KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Anlaşma olmazsa KKTC yoluna devam eder

Güncelleme Tarihi:

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Anlaşma olmazsa KKTC yoluna devam eder
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2021 07:00

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, önümüzdeki ay BM öncülüğünde düzenlenecek konferans öncesi “Kıbrıs’ta iki ayrı devlet var, federasyon gerçekçi değil. Anlaşma olmazsa KKTC yoluna devam eder” mesajı verdi.

Haberin Devamı

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM öncülüğünde mart ayında düzenlenmesi planlanan garantör ülkelerin de katılacağı Kıbrıs konulu 5+1 gayri resmi konferansı öncesinde, bir grup gazeteciyle videokonferans yöntemiyle buluştu. Tatar, “Kıbrıs’ta iki ayrı devlet var, federasyon gerçekçi değil. Anlaşma olmazsa KKTC yoluna devam eder” dedi.

RUMLAR DA KAYBEDER

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 5+1 gayri resmi konferansını, iki devletli çözüm fikrini masaya getirmek için önemli bir fırsat olarak gördüklerini söyledi. Tatar, “Kıbrıs’ta iki ayrı devlet var. Federasyon gerçekçi değil. Federasyon uzun vadede sürdürülemez. Huzur isteniyorsa, kazan kazan anlayışı ile olmalı” dedi. Bu öneriyi geçtiğimiz günlerde KKTC’yi ziyaret eden İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab’a da anlattığını belirten Tatar, “O da yeni bir anlayışın gelişmesi, ancak buna iki tarafın da onay vermesi gerektiğini söyledi. İngiltere de bir anlaşma olmazsa, Rumların da kaybedeceğini kabul ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

FEDERASYON TUZAK

Türkiye ile KKTC’nin yüzde yüz fikir birliği içinde olduğuna dikkat çeken Ersin Tatar, federasyon önerisinin bir tuzak olduğunu anlattı. “Burayı Rumların hegemonyasına çevirirler, beklentileri de Türkiye’nin adadan gitmesi” uyarısında bulunan KKTC Cumhurbaşkanı, “Hiç kimsenin Türkiye’nin buradan ayrılmasına gücü yetmez” diye konuştu. “Anlaşma olması durumunda garantörlüğe gerek kalır mı” sorusuna ise Tatar, “Türkiye buradan çekilirse bunların ne yapacağı belli olmaz. Türk ordusu burada barışı koruyor” yanıtını verdi.

ABD SAĞDUYULU HAREKET ETMELİ

Yeni ABD yönetiminin Doğu Akdeniz Gaz Forumu üyeliğine başvurusunu da değerlendiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Sıkıntımız var. Biden’in pozisyonu belli. Ancak iş ciddiye binince umarım gerçekçi olurlar. Çünkü onların da menfaatleri var. Sohbetlerde Amerikalı bürokratlar da bize hak veriyor. Bize hak vermeleri, Türkiye-ABD ilişkileri açısından da önemli. Sağduyulu olmalarını umut ediyoruz” dedi.

KKTC’DE MUTASYONLU VİRÜS ÖNLEMLERİ

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, mutasyona uğramış virüslü vakalara KKTC’de de rastlanması nedeniyle tedbirlerin arttırıldığını belirterek “Tam kapamaya gittik. Türkiye’den 40 bin doz, AB’den 4500 doz aşı alabildik. 500 bin doz aşı bulabilirsek, yavaş yavaş açılabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Anlaşma olmazsa KKTC yoluna devam eder

MARAŞ’TA 100 BİN ZİYARETÇİ

MARAŞ’ın açılmasının tüm ezberleri bozduğunu anlatan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, kenti pandemiye rağmen dört-beş ayda 100 binden fazla insanın ziyaret ettiğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!