Koç, Demirdöküm’ü 283 milyon dolara Vaillant’a sattı, ’içim çok rahat’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Koç, Demirdöküm’ü 283 milyon dolara Vaillant’a sattı, ’içim çok rahat’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2007 00:00

Koç Grubu, Demirdöküm’ün yüzde 72.56 hissesini Alman Vaillant’a 211.1 milyon Euro’ya (283 milyon dolar) sattı.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, "Demirdöküm’ü Vaillant gibi kendi alanında başarılı bir şirkete devrettiğimiz için içimiz çok rahat" dedi.

AVRUPA’nın ısıtma teknolojileri ve kombi kazanları üretiminde önde gelen kuruluşlarından Alman Vaillant, Koç Grubu bünyesindeki Demirdöküm’ün yüzde 72.56’sını yaklaşık bir yıl süren pazarlıkların ardından 211.1 milyon Euro’ya (yaklaşık 283 milyon dolar) satın aldı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Holding CEO’su Bülent Bulgurlu ve Vaillant Grubu CEO’su CEO Claes Göransson ile üst düzey yöneticilerinden Christoph Müller, satışı Koç Holding’in merkezinde birlikte açıkladı.

İÇİMİZ ÇOK RAHAT: Mustafa Koç, "Demirdöküm’ü Vaillant gibi kendi alanında başarılı bir şirkete devrettiğimiz için içimiz çok rahat. Vaillant, Demirdöküm’ü sektöründe çok daha ilerilere götürecektir" dedi. Koç, şunları söyledi: "Bu işbirliği, aynı zamanda Vaillant’ın Türkiye’ye olan inancını ve Türkiye’nin geleceğine olan güvenini de gösteriyor. Ayrıca sektörlerinde iki büyük liderin birleşmesinden sonra oluşacak sinerjinin ülkemizde önemli atılımların yolunu açacağını da düşünüyorum."

LİDER YA DA TAKİPÇİSİ: Koç, 2002’de oluşturdukları stratejik plan çerçevesinde hızlı büyümeyi, kárlılıklarını artırmayı, yurt dışı gelirlerini istikrarlı bir biçimde yükseltmeyi ve içinde bulundukları her sektörde lider ya da liderin en yakın takipçisi olmayı hedeflediklerini hatırlattı. Bu hedefleri doğrultusunda bazı sektörlerden çekilerek diğerlerinde odaklanmayı tercih ettiklerini, geçtiğimiz yıllarda Yapı Kredi, Tansaş ve Tüpraş olmak üzere 3 büyük satın alma gerçekleştirdiklerini belirten Koç, topluluğun gelecekteki pozisyonu açısından bu kuruluşların getirilerini şimdiden görmeye başladıklarını söyledi.

GELECEK PARANIN ADRESİ: 211 milyon Euro’yu ne şekilde değerlendireceklerine ilişkin bir soruyu Koç, "Odaklandığımız sektörleri biliyorsunuz. Bunun dışına çıkmak gibi bir durumumuz şu anda yok. 5 tane sektörümüz var. Tabii bu stratejik plan, durağan bir şey değildir. Devamlı değişen bir şey olduğu için de bulunduğunuz şartlara göre yeniden yapılandırmalar da gündeme gelebiliyor. Bu bakımdan tabii bunu vaka vaka değerlendirmek lazım" diye yanıtladı.

SEKTÖRÜNDE YARIM ASIRLIK ŞİRKET: Demirdöküm ve Vaillant birlikteliğini de bu planları doğrultusunda hayata geçirdiklerini dile getiren Koç, Demirdöküm’ün sektöründe yarım asrı geride bırakmış "ilk ve tek şirket" unvanına sahip olduğunu, faaliyet gösterdiği 53 yıl boyunca Avrupa’nın önde gelen başarılı şirketleri arasında yer aldığını kaydetti. Alman kökenli Vaillant’ın ise ısıtma sektöründe birçok ilke öncülük ettiğini vurgulayan Koç, iki şirketin işbirliğinin kendileri için birçok açıdan büyük önem taşıdığını söyledi.

Vaillant: Demirdöküm güçlü marka ismini koruyacağız

VAILLANT CEO’su Claes Göransson, Vaillant’ın 10 binden fazla kişiye istihdam sağladığına ve geçen yıl 2 milyar Euro gelir elde ettiğine işaret ederek, sektörde lider olduklarını, dünya piyasasının yüzde 21’ine sahip bulunduklarını ve Demirdöküm ile üstünlüklerinin artacağını söyledi. Göransson, 1983’ten bu yana faaliyet gösterdikleri Türkiye’de son yatırımları ile ilgili olarak, "Türkiye hızlı büyüyen bir pazar. Doğalgaz ağı, ülkenin her yanına yayılıyor. İnşaat sektörü patladı. Türkiye’de Demirdöküm’ün bize çok uygun olduğunu düşündük. Duvar kombileri sektöründe de en üst noktaya gelmek istiyoruz. Türkiye’de maliyet avantajı çok yüksek. Türkiye’nin Doğu Avrupa, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’ya yakın olması çok önemli" diye konuştu. İşbirliği ile ürün geliştirme ve Ar-Ge’de know-how transferi sağlayacaklarını, kendi kaynaklarını Demirdöküm’e aktaracaklarını belirten Göransson, "Demirdöküm ismi kalacak mı?" şeklindeki soruya, "Kesinlikle... Demirdöküm çok güçlü bir marka ve bu olacak" yanıtını verdi.

Doğu Avrupa ve Asya’ya Demirdöküm’le gireceğiz

VAILLANT CEO’su Claes Göransson, ihracattaki büyüme hedefine ilişkin bir soru üzerine de Göransson, Demirdöküm cirosunun yüzde 30’unun ihracattan oluştuğunu, şirketin son yıllarda önemli bir ihracat artışı sağladığını kaydederek, "Biz de bu ihracat büyümesini destekliyoruz. Demirdöküm’ün Doğu Avrupa piyasasındaki ihracatını daha fazla destekleyeceğiz. Hatta bazı Orta Asya ülkelerini de katmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu. Demirdöküm’ün Çin ve Kuzey Afrika yatırımlarının Vaillant’a geçip geçmediği yönündeki soru üzerine ise Göransson, Çin’deki operasyonun bu işbirliğinin bir parçasını oluşturduğunu, Kuzey Afrika’da başlamakta olan girişimin bu kapsamda yer aldığını, satış sonrasında yeni yatırımların da gerçekleşeceğine inandığını söyledi.

Türkiye’ye derin güvenimiz var

VAILLANT Group Ortaklar Kurulu Üyesi ve hissedarı Christoph Müller de, hem Koç hem de Vaillant’ın aile şirketleri olduğunu, başarılı aile kurumlarının özelliği olan değerleri taşıdığını vurgulayarak, "Bu ortak değerler ki bu satın almayı gerçekleştirdik" dedi. Müller, 1992 yılından itibaren kendi kuruluşlarının bir temsilciliğinin Türkiye’de çalıştığını, 550 çalışanları bulunan Türkiye ile uzun ve güçlü bir bağlara sahip olduklarını ifade etti. Türkiye’deki "güzel ve etkileyici" ekonomik gelişmelerin kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Müller, "Türkiye’ye olan derin güvenimizi ve Türk insanlarına güvenimizi belirtmek istiyorum. Demirdöküm ve Vaillant, birbirlerini tamamlayacaklar ve güzel bir noktaya gelecekler" diye konuştu.

3-4 hafta içinde ana işlerle ilgili açıklama yapılacak

KOÇ Holding CEO’su Bülent Bulgurlu, 3-4 hafta içinde verecekleri kararın Migros’un satışıyla ilgili değil, ana işleriyle ilgili olduğunu belirterek, "Ana işlerimizi belirledikten sonra nasıl yön vereceğiz, hangilerine gireceğiz, hangilerini satacağız yeniden gözden geçireceğiz" dedi. Gazetecilerin, Migros’taki duruma ilişkin bir soru üzerine Bulgurlu, bütün ana işlerini gözden geçirdiklerini, bunun içinde Migros’un da bulunduğunu söyledi. Bulgurlu, "Herhangi bir yanlış anlama olmasın diye tekrar etmek istiyorum; 3-4 hafta içinde vereceğimiz karar, Migros’un satışıyla ilgili değil, sadece core (ana) işlerimizle ilgilidir. Bununla ilgili açıklama yapılacak" diye konuştu.

Koç, ’çağrı yükümlülüğü yok’ dedi, Vaillant ’tamamını’ istedi

KOÇ Holding, Demirdöküm hisselerinin Vaillant’a satışına ilişkin hisse devir sözleşmesinde, çağrıda bulunma yükümlülüğü hususunda herhangi bir hüküm bulunmadığını bildirirken, Vaillant Grubu Demirdöküm hisselerinin tamamını almak istediklerini, bunu için de çağrıda bulunabileceklerini açıkladı. Koç Holding’den İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanlığı’ndan istenen yazıya cevaben gönderilen açıklamada, satışın, hisse devir bedelinin belli kriterlere göre fiyat ayarlamasına tabi olacağı, dolayısıyla nihai fiyat belli olunca hisse satış kárı-zararı hesaplanarak ne şekilde muhasebeleşeceğine ilişkin bilginin kamuyla paylaşılacağı kaydedildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Demrad Döküm Ürünleri Sınai ve Ticaret AŞ hisseleri ile TDDF aktifindeki İnegöl organize sanayi bölgesinde bulunan gayrimenkulun fiyatları ise yaptırılan bağımsız kıymet takdiri dikkate alınarak pazarlık usulü ile tespit edilmiştir. Hisse devir sözleşmesinde çağrıda bulunma yükümlülüğü hususunda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır." Koç Grubu’nun İMKB’ye yaptığı bu açıklamaya karşın Vaillant CEO’su Claes Göransson, Demirdöküm hisselerinin tamamına talip olduklarını söyledi. Demirdöküm’ün yüzde 21.76 oranındaki hissesinin İMKB’de kote olduğu, bu hissenin yüzde 5.68’inin Taylan Holdinge ait bulunduğu hatırlatarak, Vaillant Group’un yüzde 27.44 oranındaki hisseleri de satın almaya talip olduklarını söyledi. Göransson, yüzde 72.56’lık bölümün devri ile ilgili Rekabet Kurulu’nun da onayını alıp, işlemlerin tamamlanmasından sonra, diğer hisseler için de çağrı yapacaklarını belirtti.

Demirdöküm hisseleri satış fiyatının altında

ALMAN Vaillant’ın Türk Demirdöküm’ü 211.1 milyon Euro’ya (283 milyon dolara) aldığını açıklamasıyla birlikte hisseler satış fiyatının altına geriledi. Satış fiyatına göre toplam piyasa değeri 390.9 milyon dolar civarında olan Demirdöküm hisselerinin, geçen cuma günkü piyasa değeri 400.5 milyon dolar civarındaydı. Dün, yüzde 20 bedelsiz sermaye artırımı gerçekleştiren şirketin hisseleri bu artırım nedeniyle, güne 9.83 YTL fiyattan başladı. Vaillant’a satış fiyatının hisse başına 11.52 YTL olan T. Demirdöküm hisselerinde kár amaçlı satışlar yaşandı. İlk seansı yüzde 5.64 değer kaybıyla 9.20 YTL’den tamamladı. İkinci seansta ise satışlar yavaşladı. Hisseler günü, yüzde 5.93 değer kaybıyla tamamladı. 9.25 YTL’den kapanış yapan T. Demirdöküm’ün piyasa değeri de 377 milyon dolara geriledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!