Klasik müziğe pop makyajı

Güncelleme Tarihi:

Klasik müziğe pop makyajı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bazıları pop makyajlı da olsa, klasik müzik kasetlerine olan rağbet giderek artıyor. Bu türü başarıyla uygulayan Emma Shapplin ve Wanessa Mae bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de satış rekorları kırıyor.

Rock, pop, jazz derken şimdi de klasik ve pop makyajlı klasik müzik kaset ve CD'leri moda oldu.

Daha 2 hafta önce piyasaya çıkan ve şu anda Fransa ve Belçika'dan sonra en yüksek satış rakamına Türkiye'de ulaşan Emma Shapplin, yok satan bu popüler klasik tarz için güzel bir örnek... Satışa çıkar çıkmaz neredeyse tükenen Emma Shapplin kasetlerinin satış rakamları ülkemizde bu tür müziğin ne kadar çok sevildiğini kanıtlıyor. 14 bin kaset ve 6 bin CD'yle, yani 20 bin gibi bir rakamla bu albümü çıkaran EMI-Kent, yıl sonuna kadar satış rakamının 100 bini bulacağını belirtiyor.

Beş ay önce piyasaya çıkan Wannesa-Mae'in Storm adlı pop tarzındaki albümünün satış rakamları da 40 bine ulaştı. Jimi Hendrix'in gitarıyla yaptıklarını, kemanda yapmak istediğini söyleyen ünlü kemancının en son klasik albümü China Girl ise bu yılın başlarında piyasaya sürüldü ve şimdilik 5 bin gibi bir satış rakamına sahip.

Popa kaçmayan klasik müzik kasetleri de Türkiye'de iyi satış rakamlarına ulaşabiliyor. Türkiye'deki bu potansiyeli gören çeşitli firmalar, artık klasik müzik kaset ve CD'lerine de ağırlık vermeye başladı.

Bugüne kadar Klasik Batı Müziği albümlerini yalnızca CD olarak piyasaya süren Sony Müzik, bir yenilik yaparak en tanınmış eserlerin bulunduğu albümleri 10 kasetlik bir grup halinde satışa sundu. Tek tek alınabileceği gibi, 10 kasetlik bir set halinde de sahip olunabilecek bu klasik albümler, ‘‘özel fiyat’’ etiketiyle daha uygun koşullarda satılıyor. PolyGram da klasik müzik alanında atağa geçenlerden... Dünyanın en büyük plak şirketlerinden biri olan PolyGram, dünya klasik müzik piyasasının yaklaşık yarısını elinde tutan Deutsche Grammophon, Decca ve Philips gibi üç büyük klasik müzik firması ve alt firmalarının dağıtımını üstlendi. PolyGram'ın zengin klasik müzik repertuarını Türkiye'de tanıtmayı ilk hedef olarak gören yeni Klasik Müzik Departmanı, kalite, çeşitlilik ve iyi tanıtımla marketteki potansiyeli genişletmeyi amaçlıyor.

YENİ ALBÜMLER

Çok yakında PolyGram'dan çıkacak yeni albümler ise şunlar: Andera Bocelli-Aria the Opera Album, Kamran İnce Film Müzikleri, Angela Gheorghiu-My World, Barbara Bonney-American Songs, Anne Sofie Von Otter-The Artist's Albüm, The Verye Best of Gersnwin (2cd), Rossini: Il Turco in Italia (2cd), Sır Georg Solti's Last Recording, The Best of Ute Lemper, Arie Antiche-Dimitri Hvorostovsky...

BMG Müzik A.Ş. de klasik müzek albümlerinin satışlarından son derece memnun... Monserrat Caballe-The Collection and Friends for Life kaset ve CD olarak yaklaşık 2000 adet satmış. Monserrat Caballe-Bellini Norma ve Two Voices One Heart ise sadece CD olarak piyasaya sürülmüş ve 300 adet kadar satmış. Pavorotti-Domingo-Caballe-Gala Lirica 3.000, Pavorotti-Domingo-Caballe-Barcelona Games 3.000, Pavarotti-Domingo-Carreras-The Essential 3 Tenors albümü ise 4.000 civarında satmış. Yeni piyasaya sürelen ve sadece CD olarak ithal edilen Lesley Garret'ın A Soprano Inspired adlı albümü de henüz yeni bir ürün olduğu için 50 CD satmış.

Hendrix’in gitarıyla yaptığını kemanla yapmak isteyen Vanessa Mae’nin (üstte) Storm adlı albümü kısa sürede 40 bin sattı. Emma Shapplin (altta sağda)Fransa ve Belçika’dan sonra en yüksek satış rakamına Türkiye’de ulaştı. Albümleri çok satan klasik müzikçilerden biri de tenor Andrea Bocelli (alta solda).






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!