Klasik Türk Müziğinden örnekler

Güncelleme Tarihi:

Klasik Türk Müziğinden örnekler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın düzenlediği 27. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin Geleneksel Müzik Konserleri Bölümü'nde bugün 21.30'da Atatürk Kültür Merkezi Konser Salonu'nda Mustafa Doğan Dikmen ve Topluluğu'nun konseri yer alıyor. Mustafa Doğan Dikmen (ses), konuk sanatçı olarak Necdet Yaşar (tanbur), Selim Güler (kemençe), Sadrettin Özçimi (ney), Murat Aydemir (tanbur), Göksel Baktagir (kanun), Yurdal Tokcan (ud), Vahit Anadolu'dan (kudüm-daire) oluşan topluluk, ‘‘İsmail ve Zekái Dede'lerden hanende Hacı Arif Bey'e’’ Türk Musiki Sanatında Klasik Dönemden Romantik Döneme Geçiş başlıklı bir konser verecek.

Mustafa Doğan Dikmen, 1979-1983 yılları arasında İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nda lisans, 1994'te İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Niyazi Sayın ile ney; B. Sıdkı Sezgin, Tülûn Korman ve İnci Çayırlı ile repertuvar ve üslûp; Belkıs Aran ile şan teknikleri çalışan Dikmen, 1982'de TRT İstanbul Radyosu'na ses sanatçısı olarak katıldı. Bu arada Prof. Aláeddin Yavaşça ve Káni Karaca'yla repertuvar ve üslûp çalışmalarını sürdürüp, B. Sıdkı Sezgin ve Káni Karaca'dan da dini müzik formlarını öğrendi. 1986-87 yılları arasında Adapazarı ve İzmit Belediye Konservatuvarları'nda repertuvar-üslûp eğitmeni; 1986-1997 arasında da İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1981'den itibaren yurtiçi ve dışında birçok konser veren; uluslararası müzik festivallerine ses ve saz sanatçısı olarak katılan Doğan Dikmen, Sarband ve Golren Horn Topluluğu'nun CD kayıtlarında da yer aldı. Halen TRT İstanbul Radyosu'nda ses, Emin Ongan Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde ney sanatçısı ve üslûp-repertuvar hocası olarak çalışıyor.

Klasikten romantiğe

Dikmen ve Topluluğu bugünkü konserde Mehmet Zekái Dede'nin Hicaz Hümáyûn Durak ‘‘Dil hánesi mir'át-ı Hakk’’, Şehnazbûselik I. Beste (Darbeyn) ‘‘Feryád kim feryádımı gûş etmez ol sîmin beden’’ ve Sûzidil Ağır Semái (Ağır Sengin Semái) ‘‘Dil hasret-i vaslın ile nálán gel efendim’’; Hammámizade İsmail Dede Efendi'nin Şehnaz Tevşîh (Evsat) ‘‘Yürük değirmenler gibi dönerler’’, Bayati Ağır Düyek Şarkı ‘‘Her dem edip meyl-i cefá’’, Hüzzam Ağır Düyek Şarkı ‘‘Hálimi bir kerre takrîr eylesem sultánıma’’, Hüzzam Yürük Semái ‘‘Reh-i aşkında edib kaddimi kütáh gönül’’; Saz müziğinden örnekler; Hacı Mehmet Arif Bey'in Bestenigár Aksak Şarkı ‘‘Çok gördü, felek şimdi beni bezm-i civanda’’, Muhayyer (Devr-i hindi, Curcuna) Şarkı ‘‘Meyháne tarabgáh-ı mey áşám-ı cihandır’’, Hicaz Aksak Şarkı ‘‘Tasdî edeyim yárı biraz da sühanimle’’, Kürdîlihicazkár Müsemmen Şarkı ‘‘İftirákındır sebep bu nále vü feryádıma’’, Nihávend Curcuna Şarkı ‘‘Vücûd iklîminin Sultánısın sen’’, Nihávend Curcuna Şarkı ‘‘Uyur dáim uyanmaz mı benim baht-ı siyeh-kárım’’ adlı eserlerini seslendirecek.

Bilet fiyatları: 3 milyon TL. Öğrenciler ve 65 yaş üstü müzikseverler için 2.250 milyon TL.

Biletler AKM gişeleri (0212-292 08 45 ve 292 08 46), Uzelli (Şaşkınbakkal), Carousel (Bakırköy), Capitol (Altunizade) alışveriş merkezlerinden temin edilebilir. Ayrıca İnternet üzerinden Superonline'ın www.shop.superonline.com adresinden de satış yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!