata geçirilmesi olacak" diyen Koç, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye de bu dalganın içinde yer almalı. Ülke olarak küresel gelişmelere ve hedeflerimize uygun stratejileri ve politikaları belirlemeli ve bir an önce uygulamaya sokmalıyız. Krizlere karşı direncimizi artırmalı, fırsatlardan anında yararlanacak güçlü ve esnek bir yapıya kavuşmalıyız."

TAM ÜYELİKTEN TAVİZ VEREMEYİZ: AB Zirvesi’nin 14 Aralık’taki sonuç bildirgesinde Türkiye ile ilgili olarak "katılım" ifadesinin çıkarılması ciddi bir gelişme olduğunu dile getiren Mustafa Koç, "Bu yolu izlerken asla taviz vermemiz gereken bir nokta vardır. O da tam üyeliktir" dedi.

ABD’den beklediğimiz anlayışı görmedik

DÜNYADAKİ politik gelişmelerde ABD’nin "sürükleyici faktör" olmaya devam ettiğini belirten Koç, "Irak’ta Türkiye’yi ilgilendiren ön önemli konu, PKK terörü. Bu konuda yakın zamana kadar müttefik ABD’den beklediğimiz anlayışı göremedik" dedi. Ancak 5 Kasım’da gerçekleştirilen Erdoğan-Bush zirvesinin ardından olumlu beklentilerde bir yükselme olduğuna dikkat çeken Koç, beklentilerin ne kadar karşılanacağını, zamanın göstereceğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!